RECEPT 1.
Így készítette Szafi:
Növényi töltött káposzta, amiből senki nem hiányolta a húst (kb. 20-an ettek belőle)
Töltelék hozzávalói (25 db savanyú káposzta levélhez, és 30 dkg vágott savanyú káposztához):
- 1 adag növényi szalonna
- 200 g (szárazon mért) köles (Szafi Free köles ITT!)
- 1 doboz Jackfruit hús (kihagyható, az ízét nem befolyásolja, csak az állagát) (jackfruit ITT!)
Hozzávalók a növényi „szalonnához”:
- 1 egész padlizsán
- Szafi Reform avokádó olaj (Szafi Reform avokádó olaj ITT!)
- Szafi Reform füstsó (Szafi Reform füstsó ITT!),
- természetes folyékony füst (folyékony füst ITT!)
Elkészítés:
A padlizsánt meghámozzuk, majd apró pici kockákra vágjuk, átdörzsöljük Szafi Reform füstsóval, füsttel és 2 gramm avokádó olajjal, egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap kókuszolajjal kikent, felforrósított serpenyőbe tesszük a padlizsán kockákat és picit sütjük, majd hozzáadjuk a Jackfruit húst, és az apróra vágott vöröshagymát. Füstölt pirospaprikával, chilivel (Szafi Reform chili ITT!), fokhagymával (Szafi Reform szárított fokhagyma ITT!) ízesítjük és úgy is átsütjük.
Az alaposan átmosott kölest háromszoros mennyiségű vízben puhára főzzük, Szafi Reform kacsafűszerrel ízesítjük (Szafi Reform kacsafűszersó ITT!). Majd hozzáadjuk a padlizsános keverékhez. (én ezt is előző este készítettem)
A savanyú káposztaleveleket jól átmossuk.
A tölteléket beletekerjük a káposztalevelekbe, és egy fazékban rétegezzük a savanyú káposztával. Felöntjük vízzel, babérlevéllel, tarka borssal, füstölt piros paprikával ízesítjük, és addig főzzük, míg a káposzta megpuhul.
Videó az elkészítésről:
RECEPT 2.
- 50 g kölest főzzünk meg 150 g vízben és fedő alatt, hűvös helyen hagyjuk reggelig (köles ITT!)
- Hámozzunk meg 1 db. padlizsánt, vágjuk apró kockákra (196 g lesz) és rakjuk egy zárható edénybe. Szórjunk rá 4 g Szafi Reform füstsót (Szafi Reform füstsó ITT!), öntsünk rá 2 g Szafi Reform kókuszolajat (Szafi Reform kókuszolaj ITT!) és alaposan forgassuk össze, majd pirítsuk meg 2 g kókuszolajon, mint ahogy a szalonnát szoktuk (folyékony füstsót adhatunk még hozzá). Miután kihűlt tegyük dobozba, és másnapig tegyük a hűtőbe.
- 1,5 l sós vízben (Szafi Reform himalaya só ITT!) fonnyasszunk káposztát, a következőképpen:
–> Vágjuk ki a torzsáját. Ha felforrt a víz vegyük alacsony hőfokra, rakjuk bele az egész fej káposztát. Pár perc alatt leválnak a külső levelei (nem kell puhára főzni). Ezeket vegyük le róla és hűtsük ki.
12 db közepes levélre lesz szükségünk!
A megmaradt káposztát itt is felhasználhatjuk úgy, hogy vékony csíkokra vágva összekeverjük a savanyú káposztával.
De kihűlve elrakhatjuk és később felhasználhatjuk pl. paradicsomos káposztába.
- Tisztítsunk meg egy nagyobb hagymát (147 g) és 3 ek vízben pároljuk puhára. Kavarjunk bele 1 tk. őrölt füstölt pirospaprikát (Szafi Reform őrölt pirospaprika ITT!), késhegynyi chilipaprikát (ez el is maradhat) (Szafi Reform őrölt chili ITT!) és 1 g Szafi Reform himalaya sót (Szafi Reform himalaya só ITT!).
Az elkészítés napján rakjuk egy tálba:
- a főtt és száraz kölest (köles ITT!)
- a párolt hagymát
- a pácolt és pirított padlizsánt (ez adja a szalonna ízt)
- 4 gerezd pépesített fokhagymát
- 1/ cs.fasírt fűszersót (Szafi Reform fasírt fűszersó ITT!)
- 25 g lenmagpelyhet (Szafi Reform lenmagpehely ITT!)
- 20 g kókuszolajat (Szafi Reform kókuszolaj ITT!)
Gyúrjuk alaposan össze és töltsük a megpuhított káposztalevekbe. Lazán töltsük meg és jól zárjuk be a végeit.
Szórjuk meg a tetejét kevés pirosparikával és engedjünk rá annyi vizet, amennyi ellepi.
Öntsük le róla a levet és hűtsük langyosra.
Ne hagyjuk a főzővízben, mert nagyon megszívja magát a köles és szétázik a töltelék.
- Energia: 82 kcal
- Fehérje: 2,3 g
- Zsír: 3,2 g
- Szénhidrát: 11,5 g
- Energia.74 kcal
- Fehérje: 2,1 g
- Zsír: 2,9 g
- Szénhidrát: 10,4 g
RECEPT 3.
A receptet köszönjük Julika kolléganőnknek!
Töltelék hozzávalói:
- 70 g Szafi Free quinoa (a kimérés után alaposan átmosva) (Szafi Free quinoa ITT!)
- 40 g Szafi Free hajdinamentes rostcsökkentett univerzális lisztkeverék (Szafi Free hajdinamentes rostcsökkentett univerzális lisztkeverék ITT!)
- 40 g Szafi Reform zab – vagy Szafi Free hajdinapehely (Szafi Reform zabpehely ITT!) (Szafi Free hajdinapehely ITT!)
- 15 g Szafi Free sörélesztőpehely (Szafi Free gluténmentes sörélesztőpehely ITT!)
- 14 g Szafi Reform fasírt fűszerkeverék (Szafi Reform fasírt fűszerkeverék ITT!)
- 15 g Szafi Reform vöröshagyma granulátum (vagy 1 közepes hagyma aprítva) (Szafi Reform vöröshagyma granulátum ITT!)
- 4 g Szafi Reform füstölt pirospaprika őrlemény (Szafi Reform füstölt őrölt paprika ITT!)
- 1 g fokhagymapor (Szafi Reform szárított fokhagyma ITT!)
- 2 g só (kóstolni kell, hogy szükséges-e bele) (Szafi Reform himalaya só ITT!)
- 1 g chili pehely (elmaradhat)
- 160 g forró víz
Keverjük össze a hozzávalókat, majd öntsük rá a forró vizet és alaposan dolgozzuk össze.
Felhasználásig hűtsük ki.
Egyéb hozzávalók:
- 1 kisebb fej káposzta (733 g)
- 4 db közepes méretű paradicsom (233 g)
- 2 db hagyma (111 g)
- 4 g füstölt, őrölt pirospaprika a főzővízbe
- 4 g só a főzővízbe
Közben készítsük el a káposztát:
Vágjuk ki egy kisebb káposzta torzsáját. (733 g)
Tegyünk fel forrni 2 vizet 1 kk. sóval.
Ha zubog vegyük alacsony hőfokra, tegyük bele a káposztát és hagyjuk benne, míg a felső levelek maguktól leválnak.
10 darabra lesz szükségünk.
Hűtsük langyosra a káposztaleveleket, majd vágjuk ki a vastag eret belőle úgy, hogy a levél egyben maradjon.
A maradék káposztát aprítsuk fel, és keverjünk bele a kockázott hagymákat.
Ennek a felét rakjuk egy kisebb edénybe, majd vágjunk rá 2 db. közepes méretű paradicsomot.
Szórjuk rá a sót és a pirospaprikát.
Töltsük be a káposztaleveleket, tegyük szorosan egymás mellé a káposztára.
Ezután fedjük le a maradék káposztával és daraboljunk rá 2 paradicsomot.
Öntsünk rá 1,5 l vizet.
Forraljuk fel, majd alacsony hőfokon, forrástól számítva 60 percig főzzük.
Hagyjuk az edényben a fedővel letakarva még minimum 30 percig.
Ezután szedjük ki tárolóedénybe.
Beltartalmi értékei töltelékenként, paradicsom, hagyma, a káposzta és a fűszerek nélkül:
- Energia: 59 Kcal
- Fehérje: 2,7 g
- Zsír: 0,9 g
- Szénhidrát: 10,2 g
Töltelékenként, minden egyéb hozzávalóval:
- Energia: 93 Kcal
- Fehérje: 4,4 g
- Zsír: 0,9 g
- Szénhidrát: 16,7 g
RECEPT 4.
(A recept készítője: Lovas Barbi)
Vegán borsófehérjés-hajdinás töltött káposzta
Vegán borsófehérjés-hajdinás töltött káposzta
„Könnyű,kapros vegán töltött káposzta. Ahogy a hagyományos verziónál is “ahány ház annyi szokás”,a vegán töltött káposztánál is millió variáció létezik.(kölessel, zabbal, tofuval, gombával, hüvelyesekkel….) Én a tölteléket most hajdinával és borsófehérjével keszítettem, ami szerintem nagyon jó páros, ráadásul hús nélkül is magas a fehérje tartalma!”-írta fotójához Barbi.
RECEPT:
HOZZÁVALÓK:
- 1 fej lapos káposzta
- 100 g hajdina (szárazon mérve)
- 100 g Szafi Free borsófehérje granulátum (Szafi Free borsófehérje granulátum ITT!)
- 2-3 ek. Szafi Reform vöröshagyma granulátum (Szafi Reform vöröshagyma granulátum ITT!)
- 1 tk. Szafi Reform fokhagyma granulátum (Szafi Reform fokhagyma granulátum ITT!)
- 1 tk. őrölt köménymag
- 2 ek. Szafi Reform fasírt fűszer (Szafi Reform fasírt fűszerkeverék ITT!)
- 1 ek. Szafi Reform ételízesítő (Szafi Reform ételízesítő ITT!)
- só, feketebors, fűszerpaprika, füstölt paprika (Szafi Reform füstölt őrölt paprika ITT!), kapor ízlés szerint
- 1 tk. csombor/borsikafű (Szafi Reform borsikafű ITT!)
- 4-5 kis babérlevél
- kókuszolaj (Szafi Reform kókuszolaj ITT!)
- folyékony füst (folyékony füst ITT!)
ELKÉSZÍTÉS:
A káposztát megabáljuk,(a torzsánál bevagdossuk, egy nagy lábasba tesszük, annyi vízzel felöntjük hogy jól ellepje, alaposan sózzuk, felforraljuk majd 4-5 percig főzzük, utána jeges vízben lehűtjük hogy a leveleket le tudjuk fejteni.) Amíg hűl a káposzta elkészítjük a tölteléket.
Az alaposan megmosott (én legalább 1 órára be is szoktam áztatni) hajdinát 250 ml vízben fedő alatt megpároljuk, a főzővízbe mehet a hagyma, fokhagyma és az ételízesítő is.
A borsófehérje granulátumot 4 dl forró vízzel felöntjük, pár percig hagyjuk duzzadni, majd egy serpenyőben 2-3 ek. kókuszolajon (kell ennyi hogy a paprika elolvadjon) elkezdjük melegíteni, közben fűszerezzük: fasírt fűszer, bors, csombor, pirospaprika, füstölt paprika, kapor, folyékony füst. Ha minden fűszerrel elkevertük, átmelegítettük, hozzá adjuk a hajdinát és jól eldolgozzuk hogy egynemű “masszát” kapjunk.
A káposzta levelekből és a masszából tetszőleges méretű töltelékeket készítünk (nekem 20 db kis helyes lett), a maradék káposztát felcsíkozzuk és öntöttvas edénybe rétegezzük. A rétegek közé kis kókuszolaj, fűszerpaprika, kapor, folyékony füst és babérlevél kerül. Felöntjük hideg vízzel, letakarjuk és 200 fokos sütőbe tesszük 70-80 percre.
Fokhagymával és sörélesztőpehellyel elkevert kókuszjoghurttal vagy vegaföllel tálaljuk.
Készíthető savanyú káposztával is vagy vegyesen, illetve magyaros alappal sűrítve is.
TIPPEK:
A káposztát és a hajdinát előző este elkészíthetjük, így másnap már gyorsan össze is dobhatjuk a töltelékeket.
A káposzta abálását ha előző este készítjük így egyszerűsíthetjük le:
Sós vízbe tesszük a káposzta fejet ,felforraljuk és amint forr a víz azonnal elzárjuk, majd fedő alatt hagyjuk (reggelig) kihűlni.
RECEPT 5.
Vegán borsófehérjés töltött káposzta
Hozzávalók:
• 50 g Szafi Free köles (Szafi Free köles ITT!)
• 1 nagy vöröshagyma
• 50 g Szafi Free borsófehérje granulatum (Szafi Free borsófehérje granulátum ITT!)
• Szafi Reform kolbász fűszerkeverék (Szafi Reform kolbász fűszerkeverék ITT!)
• 1 közepes méretű padlizsán
• só
• Szafi Reform füstölt paprika (Szafi Reform füstölt őrölt paprika ITT!)
• pici olívaolaj
• 500 g savanyú káposzta
• 10 savanyú káposzta levél
• 500 ml víz
• 100 ml paradicsomlé
• babérlevél
• pirospaprika
Vegán borsófehérjés töltött káposzta elkészítése TikTok videó:
|
Update (Ti Készítettétek):
Csikós Gabi így készített vegán töltött káposztát:
Hozzávalók:
- savanyú káposzta ízlés szerinti mennyiség (kb.4 marékkal)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 db szárított babérlevél
- 2 k. Szafi Reform füstölt őrölt pirospaprika (Szafi Reform füstölt őrölt paprika ITT!)
- 1 kk. Szafi Reform ételízesítő (Szafi Reform ételízesítő ITT!)
- őrölt fekete bors ízlés szerint
- Szafi Reform himalaya só ízlés szerint (Szafi Reform himalaya só ITT!)
- 1 kk. majoránna (Szafi Reform majoranna ITT!)
- 2 marék Szafi Free natúr zabtöret (Szafi Free gluténmentes natúr zabtöret ITT!)
- 2 marék köles (Szafi Free köles ITT!)
- 1/2 adag köleskolbász (50g kölesből) (RECEPT ITT!)
- 1 ek. Szafi Reform zabpehely liszt (Szafi Reform zabpehelyliszt ITT!)
- 25 g Szafi Free borsófehérje (Szafi Free borsófehérje granulátum ITT!)
- 1/2 csg Queen of peas túra felvágott (roppant jó ízt ad neki),
- víz
Elkészítés:
A kölesfasírtot a blogon lévő recept szerint elkészítjük akár több nappal előtte is vagy, ha előzőleg nagyobb adagot készítettünk azt most elővesszük a mélyhűtőből (én is most így tettem).
A hagymát kevés vízen megpároljuk, rányomjuk a fokhagymát, pirospaprikát. Amíg párolom a hagymát a káposztát vízben átmossuk, hogy ne legyen túl sós. Majd a hagymás paprikára öntjük. Fűszerezzük, felöntjük vízzel és a zabtöretet, kölest beleszórjuk, megfőzzük. A túra felvágottat belevágjuk. A borsófehérjét vízbe áztatjuk. Ha megpuhult a káposzta, megfőtt a köles és a zab, akkor kész vagyunk. A köles kolbi masszát a zabpehely liszttel összekeverjük és golyókat formálunk belőle, majd a káposztába tesszük. A borsófehérjét is bele és az egészet óvatosan összekeverjük, hogy mindenhova jusson a finom falatokból.”
Tóth Cynthia tesztelte neki ilyen lett, és elmondása szerint is nagyon finom lett:
„Hát ilyen lett az első vegán töltött káposztám. Ha nem én csináltam volna eskü nem mondanám meg,hogy nincs benne hús. Bátran ajánlom mindenkinek a receptet!!”- írta fotójához Serfel Tímea
A blogon elhelyezett receptek szerzői jogi védelem alatt állnak, azok magánhasználatot meghaladó, kereskedelmi vagy üzleti célú felhasználása szigorúan tilos, és jogi lépéseket von maga után! A SZAFI FREE ®, SZAFI FITT® és SZAFI REFORM® megnevezések védjegyoltalom alatt állnak!
Azt szeretném kerdezni, hogy mennyi száraz köles kell a főtt koles mellé? Mert ugy van a receptben, hogy az elkeszites napjan rakjuk egy talba a fott es szaraz kolest. De a mennyiseg nincs oda irva.