Szénhidrátcsökkentett, gluténmentes, tejmentes zablisztes bejgli
Olyan a nyers tészta, mintha búzaliszttel dolgoznánk, fantasztikusan jól kezelhető.
A sok töltelék nem áztatta el, nem repedt szét sehol, nem lett nyers.
Tészta hozzávalói (2 rúdhoz):
- 60 g Szafi Reform zabpehelyliszt (Szafi Reform zabpehelyliszt ITT!)
- 60 g Szafi Reform gluténmentes rostkeverék (Szafi Reform gluténmentes rostkeverék ITT!)
- 25 g Szafi Reform eritrit (Szafi Reform eritrit ITT!)
- 25 g xilit (xilit ITT!)
- 1 g Szafi Reform himalaya só (Szafi Reform himalaya só ITT!)
- 2 g Szafi Reform szódabikarbóna (Szafi Reform szódabikarbóna ITT!)
- 20 g frissen facsart citromlé
- 60 g cocomas (cocomas ITT!)
- 2 db M-es tojás (104 g)
- 100 g víz
- + 5 g Szafi Reform bambuszrost liszt a gyúráshoz és nyújtáshoz (Szafi Reform bambuszrost liszt ITT!)
Mákos töltelék:
- 100 g őrölt mák
- 70 g Szafi Reform eritrit (Szafi Reform eritrit ITT!)
- 7 g bio citromhéj
- 1 db M-es tojás
Diós töltelék hozzávalói:
- 100 g őrölt dió
- 70 g eritrit (Szafi Reform eritrit ITT!)
- 7 g bio citromhéj
- 1/2 kk. Szafi Reform őrölt vanília (Szafi Reform őrölt vanília ITT!)
- 1 db M-es tojás
Sütés előtti kenéshez:
- tojássárgája (a számolás miatt, lemérve: 12g)
Elkészítés:
Külön edényben keverjük össze a folyékony és a száraz hozzávalókat.
Ezután öntsük őket egybe és gyúrjuk össze.
Pihentessük, míg a töltelékeket elkészítjük.
A töltelék hozzávalóit alaposan keverjük össze egymással.
Borítsunk le sütőpapírral egy tepsit.
Ha elkészültünk a töltelékekkel, lisztes felületen gyúrjuk át a tésztát és osszuk két egyenlő súlyú darabra.
Gyúrjunk mindkettőből kis gombócot.
Ezután egyenként nyújtsuk 20×24 cm lappá, majd egyenletesen kenjük rá a tölteléket úgy, hogy a felső részétől 2 cm-t, az oldalsó széleitől 1 cm-es helyet szabadon hagyunk.
Hajtsuk a töltelékre a szabadon maradt széleket, majd szorosan tekerjük fel.
(A diós töltelék nedvesebb lesz, mint a mákos, ezért kissé nehezebb tekerni!)
Ha mindkettőt betöltöttük, rakjuk a tepsire és kenjük le a tojással a tetejüket.
Nagy méretű szívószállal, néhány helyen szúrjuk át a felső lapot.
Ekkor kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra, alsó-felső programra.
Ha bemelegedett a sütő, kenjük le a tetejüket ismét, majd rakjuk be a bejgliket és 50 percig süssük. (Erősebb sütőben 45 perc is elég lehet!)
Ha kisültek a bejglik, vegyük le őket a tepsiről, rakjuk rácsara és hűtsük ki.
Fogyasztás előtt vágjuk 14 szeletre!
Diós súlya kihűlve: 380 g
Mákos bejgli beltartalmi értékei szeletenként:
- Energia: 100,4 kcal (rosttal számítva)
- Fehérje: 4,4 g
- Zsír: 6 g
- Szénhidrát: 4,6 g (poliol nélkül)
Beltartalmi értékei 100 g-ban:
- Energia: 365,2 kcal (rosttal számítva)
- Fehérje: 15,9 g
- Zsír: 21,6 g
- Szénhidrát: 16,8 g (poliol nélkül)
Diós bejgli beltartalmi értékei szeletenként:
- Energia: 108,8 kcal (rosttal számítva)
- Fehérje: 3,9 g
- Zsír: 7,9 g
- Szénhidrát: 3,9 g (poliol nélkül)
Beltartalmi értékei 100 g-ban:
- Energia: 400,8 kcal (rosttal számítva)
- Fehérje: 14,5 g
- Zsír: 29 g
- Szénhidrát: 14,4 g (poliol nélkül)
Update (Ti Készítettétek):
Kovács Mónika gesztenyés töltelékkel készítette el: „Töltelék: 250 g natúr gesztenyemassza, 30 g cocomas, 1/2 narancs leve, ízlés szerint eritrit, Szafi Reform aranymazsola.”
A blogon elhelyezett receptek szerzői jogi védelem alatt állnak, azok magánhasználatot meghaladó, kereskedelmi vagy üzleti célú felhasználása szigorúan tilos, és jogi lépéseket von maga után! A SZAFI FREE ®, SZAFI FITT® és SZAFI REFORM® megnevezések védjegyoltalom alatt állnak!