Sajtos-fokhagymás zellergolyók

Sajtos-fokhagymás zellergolyók
Sajtos-fokhagymás zellergolyók 
(Nincs zeller íze)

RECEPT:
Hozzávalók:

Elkészítés:

  • A zellert megpucoltam, felkockáztam és megfőztem sós vízben. Fontos, hogy fedő nélkül főzzük, mert így veszít a zeller ízéből.
  • Közben a sajtot aprítógépben „lereszeltem”.
  • Mikor megpuhult a zeller szépen apránként az aprítógépbe adagoltam még forrón (a reszelt sajtra) úgy, hogy folyamatosan turmixoltam közben. (Turmixolás alatt ízesítettem fokhagymaporral, ami a maradék zeller ízt is elvette!)
  • A forró zellertől a sajt ráolvadt, és így keletkezett egy nyúlós ragacsos sajtos-fokhagymás zellerpép, amit könnyen tudtam formázni.
  • 12 darab golyót formáltam belőle, amit befújtam olajsprayvel és készre sütöttem.
  • 200 fokon légkeveréses funkción 15 perc + 10 perc grillsütő funkción aranybarnára sült. (Extra funkció nélküli sütőben szerintem 220 fokon 20-25 perc).

 

1 golyó csupán 37 kalória smile hangulatjel -> light Tolle trappista sajttal készítve!

 

A zeller cserélhető: brokkolira, karfiolra, fehérrépára, paszternákra… -> de ne pürésítsük őket, elég  csak kicsit összetörni a sajttal, főleg a brokkolinál és a karfiolnál (ezért azoknál csak picit forrósítsuk fel a zöldséget – pl. sütőben/mikróban – de ne főzzük meg és úgy dolgozzuk el a sajttal)!!!  smile hangulatjel
A végeredmény fantasztikusan finom!

Update 1:

A zellergolyókat kilapíthatjuk és tócsnit is formálhatunk belőlünk.

Zeller tócsni

Én ízesített totukrémmel kentem meg. smile hangulatjel Nagyon finom és laktató szendvics készült így belőle.

Zeller tócsni

Update 2:

Örülök, hogy nektek is annyira ízlik a zöldséges sajtgolyó, mint nekem.
Van aki főtt zöldborsóval, van aki fehérrépával és van aki sárgarépásan készítette.

Ezt a képet Virágh Bea küldte: “Küldöm a kicsit módosított variációt, a sajtos-fokhagymás zeller golyókra. Egy sárgarépa is került bele, mert nem volt elég zellerem. Egyébként mindent ugyan úgy csináltam. A közeli kép kicsit homályos lett, de azért szépen látszik benne a sárgarépa.”

Zöldséges sárgarépás sajtgolyó

Ferencné Boros Tünde is elkészítette a sajtos zellergolyót. Ezt írta róla:
“A lecsós csirkemell szelethez köretnek zellert gondoltam. Beugrott Szafi napokban feltett zelleres- sajtos puffancsa. Szafi ez valami csoda finom lett. Nagyon, nagyon köszönöm a receptet. Biztos, hogy lesz ismétlés. A férjemmel kettő kivételével benyomtuk. A maradékot megmentettem a holnapi ebédemhez. Nagyon boldog vagyok!
Olvastam a kommentekben, hogy szétterül, szétfolyik. Nem szabad nagyon megfőzni a zellert, és akkor jó lesz. Én csak annyira főztem, hogy kicsit roppanós maradt, mindent a recept szerint csináltam. Picikét lapult, de grill után még a tepsiben kanállal megpofozgattam. Forró sütő, aprítóban is vigyázni kell az állagára. Ne legyen nagyon pépes. Jól formázható.”

Sajtos zellergolyó

Bodnár Évának pedig ilyenek lettek a sajtos zellergolyók:

Sajtos zellergolyók

Fülöp Évától is kaptuk képet a zellergolyóról, ezt írta róla: “Elkészítettem a zelleres sajtgolyót, és én aki nem szereti a zellert, nem tudtam abbahagyni, annyira finom!!!”

Zellergolyó
FIGYELEM! Az ételek tápanyagtartalma (a lisztkeverékek/összetevők tápanyag változása miatt) eltérhet/változhat a receptben megadott tápértéktől!
Ezért a webshopban megadott tápértékekkel kérlek ellenőrizzétek a számításokat, mert nem tudom az összeset (több ezer recept) folyamatosan átszámolni és frissíteni!

Köszönöm! Szafi :)

3 hozzászólás

  1. Kedves Szafi! Szeretném megkérdezni, hogy a sajtot esetleg mivel lehetne helyettesíteni? Köszönöm a válaszodat! Annamari

  2. Nagyon finom cukkinivel és almareszelőn reszelt karalábéval is 🙂

Hozzászólás írása

Receptkereső

MEGTALÁLHATÓAK VAGYUNK

Twitter Facebook Google Plus Instagram RSS Feed Pinterest

ALAPANYAGOK JÓ ÁRON…