Szafi Free leveles tészta receptet kaptunk Deák Szilviától,
mi kicsit módosítva kipróbáltuk,
és tényleg nagyon nagyon finom lett.
Így született meg a leveles lekváros táska.
A vaj miatt óvatosan azoknak, akik diétáznak, ez nem a kalóriaszegény, így nem éppen diétás kategória!
Viszont: gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, szójamentes, és hozzáadott cukortól mentes!
Hozzávalók (12 db-hoz):
- 250 g Szafi Free fánk lisztkeverék (Szafi Free fánk lisztkeverék ITT!)
- 10 g Szafi Reform eritrit (Szafi Reform eritrit ITT!)
- 0,5 g Szafi Reform himalaya só (Szafi Reform himalaya só ITT!)
- 50 g cocomas (kókusztejszín vagy kókuszkrém!) (kókuszkrém ITT!)
- 10 g almaecet (almaecet ITT!)
- 220 g víz
- +5 g Szafi Free fánk lisztkeverék a gyúráshoz és nyújtáshoz
Töltelék:
- 200 g hozzáadott cukortól mentes házi szilvalekvár (sűrű kemény legyen!)
Kenéshez:
- 50 g Szafi Free fánk lisztkeverék
- 80 g ghee (ghee ITT!)
A tészta sütés előtti kenéséhez:
- 1 g vaj/margarin/Szafi Reform kókuszolaj (Szafi Reform kókuszolaj ITT!)
Tészta elkészítése:
Mérjük ki a száraz anyagokat egy edénybe.
Külön edényben mérjük ki a folyékony hozzávalókat. Langyosítsuk meg.
Öntsük a folyadékba a lisztet és gyúrjuk össze.
Pihentessük a tésztát 5 percig.
Addig olvasszuk meg a ghee-t, és keverjük el benne csomómentesre a lisztet.
Rakjuk hűtőbe, hogy visszadermedjen. (Ne legyen nagyon kemény, kenhető állagúra hűtsük le!)
Lisztes felületen gyúrjuk át a tésztát, és nyújtsunk belőle egy 48×35 cm-es lapot.
(A tészta nem fog ragadni, de néha alánézhetünk a biztonság kedvéért.)
Egyenletesen kenjük el rajta a ghee-t és szorosan, a rövidebb oldalától kezdve, tekerjük fel, mint a bejglit.
Az így kapott rudat tegyük fél órára a hűtőbe. (Itt nagyon fontos, hogy ne dermesszük túl keményre, mert a következő nyújtásnál törni fog a tészta.)
Ezután nyújtsuk a tésztát 22*56 cm.-esre. (Ha túl keményre dermedt -törik nyújtás közben-, akkor hagyjuk kicsit melegedni nyújtófelületen)
A hosszanti irányban vágjuk ketté a tésztát. (így két db.22*28 cm.-es keskeny lapot kapunk).
Az így kapott keskenyebb tésztalapokat osszuk 6-6 db.-ra (összesen 12 db.lesz) és töltsük a közepébe a lekvárt.
Kenjük le az alsó szélét a tészta lapoknak (mind a 12 db.-nak) kevés vízzel (ettől fog összetapadni és sütés közben nem nyílik szét), hajtsuk a felső részt az alsóra és óvatosan nyomjuk össze a két lapot.
Rakjuk őket tálcára (vagy akár sütőpapírral borított tepsire, ami elfér a hűtőben) kenjük le az olajjal, és 30 percig tegyük hűtőbe.
Sütése:
Előmelegített 210 fokos sütőben, alsó-felső programon 30 percig süssük.
Rácson hagyjuk kihűlni.
Tápértékei darabonként a lekvár (töltelék) nélkül:
- Energia: 167,8 kcal
- Fehérje. 2,1 g
- Zsír. 8,6 g
- Szénhidrát: 16,7 g
RECEPT 2
KÓKUSZMARGARINNAL KÉSZÍTVE A LEVELES TÉSZTA,
HOGY TELJESEN TEJMENTES ÉS VEGÁN LEGYEN
- 250 g Szafi Free fánk lisztkeverék (Szafi Free fánk lisztkeverék ITT!)
- 10 g Szafi Reform eritrit (Szafi Reform eritrit ITT!)
- 0,5 g Szafi Reform himalaya só (Szafi Reform himalaya só ITT!)
- 10 g bio citromhéj
- 50 g kókuszkrém (kókuszkrém ITT!)
- 20 g almaecet (almaecet ITT!)
- 220 g víz
- + 10 g Szafi Free fánk lisztkeverék a gyúráshoz és nyújtáshoz
- 50 g Szafi Free fánk lisztkeverék (Szafi Free fánk lisztkeverék ITT!)
- 100 g szobahőmérsékletű kókuszmargarin (a kókuszolaj miatt puha lesz ,nem kell olvasztani) (kókuszmargarin ITT!)
Töltelék hozzávalói:
- 25 g Szafi Reform zsírszegény kakaópor (Szafi Reform zsírszegény kakaópor ITT!)
- 20 g Szafi Reform negyedannyi édesítő (Szafi Reform negyedannyi édesítő ITT!)
- 40 g víz
A tészta kenéséhez / sütés előtt /:
- 2 g Szafi Reform kókuszolaj (Szafi Reform kókuszolaj ITT!)
Tészta elkészítése:
Keverjük össze külön edényben a száraz és folyékony hozzávalókat.
Öntsük őket egybe és gyúrjuk össze.
Pihentessük, míg a margarinos és a kakaós krémet elkészítjük.
Mérjük ki az 50 g lisztet és keverjük össze a puha margarinnal, majd felhasználásig rakjuk hűtőbe.
A töltelék hozzávalóit szintén mérjük ki, majd keverjük csomómentesre és felhasználásig hagyjuk a konyhapulton.
Összeállítás:
Lisztes felületen gyúrjuk át a tésztát, majd mérjük ki 5 egyforma darabra, és gyúrjunk kis gombócokat belőlük.
Mindegyik tészta gombócot lisztes felületen nyújtsuk ki egy 26 cm átmérőjű körlapra.
Osszuk a lisztes margarint 4 részre.
Rakjunk egy lapot lisztezett tálcára és kenjük le a margarinnal.
Rakjuk rá a következő lapot és ezt is kenjük le.
A maradék két lappal is ugyanígy járjunk el.
Összesen 4 lapot kell lekenni a margarinnal.
Az utolsó lapot is rakjuk rá, de erre már nem kerül margarin.
Rakjuk a tésztát fél órára hűtőszekrénybe.
Ezután lisztes felületen nyújtsunk belőle egy 38 cm átmérőjű körlapot.
Egyenletesen kenjük le a kakaós masszával és vágjuk 12 egyforma háromszög alakú darabra.
Tekerjük fel a cikkekre vágott tésztát és rakjuk tálcára vagy olyan sütőpapírral bélelt tepsire, ami befér a hűtőnkbe és hagyjuk dermedni 40 percig. /(Jó kemény legyen mikor kivesszük a hűtőből.)
Ezután rakjuk őket sütőpapírral borított tepsire ( ha nem azon hűtöttük) és kenjük le mindegyik tetejét az olajjal.
Sütése:
Rácson hűtsük ki.
Ekkor még kemény, száraznak tűnő lesz a tészta, de később ropogós héjú, puha belsejű lesz.
- Energia: 143,7 kcal
- Fehérje. 2,7 g
- Zsír: 6 g
- Szénhidrát: 17,3 g
Tápértékei 100 grammonként:
- Energia: 275,8 kcal
- Fehérje: 5,2 g
- Zsír:11,5 g
- Szénhidrát: 33,1 g
Szafi Free gluténmentes pisztáciás csiga készítése TikTok videó:
|
Update (Ti Készítettétek):
Deák Szilvia ezt írta róla:
„Első harapásnál rögtön érezni a friss roppanósságot, levelekre hullik szét, csakúgy, mint búzás társa. Ízében, állagában tökéletes! Omlik szét a szájban, nincs az a tipikus gluténmentes feeling, hogy ragadna a szájpadlásra. Még az extra finnyás férjem is azt mondta, hogy nagyon finom! Elvetemült módon csokis-kajszilekváros ízben készült.”
Ladányi Ilona is tesztelte, és ezt írta róla:
„Ma elkészítettem én is, nagyon finom lett. Nekem sütés közben kifolyt valamennyi zsiradék, de ettől szépen megpirult az alja, a végén maximumra tettem a hőfokot, fentebb tettem a tepsit, és megpirítottam a tetejét is.
Tényleg olyan igazi ropogós tésztát kaptam.”
Papp-Zoltán Réka szilvalekvárral töltötte meg:
Szafi Free leveles tésztából Kovácsné Deák Betty csokis kiflit és lekváros levelet sütött:
A blogon elhelyezett receptek szerzői jogi védelem alatt állnak, azok magánhasználatot meghaladó, kereskedelmi vagy üzleti célú felhasználása szigorúan tilos, és jogi lépéseket von maga után! A SZAFI FREE ®, SZAFI FITT® és SZAFI REFORM® megnevezések védjegyoltalom alatt állnak!
Sziasztok! Vajon leveles tészta elképzelhető Szafi Fitt lisztből is? Vagy a rosttartalom felszívná a kókuszmargarint és ne is próbálkozzak? Imádom a leveles tésztát, de sajnos a szénhidrát nem a barátom:(
Fitt lisztből nagyon puha marad, nem olyan jó ropogós, mint az igazi. Inkább rétes mint leves lesz.
Sziasztok! A kókuszkrém helyettesíthető sima tejszínnel?
Köszi 🙂