Ti Készítettétek Recept
(A recept késztítője: Neer Dorottya)
Gluténmentes, tejmentes mákos guba
A „Ti készítettétek” jelöléssel ellátott receptekért a Szafi Products Kft. nem vállal felelőséget.
Ki szereti a flódnit? És a mákos gubát? 🙂
Hát ebben a receptben mind a kettő megvan egyszerre!
Ilyen gyönyörű süteményt is süthettek karácsonyra,
Hozzávalók (15 cm átmérőjű formához):
A gubához:
- 2,5 db kisebb Szafi Free világos puha gluténmentes kifli: RECEPT ITT!
- 1 púpos tk. Szafi Reform négyszeres erősségű édesítő (Szafi Reform négyszeres erősségű édesítő ITT!)
- 2 dl laktózmentes/növényi tej (kókusztej recept ITT!)
- Szafi Reform őrölt vanília ízlés szerint (Szafi Reform őrölt vanília ITT!)
- 1 tojás sárgája (Elhagyható!)
A töltelékhez:
Almás réteg:
- 2 db pici alma
- 0,5 tk. Szafi Reform négyszeres erősségű édesítő
- 1 ek. frissen facsart citromlé
- 1 csipet Szafi Reform fahéj (Szafi Reform fahéj ITT!)
Diós-mákos réteg:
- 3 ek. darált mák
- 3 ek. darált dió
- 0,75 dl víz
- 0,5 ek. Szafi Reform négyszeres erősségű édesítő
- pici frissen facsart citromlé
- arany mazsola (Szafi Reform arany mazsola ITT!,)
- 1 csipet Szafi Reform fahéj
Elkészítés:
Első lépésként süssük meg a kifliket.
Én Szafi Free Világos puha kenyér lisztkeverékből a leírás szerinti adag felét készítettem el, a tésztát négy részre osztottam és kis kifliket formáztam belőle. Az egyik kiflinek letörtem a csücskét, ezért lett a receptben csak 2,5 kifli, de szerintem nyugodtan mehet bele 3 pici kifli is.
Ha megsültek a kiflik, akkor már ne is kapcsoljuk ki a sütőt, mert hamarosan úgyis szükség lesz rá.
A kihűlt kifliket apró kockákra vágjuk. 1,5 dl tejet felforralunk 1 púpos tk. (aki édesebben szereti, annak 1,5 tk.) édesítővel és a vaníliával.
A maradék 0,5 dl tejet elkeverjük a tojássárgájával és a felforralt tejhez adjuk. Ezt a keveréket ráöntjük a felvágott kiflikre és félretesszük, amíg teljesen magába nem szívja az összes folyadékot. (Elhagyható!)
Az almás réteghez az almát megpucoljuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk az édesítőt, egy csipet fahéjat és meglocsoljuk egy kis citromlével.
A mákot és a diót külön tálkákba kanalazzuk. A mákhoz adunk egy csipet fahéjat és mivel én kifejezetten szeretem az arany mazsolát, így a mákhoz és a dióhoz is adtam pár szemet.
A vizet az édesítővel és a citrom levével összefőzzük, majd apránként a mákhoz és a dióhoz adagoljuk addig, amíg egy nedves massza nem lesz belőlük.
Nekem ennyi víz éppen elég volt, de biztosabb, ha picit többet csinálunk, maximum marad belőle.
A sütőformát kikenjük Szafi Reform kókuszolajjal (Szafi Reform kókuszolaj ITT!) és az alján elegyengetjük a tejes kifli felét.
Ezen eloszlatjuk a mákot, majd az almát és erre jöhet a diós réteg.
Befejezésképp jöhet rá a maradék kifli.
Előmelegített sütőben (nálam gázsütő 6-os fokozat) aranybarnára sütjük.
(Elfelejtettem nézni, de kb. 20 perc alatt sülhetett meg.)
*************************
->Szafi Reform csökkentett szénhidrát-tartalmú PALEO mákos gubát így tudtok készíteni: RECEPT ITT!
->Szafi Reform sütemény lisztkeverékből így tudjtok elkészíteni: RECEPT ITT!
A blogon elhelyezett receptek szerzői jogi védelem alatt állnak, azok magánhasználatot meghaladó, kereskedelmi vagy üzleti célú felhasználása szigorúan tilos, és jogi lépéseket von maga után! A SZAFI FREE ®, SZAFI FITT® és SZAFI REFORM® megnevezések védjegyoltalom alatt állnak!