Gluténmentes, szénhidrátcsökkentett paleo, diós-lekváros papucs
A receptet köszönjük Julika kolléganőnknek!
Tészta hozzávalói:
- 150 g Szafi Reform kenyér és péksütemény lisztkeverék (Szafi Reform kenyér és péksütemény lisztkeverék ITT!)
- 50 g Szafi Reform arany lenmagliszt (Szafi Reform arany lenmagliszt ITT!)
- 15 g Szafi Reform negyedannyi édesítő (Szafi Reform negyedannyi édesítő ITT!)
- 2 g Szafi Reform himalaya só (nem elírás) (Szafi Reform himalaya só ITT!)
- 30 g bio citromlé
- 50 g folyékony libazsír (vagy kókuszolaj, de zsírral sokkal finomabb) (Szafi Reform kókuszolaj ITT!)
- 220 g meleg víz (nem forró, csak jó meleg)
- + 3 g Szafi Reform bambuszrost liszt a gyúráshoz és nyújtáshoz (Szafi Reform bambuszrost liszt ITT!)
Töltelék hozzávalói:
- 100 g őrölt dió
- 40 g Szafi Reform eritrit (Szafi Reform eritrit ITT!) vagy 15 g Szafi Reform negyedannyi édesítő (Szafi Reform negyedannyi édesítő ITT!)
- 20 g Szafi Reform vaníliás eritrit (Szafi Reform vaníliás eritrit ITT!)
- 70 g Szafi Reform reform kajszibarack-alma lekvár (Szafi Reform lekvárok ITT!)
Sütés előtti kenéshez:
- 15 g Szafi Reform kajszibarack-alma lekvár (Szafi Reform lekvárok ITT!)
Tetejére:
- 10 db felezett dió
A kenéshez használt lekvár és dió el is hagyható.
Tészta elkészítése:
Külön edénybe mérjük ki a folyékony és a száraz hozzávalókat. Ezután öntsük őket egybe és gyúrjuk össze.
Pihentessük, míg a tölteléket elkészítjük.
Töltelék elkészítése:
Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá a lekvárt és dolgozzuk össze.
Lisztes felületen gyúrjuk át a tésztát, majd nyújtsunk belőle egy 0,5 cm-es lapot.
Vágjunk a tésztából összesen 10 db 9×9 cm-es kisebb négyzetet.
A közben leeső részeket addig gyúrjuk és szabjuk ki újból, míg az összes tészta elfogy.
Osszuk el a közepükre a tölteléket, majd hajtsuk egymásra a két szemben lévő sarkait. (Kicsit vizezzük meg a tésztasarkokat, így jobban összeragadnak.)
Végül rakjuk őket sütőpapírral borított tepsire, majd kenjük le a lekvárral és nyomjuk bele a fél diókat.
Sütés:
200 fokra előmelegített sütőben, alsó – felső programon 35 perc. (Erősebb sütőben 30 perc is elegendő lehet.)
Vegyük ki őket a tepsiből és rácson hűtsük ki.
A 10 db papucs súlya kihűlve, a tetejére használt dió nélkül 522 g.
Beltartalmi értékei darabonként, a tetejére használt dió nélkül:
- Energia: 178 kcal (rosttal számítva)
- Fehérje: 4,5 g
- Zsír: 12,5 g
- Szénhidrát: 9,8 g
Beltartalmi értéke 100 grammban:
- Energia: 341 kcal (rosttal számítva)
- Fehérje: 8,6 g
- Zsír: 23,9 g
- Szénhidrát: 18,8 g
Update (Ti készítettétek):
Ezeket a nagyon guszta szilvalekváros papucsokat Barna Éva sütötte:
Siposné Vámosi Annamária is elkészítette:
Szafi Reform arany lenmaglisztes szénhidrátcsökkentett lekváros papucs
Nyitrayné Bakos Annamária vegán túrókrémmel (RECEPT ITT!) töltött papucsokat készített:
Szafi Reform vegán „túró”krémmel töltött papucs
A blogon elhelyezett receptek szerzői jogi védelem alatt állnak, azok magánhasználatot meghaladó, kereskedelmi vagy üzleti célú felhasználása szigorúan tilos, és jogi lépéseket von maga után! A SZAFI FREE ®, SZAFI FITT® és SZAFI REFORM® megnevezések védjegyoltalom alatt állnak!