Nagyon finom lett, igazi szalámi ízű!
Vegán-vega, gluténmentes szalámi mesterséges adalékanyagok nélkül
Hozzávalók:
- 100 g gluténmentes zabpehely (Szafi Reform gluténmentes zabpehely ITT!)
- 100 g Szafi Free pizza lisztkeverék (Szafi Free pizza lisztkeverék ITT!)
- 20 g gluténmentes sörélesztőpehely (Szafi Free gluténmentes sörélesztőpehely ITT!)
- 4 g Szafi Reform fokhagymapor (Szafi Reform fokhagymapor ITT!)
- 2 g Szafi Reform vöröshagymapor (Szafi Reform vöröshagymapor ITT!)
- 2 g őrölt bors
- 1 g Szafi Reform őrölt kömény (Szafi Reform őrölt kömény ITT!)
- 3 g Szafi Reform füstsó (Szafi Reform füstsó ITT!)
- 3 g Szafi Reform himalaya sima só (kóstolni kell, mert a borsót is sós vízben főztük) (Szafi Reform himalaya sima só ITT!)
- 6 g őrölt pirospaprika
- 150 g csicseriborsó (főzött súlya)
- 160 g a csicseriborsó főzővizéből
- 25 g dijoni mustár (dijoni mustár ITT!)
Elkészítés:
Főzzük meg enyhén sós vízben a csicseriborsót, majd hűtsük ki. (Vagy vehetünk kész konzervet is!)
Mérjük ki és keverjük össze a többi hozzávalót.
Öntsük a kimért főzővizet és a borsót késes aprítóba, majd daráljuk krémesre.
Adjuk a borsókrémet a száraz összetevőkhöz és gyúrjuk össze.
Pihentessük 10 percig, hogy magába szívja a folyadékot.
Addig vágjunk ketté egy kis méretű sütőzacskót.
Ha letelt a pihentetési idő, osszuk két részre a masszát.
Tegyük őket egyenként a sütőzacskóra és készítsük belőlük egy-egy 13 cm-es rudat. (A massza kissé kemény lesz, jól tudunk vele bánni.)
Tekerjük szorosan a zacskóba és zárjuk le a végeit.
A „szalámikat” párolással kell készre „főzni”.
Amit végezhetünk pároló edényben (ahogyan a zöldségeket párolnánk).
Akinek nincs pároló edénye, képezhet egy kis gőzkabint egy nagyobb és egy kisebb edény segítségével is, úgy hogy a nagyobb edény aljára teszünk egy kisebb edényt (célszerű fül nélkülit, mert az edény fülétől nem fog beleférni, pl. jó megoldás lehet egy üres 0,5 literes konzerves doboz), ami gond nélkül belefér, és még a fedőt is rátudjuk tenni a nagyobb edényre.
A nagyobb edény aljába tegyünk egy kis vizet és forraljuk fel, ezután tegyük bele a kisebb edényt (vagy konzerves dobozt), amibe töltsünk vizet, különben fel fog jönni a forrásban lévő víz tetejére. Erre helyezzünk egy tányért, ezen fog feküdni a szalámi, és ezen fog párolódni. Tehát a konzerves doboz, csak tartóeszközként funkcionál, az tartja ki a tányért a vízből, hogy nyugodtan gőz-szaunázhasson. 🙂
Tegyük a fedőt a nagy edényre.
Állítsuk alacsony fokozatra a hőmérsékletet. (A víz csak gyöngyözzön, nem kell forrnia!)
Gőzöljük így 50 percig.
Vegyük le az edény a tűzhelyről és 1 órát hagyjuk még a rudakat így.
Ezután emeljük ki őket óvatosan (vigyázzunk a forró vízzel) és a csomagolással együtt hűtsük ki.
Tápértékei 100 grammonként:
- Energia: 195 kcal
- Fehérje: 8,5 g
- Zsír: 2,8 g
- Szénhidrát: 31 g
**************************
Adalékanyagmentes házi felvágottat HÚSSAL így tudtok készíteni: RECEPT ITT!
Update (Ti Készítettétek):
Balaton Bernadett is elkészítette, ezt írta róla: „Mostanában nagyon ettem volna egy kis szalámi ízvilágú felvágottat, de a normál változatot nem igazán kívántam… szóval inkább készítettem. Szerintem finom, jó kis szendvicsbe való lett !”
A blogon elhelyezett receptek szerzői jogi védelem alatt állnak, azok magánhasználatot meghaladó, kereskedelmi vagy üzleti célú felhasználása szigorúan tilos, és jogi lépéseket von maga után! A SZAFI FREE ®, SZAFI FITT® és SZAFI REFORM® megnevezések védjegyoltalom alatt állnak!
Igazán örülök ezeknek a recepteknek!
Ki fogom próbálni őket!
Köszönöm!