Az oldalon megjelenő információk a személyes véleményemet és tapasztalataimat jelentik*. A leírtak nem minősülnek orvosi szakvéleménynek!

Az adott recepthez tartozó tápérték adatok, a recept létrejöttének időpontjában forgalomban lévő alapanyagok tápértékeinek figyelembe vételével került kiszámításra, ezek azonban folyamatosan változhatnak, ezért a készétel tápanyagtartalma is változhat az idő múlásával (az alapanyagok tápértékének változása miatt)!!!

A tápanyag-összetételre tett állítások -a lenti magyarázatok szerint- kizárólag a receptekre és elkészített ételekre vonatkoznak, nem tekinthetők egy vagy több felhasznált alapanyag különös és/vagy kedvező jellemzőinek.

 

Kérem, hogy mindenki csak saját felelősségére, céljai és egészségi állapotának függvényében alkalmazza az általam leírtakat. Kerülje az indokolatlan szélsőségeket és vegye figyelembe, hogy a változatos és kiegyensúlyozott étrend és az egészséges életmód különösen fontos.

 

* A „Ti készítettétek” beküldött receptek és az ott leírtak nem ellenőrzöttek.

 

Jelölések, állítások magyarázata

A blogon használt jelölések, megfogalmazások esetenként rövidítések és szleng kifejezések. Ezek jelentése, magyarázata a következő:

  • Fogyasztási időszakok (egész nap/reggelire/ebédig/stb.): Személyes tapasztalataimra alapozva az általam követet diétában a megjelölt napszakokban javaslom fogyasztani az e tekintetben említésre kerülő ételeket.
  • Mindenmentes: Jelölendő allergén anyagoktól mentes, különös tekintettel a TERJRE, TOJÁSRA, GLUTÉNRA és SZÓJÁRA!
  • Jelölendő allergén anyagok:
  1. Glutént tartalmazó gabonafélék (azaz búza, rozs, árpa, zab, tönkölybúza, kamut, illetve hibridizált fajtái) és a belőlük készült termékek.
  2. Rákfélék és a belőlük készült termékek.
  3. Tojás és a belőle készült termékek.
  4. Hal és a belőle készült termékek.
  5. Földimogyoró és a belőle készült termékek.
  6. Szójabab és a belőle készült termékek.
  7. Tej és az abból készült termékek (beleértve a laktózt)
  8. Diófélék, azaz mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia és az ezekből készült termékek.
  9. Zeller és a belőle készült termékek.
  10. Mustár és a belőle készült termékek.
  11. Szezámmag és a belőle készült termékek.
  12. Kén-dioxid és az SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben.
  13. Csillagfürt (lupin) és a belőle készült termékek.
  14. Puhatestűek és a belőlük készült termékek.
  • Extra diétás: Ezzel jelölöm azokat a recepteket, amelyek kiemelkedően alacsony tápértékkel bírnak, különös tekintettel a szénhidrátértékre!
  • Light paleo: Ezzel jelölöm azokat a recepteket a blogon, aminek valamilyen módon csökkentettem a zsírtartalmát, megkülönböztetve ezt a többi paleo recepttől, tudván, hogy a paleo receptek java részt zsírban gazdagok.
  • Maglisztmentes recept: Nem tartalmazza az alábbi magok őrleményét: szezámmagliszt, mandulaliszt, tökmagliszt.
  • Tejmentes recept: Nem tartalmaz tejet és laktózt sem!
  • Gluténmentes recept: Nem tartalmaz glutént tartalmazó gabonaféléket (azaz búza, rozs, árpa, zab, tönkölybúza, kamut, illetve hibridizált fajtái)
  • Szójamentes recept: Nem tartalmaz szójababot és a belőle készült termékeket (mint pl. szójaliszt, tofu stb.)
  • Szénhidrát-csökkentett vagy szénhidrátszegény recept: A hagyományosan elkészített ételhez képest, minimum 30%-al csökkentett szénhidráttartalmú étel.
  • Csökkentett energiatartalmú vagy Kalóriacsökkentett recept: A hagyományosan elkészített ételhez képest, minimum 30%-al csökkentett energiatartalmú étel.
  • Minimális szénhidráttartalom címszóval jelölöm azon receptjeimet, amelyeknek a szénhidrátértéke kiemelkedően alacsony, ezzel megkülönböztetve a recepteket egymástól a könnyebb tájékozódás végett.
  • Lassan felszívódó szénhidrátnak nevezem azt, ami alacsony GI értékkel bír, így nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.

A glikémiás index (rövidítve: GI) az egyes élelmiszerek vércukoremelő képessége a szénhidráttartalmukkal egyező mennyiségű szőlőcukorhoz (néha a fehér kenyérhez) képest, százalékban kifejezve.

A 30 alatti GI értékű ételeket nevezem lassan felszívódónak.

  • HCLF vegán jelentése: High Carb Low Fat Vegán, azaz magyarul Magas Szénhidrát, Alacsony Zsírtartalmú vegán receptek
  • Mesterséges anyagok nélkül: Nem tartalmaz mesterséges adalékanyagokat (pl: mesterséges -színezőanyag, -ízfokozó, –tartósítószer)
  • Kizárólag a természet kincseit tartalmazza: Nem tartalmaz mesterséges adalékanyagokat (pl: mesterséges -színezőanyag, -ízfokozó, -tartósítószer). A recept a természetben előforduló értékes növényi élelmiszereket tartalmaz.
  • Rostban gazdag: Élelmi rostban gazdag a termék élelmirost-tartalma legalább 6 g/100 g vagy 3 g/100 kcal
  • Diétás: A diéta célja önkéntesen választott, vagy a szervezet megváltozott állapotához igazodó táplálkozás. (pl: fogyókúrás céllal vagy megváltozott egészségi állapot miatt követendő.)

Diéták tápanyagtartalom szerinti csoportosítása:

  • Energiaszegény étrend
  • Energiában gazdag étrend
  • Fehérjeszegény étrend
  • Fehérjegazdag étrend
  • Szénhidrátgazdag étrend
  • Szénhidrát szegény étrend
  • Zsírszegény étrend
  • Na-szegény (sószegény) étrend

Különleges diéták:

  • Nyers étrend
  • Savanyító
  • Lúgosító
  • Tejmentes
  • Laktózmentes
  • Gluténmentes
  • Tojásmentes
  • Purinszegény
  • Koleszterinszegény
  • Fenilketonuria (PKU) étrendje
  • Reformétrendek (pl. vegetáriánus, vegán, paleo, AIP)
  • Különböző ásványi anyagokban szegény, illetve gazdag étrend

 

  • Paleo diétázóknak kifejezés jelentése:

Szendi Gábor által felállított magyarországi paleo elveknek megfelelő recepteket jelöljük így.

A paleolit diéta egy olyan gasztronómiai irányzat, amely célja a paleolit kori táplálkozás reprodukálása a mai viszonyok között. Mivel alkalmazása inkább életstílus, mint alkalmi diéta, így leginkább étrendnek tekinthető. Habár a különböző irányzatok hasonló alapokra épülnek, de kivitelezésben és elnevezésben mind hazánkban, mind külföldön vannak eltérések, és nincs hivatalosnak tekinthető változat. Hasonló alap a bizonyos gabonafélék, hüvelyesek, tejtermékek, burgonyafélek fogyasztásának tiltása.

  • Fogyni vágyóknak: Személyes tapasztalataimra alapozva az általam követet diétában (a tanácsaim megtartása mellett), mértékkel jól beilleszthető azoknak az étrendjébe, akik fogyókúrás (súlyvesztés) célzattal olvassák a blogomat.
  • Kompromisszumos paleo: Azokat az élelmiszereket jelöljük így, amelyeket szigorú 100%-os paleo étrendet követőknek nem ajánlunk, azonban a paleo diétára történő átálláskor kis mennyiségben fogyaszthatóak Szendi Gábor véleménye szerint.
  • Zsírszegény, vagy csökkentett zsírtartalmú: Az elkészített ételben legalább 30%-al kevesebb zsír található, min a hasonló termékekben.
  • Hamis túró/sajtkrém/stb.: A „hamis” jelző arra utal, hogy nem tartalmazza az adott élelmiszert, viszont ízben hasonló ízvilágot várhatunk az adott ételtől.
  • Allergén-mentes: Jelölendő allergén anyagoktól mentes. Lsd. fent „mindenmentes”.
  • Magas rosttartalom: Élelmi rostban gazdag, a termék élelmirost-tartalma legalább 6 g/100 g vagy 3 g/100 kcal
  • Magas fehérjetartalom, fehérjében gazdag, fehérje dús: A fehérjében gazdag ételeket jelöljük így, azok amelyek energiaértékének legalább 20%-át fehérje biztosítja.
  • szegény: A „ch.” az angol carbohydrate,magyarul szénhidrát rövidítése! Lsd. szénhidrátszegény!
  • AIP jelentése: Az Autoimmun Paleo Protokoll étrend szabályainak megfelelő receptek és ételek.
  • Ketogén jelentése: A ketogén diéta olyan magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú diéta, amelyet elsősorban az epilepsziás betegek, főként gyerekek kezelésére fejlesztettek ki. A diéta lényege, hogy a szénhidrátok megvonásával arra kényszeríti a szervezetet, hogy zsírokból fedezze energiaigényét. Normális esetben az élelmiszerrel felvett szénhidrátokat a szervezet glükózzá alakítja, majd pedig a szervezet minden részében, így az agyban is, felhasználja. A ketogén diéta alatt igen kevés szénhidrát áll rendelkezésre, ezért a máj a zsírokat zsírsavakká és ketonokká bontja le. A glükóz helyett ebben az esetben a ketonok játsszák az „energiahordozó” szerepét. A vér és az agy magas ketonszintje (ketózis) pedig hozzájárul az epilepsziás rohamok gyakoriságának csökkentéséhez
  • Édesítőmentes, édesítőszermentes: A recept és annak összetevői nem tartalmaznak édesítőszert.
  • Hozzáadott zsírtól mentes: A recept elkészítéséhez nem szükséges plusz zsiradékot adni.
  • Tojásmentes: A recept és annak összetevői nem tartalmaznak tojást.
  • Élesztőmentes: A recept és annak összetevői nem tartalmaznak élesztőt.
  • Hozzáadott olajtól mentes: A recept elkészítéséhez nem szükséges plusz olajat adni.
  • Burgonyamentes: A recept és annak összetevői nem tartalmaznak burgonyát.
  • Kukoricára, burgonyára, rizsre érzékenyeknek javasolt: A recept és annak összetevői nem tartalmaznak kukoricát, burgonyát, rizst.
  • Hozzáadott cukrot nem tartalmaz: Az ételben csupán természetes módon előforduló cukor található.
  • Zselatinmentes: A recept és annak összetevői nem tartalmaznak zselatint.
  • Húsmentes: A recept és annak összetevői nem tartalmaznak húst.
  • 100% növényi összetevőből: Semmilyen állati eredetű terméket nem tartalmaz (Tej, tojás, zselatin, méz, kollagén).
  • Vega receptek magyarázata: A blogon lévő vega receptek nem tartalmaznak húst és halat!
  • Vegán receptek magyarázata: A veganizmus az állati termékek használatának mellőzése, mely a leglátványosabban a táplálkozás terén nyilvánul meg, és a hozzá kapcsolódó filozófia, amely elutasítja az érezni képes állatok árucikk státuszát. A veganizmus követőjét vegánnak nevezik. Az étrendi vegán az, aki kihagyja az étrendjéből az állati termékeket (nemcsak a húst és halat, hanem a tejtermékeket, tojást, és mézet is, továbbá egyéb állati eredetű anyagokat).

Továbbá felhívom mindenki figyelmét, hogy önmagában (korlátlan fogyasztással, tudatosság nélkül) az elkészített ételek csak ritka esetekben okoznak súlyveszteséget, fontos a termékek és az ételek mellett a többi tanácsom betartása is, mert így teljes a Szafi Reform táplálkozási „program”!

A receptekre történő számítások (tápérték, ár) változásának jogát fent tartjuk, mivel az alapanyagok tápértéke és ára is változhat!