Házi csirkemell sonka |
Összetevők:
- 250 g csirkemell
- Ízlés szerint só, bors, fokhagyma, erős paprika vagy zöld fűszerek
- A csirkemellet összekockázzuk, egy magasabb falú tálba rakjuk és hozzáadjuk a kívánt fűszereket. Sót és borst mindenképpen érdemes beletenni, de ízlés szerint paprikával, zöld fűszerekkel vagy erős paprikával bolondítható.
- Az egészet botmixerrel pürésítjük és ha szép egyenletes, alufóliára rakjuk, összetekerjük, a végeit jó szorosan összetekerjük, hogy egy szép szoros és feszes rúd legyen belőle. Előmelegített sütőben 160 fokon kb. 30 percig
sütjük, majd kivesszük, hagyjuk kihűlni, leszedjük az alufóliát és hidegen vékony szeletekre szeljük. A legegyszerűbb hűtő hidegen szelni.
************************
Húsmentes, gluténmentes, vegán, VEGETÁRIÁNUS szalámit így tudtok készíteni: RECEPT ITT!
Csikos Gabi is tesztelte:
Házi sajtos csirkemell sonka |
Ördöghozta csirke fűszerkeveréket tettem hozzá és megforgattam őrölt
pirospaprikában. Nagyon – nagyon finom lett!!! Nincs többé bolti
felvágott!”
Házi csirkemell sonka |
Juhász Ibolya is elkészítette a házi csirkemellsonkát :)”Saját készítésű, első pulyka- és csirkemellsonkák! Természetesen, E betűk nélkül!!”
Házi csirkemell és pulykamell sonka |
– Tóthné Márta: „Szia Szafi! Én még most kezdem az egész életmód
váltást,első amit elkészítettem ez a nagyon finom csirkemell sonka,
aminek a receptje az oldaladról való.”
– Erősné Kolláth Beáta: „Már régóta szemeztem a házi csirkemellsonkával.
Most nekiugrottam és elkészítettem. Próbáljátok ki, mert nagyon finom!!!
És nem is olyan pepecselős, mint gondoltam. ”
– Mária Vida-Iványi Simonné: „Nagyon köszönöm! Elkészítettem, és isteni finom lett. :))”
– Andrea Baranyi „fokhagymát raktam bele, és annyit változtattam hogy
egy evőkanál tökmagolaj is ment bele.. hát nekem nem száraz,
hajszálvékonyra szelhető és valami isteni az íze. Hálás köszönet”
– @niita_nita89: ”Házi csirkemellsonka, E-k nélkül, mindenféle adalékanyag nélkül. :)”
Házi csirkemell sonka |
Ezt a képet Varga Endre készítette:
HÁZI FELVÁGOTT CSABAI KOLBÁSZ ÍZESÍTÉSSEL
Hozzávalók (minden grammban, 10 gramm=1 dekagramm):
- 400 gramm darált csirkemell
- 8 gramm édes őrölt paprika
- 2 gramm csípős őrölt paprika (akinek nem lehet vagy nem szereti, annak ez is édes legyen)
- 6-9 gramm só (a só erőssége és ízlés szerint) (Szafi Reform himalaya só ITT!)
- 1 gramm őrölt köménymag (lehet egész is) (Szafi Reform őrölt köménymag ITT!)
- 1-2 gerezd tört fokhagyma (ízlés szerint) a normál kisméretűből (Szafi Reform fokhagyma granulátum ITT!)
Ha picit tévedünk a mértékekkel, nem baj, Csabán is ahány ház, annyi szokás.
Elkészítés:
Az összetevőket alaposan elkeverjük egymással, szorosan betekerjük egy alufóliába vagy sütőpapírba (én téliszalámi vastagságúra készítettem), betesszük egy tepsibe, beleöntünk 1,5 deciliter vizet és 175 fokos sütőben 40 percig sütjük.
Kitűnően szeletelhető.
Házi felvágott Bodnár Évától:
Házi csirkemell sonka |
Aki idegenkedik az alufóliától, az készítheti ugyan így sütőzacskóban is, de azt néhány helyen át kell szurkálni, mert a gőz szétnyomja.
Beletesszük egy tepsibe, melléöntünk 1 dl vizet, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kibontva a burokból szeleteljük.
Pár napig eláll a hűtőben, így reggelire, vacsorára több napig fogyaszthatjuk.
Készíthetjük pulykamell filéből vagy szűzpecsenyéből is.
Paprikás csirkemell sonka |
- 2 db csirkemell
- 1 ek. méz
- 1 ek. só
- bors és fokhagymapor ízlés szerint
- 2 db babérlevél
- 2 ek. fűszerpaprika
- 1 tk. füstölt fűszerpaprika
A csirkemell filéket félbe vágtam, de nem teljesen, hogy ki tudjam hajtani, akár egy könyvet. Először mézzel kentem be, aztán megszórtam sóval, borssal és fokhagymaporral. Beletettem egy zacskóba és tettem mellé babérlevelet. Az így elkészült csomagocskát betettem a hűtőbe 1 napra (legalább egy éjszakára, de 1-2 napra is…). A pácolódós idő letelte után a filéket hideg vízbe áztattam fél óráig, hogy a felesleges sót kivonjuk belőle. Ezt követően megtörölgettem, sütőzacskóba tettem és feltekertem, mint egy szaloncukrot (jó szorosan). A sütőzacskót pár helyen kiszúrtam… 180 fokos előmelegített sütőbe toltam és 40 percig sütöttem. Ezután kivettem a zacskóból és pár perc pihenés után beleforgattam a paprikaporba. Betettem a hűtőbe és pár óra múlva már lehetett is szelni. Nagyon vékony szeleteket nem sikerült vágnom, de ez nem zavart senkit… smile hangulatjel Ha valaki nem szereti a paprikát, nyugodtan elhagyhatja vagy akár ízlés szerint beleforgathatja másba. Én már készítettem chiliporral és pehellyel (páromnak), de zöldfűszerekkel is.
Házi csirkemell sonka kapribogyóval |
Ezt a képet Alexa készítette:heart hangulatjel
@pinteralexa: „Életem első házi csirkemell sonkája és kenyere! A sonkát fokhagymával, sóval, borssal és metélőhagymával fűszereztem, végül pirospaprikába forgattam. A végeredmény egy nagyszerű és mennyei sonka lett! Biztos gyakran fogom elkészíteni!
A kenyér receptje: https://www.ehezesmentes-karcsusag-szafival-blog.hu/2015/12/dietas-zabos-szenhidrat-csokkentett.html ”
Házi csirkemell sonka |
Kriszti is elkészítette a házi csirkemell felvágottat, neki ilyen lett
@szkriszta91: „A bolti elbújhat mögötte!” (forrás: Instagram)
Házi csirkamell sonka |
Ezt a képet Szász-Vadász Ünige készítette és elmondása szerint mennyei lett 🙂
Bacsa Gabriella most sárgarépás- zöldfűszeres ízesítéssel készítette el:
Ezen a képen Dr. Horváth Csilla színes, saját készítésű alapanyagokból összeállított reggelijét látjátok, amihez ezt írta: „Nem is kell ennél jobb reggeli! Csirkemellsonka házi #szafifree kenyérrel (RECEPT ITT!), zöldségekkel!Így csak jól indulhat a nap!”
Ezt a képet Fábián Marianna készítette a házi mindenmentes csirkemell sonkájáról:
Kuhinkó Vivien is tesztelte a házi csirkemell sonka receptjét. Neki ilyen lett:
@vis_italis_1 tesztelte, az Ő Instagram képét láthatjuk, ezt írta mellé: „Házi csirkemell sonka. Soha többé boltit!!! Annyira egyszerű és finom!!!”
Balaton Betti is tesztelte a receptet, az övé ilyen lett:
„Házi csirkemell sonka Szafi Reform fűszerekkel készítve ( Ételízesítő,Füstölt paprika,Füstsó,Kacsasült,P
Lovas Barbi is elkészítette és ezt írta fotójához: „Évekkel ezelőtt, amikor találkoztam Szafi blogjával, ez a házi csirkemellsonka volt az első, amibe beleszerettem! Már nagyon sokszor elkészítettem és azóta nem tudok jóízűen megenni egy bolti felvágottat! A különbséget zongorázni lehet! Ez 100% hús, adalékok nélkül!”
A blogon elhelyezett receptek szerzői jogi védelem alatt állnak, azok magánhasználatot meghaladó, kereskedelmi vagy üzleti célú felhasználása szigorúan tilos, és jogi lépéseket von maga után! A SZAFI FREE ®, SZAFI FITT® és SZAFI REFORM® megnevezések védjegyoltalom alatt állnak!
Elkészítettem a recept alapján a sonkát, az íze jó lett, viszont az alufólia kibontásakor elég sok víz volt a "csomagban". Ez mindenkinek ilyen vagy én rontottam el valamit?
Ez hús függő, valószínűleg rosszabb minőségű bolti csirkemellel készítetted. 🙁 Sajnos a mai húsok ilyenek. 🙁
Ha megszurkálod a fóliát, sütés közben távozik a felesleges víz
Botmixerrel? Ez biztos? Nyershust?
Csak daralva keves?
Én először aprítóval, majd botmixerrel szoktam.
Szia! És ha nekem csak botmixerem van? Azzal is lehetséges ledarálni?
Szia. Én csak botmixerrel készítem.
Szafi,ez meddig tartható el hűtve?Köszi 🙂
kb. 5 nap
Nekem nagyon szàraz, "paràzs" lesz. Lehet valamivel lazítani, vagy csak egyszerűen. Nem csinàlok jól valamit?
Én most csináltam meg és nagyon finom lett, köszönöm a receptet! 🙂
Nem rég készítettem el és nagyon finom lett! Köszönöm a receptet! 🙂
250 g pulyka apróhúsból készítettem, finom lett. Sok múlik a fűszerezésen. Mennyi kalória lehet?
Sertéscombból is lehet készíteni szerintetek?
Meddig állnak el ezek az ételek hűtőben? Köszönöm a választ előre is!
Ki mennyi vizet tesz a husihoz hogy turmixolhato legyen?
filézett felsőcombból készítettem, bevizezett sütőpapírba csomagoltam. Finom lett.
Nekem is finom lett, de kicsit száraz.
Van erre megoldás?
Köszönettel,
Szabolcs
Plusz zsiradék hozzáadása 🙂 pl. kókuszzsír
Nem próbáltam, de ha disznőbőrbe lenne tekerve, nem lenne se vizes, se száraz, jól szeletelhető lenne hidegen. A zselatinpor is jól jöhet bele.
A kész csirkemellsonka lefagyasztható? Ha nem, mennyi ideig áll el a hűtőben? 🙂
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy az alufóliának nincs alternatívája? Nagyon alufólia ellenes vagyok. Itt ráadásul közvetlenűl érintkezik a hússal.
Most készült el a csirkemell sonkám. Ez miért nem nekem jutott az eszembe????
Hálásan köszönöm az ötletet! Most só, fehérbors, pici pirospaprika, és sok friss petrezselyem volt benn. Megdöbbentően finom. Nekem nem lett száraz. Gyakran készíteni fogom, mindig variálva.
Aki nem szereti az alufóliát, tekerje sütő papítba!
Elkészitettem én is a csirkemellsonkát. Hogyan tudom feltölteni a képet róla?