Tejmentes, gluténmentes,
csökkentett szénhidrát tartalmú kenyér lisztkeverékből paleo rétes recept Julikától
Tészta hozzávalói (2 rúdhoz):
- 200 g Szafi Reform szénhidrát-csökkentett gluténmentes paleo kenyér és péksütemény lisztkeverék (Szafi Reform szénhidrátcsökkentett gluténmentes paleo kenyér és péksütemény lisztkeverék ITT)
- 50 g Szafi Reform eritrit (Szafi Reform eritrit ITT!)
- 1 g Szafi Reform himalaya só (Szafi Reform himalaya só ITT!)
- 3 db M-es tojás (156 g)
- 2 db M-es tojásfehérje (68 g)
- 20 g frissen facsart citromlé
- 40 g Szafi Reform folyékony kókuszolaj (Szafi Reform kókuszolaj ITT!)
- 60 g szobahőmérsékletű víz
- + 8 g Szafi Reform szénhidrátcsökkentett gluténmentes paleo kenyér és péksütemény lisztkeverék a gyúráshoz és nyújtáshoz
Töltelék hozzávalói:
- 150 g totu (bolti) (totu ITT!)
- 150 g fagyasztott meggy (mag nélküli súly, lecsepegtetve)
- 25 g Szafi Reform eritrit(Szafi Reform eritrit ITT!)
- 20 g Szafi Reform vaníliás eritrit (Szafi Reform vaniliás eritrit ITT!)
- 2 db M-es tojássárga (ebből vegyünk el 5 g -ot, majd a kenéshez fogjuk használni)
- 10 g citromhéj
- 10 g Szafi Reform szénhidrát-csökkentett gluténmentes paleo kenyér és péksütemény lisztkeverék (a sütés közben keletkező nedvesség felszívására)
Sütés előtt kenéshez:
- 5 g tojássárga (amit a töltelékhez valóból vettünk el)
- 10 g víz
Először készítsük el a tésztát:
Mérjük ki és külön edényben keverjük össze a száraz és a folyékony hozzávalókat.
Ezután öntsük őket egybe és gyúrjuk össze.
Pihentessük a tésztát, míg a tölteléket elkészítjük.
Töltelék elkészítése:
Magozzuk ki a meggyet, rakjuk tésztaszűrőbe és csöpögtessük le a levét.
A lisztet keverjük össze az édesítőkkel.
Ha a meggy kicsöpögött, villával keverjünk össze minden hozzávalót.
Rétes készítése:
Lisztes felületen gyúrjuk át a tésztát és vágjuk 2 egyenlő részre és gyúrjunk kis gombócokat belőlük.
Nyújtsunk mindkét tésztából egy 24 x 19 cm-es lapot.
Felezzük el a tölteléket és rakjuk a kinyújtott lapok közepére.
Vágjuk fel 2 cm -es csíkokra a tészta szabadon maradt széleit (jobb és bal oldal).
Hajtsuk egymásra váltakozva (jobb és bal oldal) a tésztacsíkokat, hogy kissé fedjék egymást.
Beleljünk ki sütőpapírral egy tepsit és tegyük a réteseket bele.
Keverjük össze a tojássárgát a vízzel és kenjük le a tetejüket.
Kapcsoljuk be asütőt 200 fokra (alsó-felső program).
Mielőtt a sütőbe rakjuk a tepsit kenjük le újból a tészták tetejét.
Sütés:
Előmelegített 200 fokos sütőben (alsó- feslő programon) 30 percig, majd 180 fokon további 15 percig süssük.
A két rúd rétes súlya összesen: 881 g
10 – 10 jókora szeletre vágható.
Beltartalmi értékei 100 grammonként:
- Energia: 186 kcal (rosttal együtt)
- Fehérje: 9,2 g
- Zsír: 8,3 g
- Szénhidrát: 14 g (tényleges energiával rendelkező, tehát poliol – eritrit – nélkül)
Update (Ti Készítettétek):
Nyitrayné Bakos Annamária tesztelte a paleo kígyórétest az övé ilyen lett, és ezt írta róla: „Nagyon, de nagyon jó! Imádjuk!”
Túrós barackos rétes Mészáros Izabelától:
A blogon elhelyezett receptek szerzői jogi védelem alatt állnak, azok magánhasználatot meghaladó, kereskedelmi vagy üzleti célú felhasználása szigorúan tilos, és jogi lépéseket von maga után! A SZAFI FREE ®, SZAFI FITT® és SZAFI REFORM® megnevezések védjegyoltalom alatt állnak!