Sajtos-fokhagymás zellergolyók |
RECEPT:
- 1 közepes méretű zeller (335 g pucolva)
- 130 g reszelt trappista sajt (laktózérzékenyeknek: laktózmentes!)
- csipet só és Szafi Reform 100%-os fokhagyma őrlemény
Elkészítés:
- A zellert megpucoltam, felkockáztam és megfőztem sós vízben. Fontos, hogy fedő nélkül főzzük, mert így veszít a zeller ízéből.
- Közben a sajtot aprítógépben „lereszeltem”.
- Mikor megpuhult a zeller szépen apránként az aprítógépbe adagoltam még forrón (a reszelt sajtra) úgy, hogy folyamatosan turmixoltam közben. (Turmixolás alatt ízesítettem fokhagymaporral, ami a maradék zeller ízt is elvette!)
- A forró zellertől a sajt ráolvadt, és így keletkezett egy nyúlós ragacsos sajtos-fokhagymás zellerpép, amit könnyen tudtam formázni.
- 12 darab golyót formáltam belőle, amit befújtam olajsprayvel és készre sütöttem.
- 200 fokon légkeveréses funkción 15 perc + 10 perc grillsütő funkción aranybarnára sült. (Extra funkció nélküli sütőben szerintem 220 fokon 20-25 perc).
A végeredmény fantasztikusan finom!
A zellergolyókat kilapíthatjuk és tócsnit is formálhatunk belőlünk.
Zeller tócsni |
Én ízesített totukrémmel kentem meg. smile hangulatjel Nagyon finom és laktató szendvics készült így belőle.
Zeller tócsni |
Update 2:
Örülök, hogy nektek is annyira ízlik a zöldséges sajtgolyó, mint nekem.
Van aki főtt zöldborsóval, van aki fehérrépával és van aki sárgarépásan készítette.
Ezt a képet Virágh Bea küldte: „Küldöm a kicsit módosított variációt, a sajtos-fokhagymás zeller golyókra. Egy sárgarépa is került bele, mert nem volt elég zellerem. Egyébként mindent ugyan úgy csináltam. A közeli kép kicsit homályos lett, de azért szépen látszik benne a sárgarépa.”
Zöldséges sárgarépás sajtgolyó |
Ferencné Boros Tünde is elkészítette a sajtos zellergolyót. Ezt írta róla:
„A lecsós csirkemell szelethez köretnek zellert gondoltam. Beugrott Szafi napokban feltett zelleres- sajtos puffancsa. Szafi ez valami csoda finom lett. Nagyon, nagyon köszönöm a receptet. Biztos, hogy lesz ismétlés. A férjemmel kettő kivételével benyomtuk. A maradékot megmentettem a holnapi ebédemhez. Nagyon boldog vagyok!
Olvastam a kommentekben, hogy szétterül, szétfolyik. Nem szabad nagyon megfőzni a zellert, és akkor jó lesz. Én csak annyira főztem, hogy kicsit roppanós maradt, mindent a recept szerint csináltam. Picikét lapult, de grill után még a tepsiben kanállal megpofozgattam. Forró sütő, aprítóban is vigyázni kell az állagára. Ne legyen nagyon pépes. Jól formázható.”
Sajtos zellergolyó |
Bodnár Évának pedig ilyenek lettek a sajtos zellergolyók:
Sajtos zellergolyók |
Fülöp Évától is kaptuk képet a zellergolyóról, ezt írta róla: „Elkészítettem a zelleres sajtgolyót, és én aki nem szereti a zellert, nem tudtam abbahagyni, annyira finom!!!”
Zellergolyó |
A blogon elhelyezett receptek szerzői jogi védelem alatt állnak, azok magánhasználatot meghaladó, kereskedelmi vagy üzleti célú felhasználása szigorúan tilos, és jogi lépéseket von maga után! A SZAFI FREE ®, SZAFI FITT® és SZAFI REFORM® megnevezések védjegyoltalom alatt állnak!
Kedves Szafi! Szeretném megkérdezni, hogy a sajtot esetleg mivel lehetne helyettesíteni? Köszönöm a válaszodat! Annamari
sörélesztő
Nagyon finom cukkinivel és almareszelőn reszelt karalábéval is 🙂