Paleo fahéjas csiga |
Jelen esetben egy alaptésztát fogok készíteni ebből csinálhatunk pl. buktát, batyut vagy ki mit szeretne. Én most a diós-fahéjas csigát mutatom meg nektek.
✔ Gluténmentes ✔ Tejmentes ✔ Tojásmentes ✔ Hozzáadott cukormentes✔ Szójamentes, Olajos magoktól mentes ✔ Élesztőmentes ✔ Paleo ✔ Vegán
Tojásmentes, paleo (vegán) kelt tészta recept élesztő nélkül
(A Light paleo-vegán változatát a recept végén találjátok!)
- 115 g Szafi Reform Nyújtható édes lisztkeverék /maglisztmentes/ (Paleo nyújtható liszt ITT kapható!)
- 130 g kókusztej (forró!) -> ami 70 g cocomas + 60 g vízből áll (cocomas ITT kapható!) – tapasztalatom szerint ha felforrósítjuk, akkor sokkal jobban kezelhető a nyers tészta
- 25 g Szafi Reform meleg kókuszolaj (kókuszolaj ITT!)
- 30 g darált dió (bio dió ITT kapható!)
- 10 g őrölt fahéj (fahéj ITT!)
- 45 g kókuszkrém
- 1 tk. (5 g) Szafi Reform negyedannyi cukorhelyettesítő (Szafi Reform cukorhelyettesítő ITT!)
Az összetevőket csomómentesre keverjük ki kanállal, majd dagasszuk át. Ha nagyon ragacsos lenne a masszánk, akkor olajos kézzel gyúrjuk át.
Ezután a tésztát két szilikonos zsírpapír közt, vagy szilikonos nyújtófával nyújtsuk ki, majd töltsük meg a videóban látottak szerint. Akinek nincs otthon szilikonos zsírpapírja (vagy nem a legjobb minőségű), az a sima sütőpapírt kenje le olajjal, hogy ne ragadjon hozzá a nyers tészta.
Forrón, vagy melegen TILOS felvágni/fogyasztani, rácson hagyjuk kihűlni és csak hidegen fogyasszuk!
1 darab csiga tápértéke (töltelék nélkül):
- Energia: 84 kcal
- Fehérje: 1 g
- Szénhidrát: 4,2 g
- Zsír: 6,8 g
(Így készítve is ugyanolyan finom, ha nem finomabb a kakaós csiga, a bukta vagy a croissant is) 🙂
*************************ALAPTÉSZTA RECEPT II.
Hozzávalók (8 db-hoz):
- 115 g Szafi Reform nyújtható ÉDES paleo liszt (Paleo nyújtható liszt ITT kapható!)
- 40 g cocomas (kókusztejszín)
- 50 g forró víz
- 80 g forró főtt cukkini (főtt almával vagy sütőtökkel is helyettesíthető)
VIDEÓ A LIGHT PALEO ALAPTÉSZTA RECEPTRŐL (a csokis párna a fenti, nem light paleo verzióval talán finomabb, ellenben a kakaós csigával, ami light paleo verzióban is nagyon nagyon finom!)
Elkészítés:
A kókusztejszínt, forró vizet és főtt cukkinit turmixoljuk össze, majd adjuk hozzá a lisztet is és gyúrjuk tésztává. Innentől ugyanúgy készül, mint a nem light paleo verzió. 🙂
És ezt is csak akkor fogyasszuk ha kihűlt!
Miután kihűlt szobahőmérsékleten tároljuk zacskóban!
Egy darab LIGHT PALEO csiga (töltelék nélkül, cukkinivel):
- Energia: 45,7 kcal
- Fehérje: 1 g
- Szénhidrát: 4,5 g
- Zsír: 2,3 g
Valentin napi paleo fahéjas csiga |
Update (Ti Készítettétek):
???? Balázs Ágnes: „Tegnap megvettem az új lisztkeveréket, és ma már meg is csináltam a csigát (a kókuszolajosat, nem a light verziót), bár én mákkal készítettem. Nagyon finom lett, és könnyű dolgozni vele”
???? Kerezsi Alida: „Almás-fahéjas csigát készítettem a Lurkómnak. Isteni finom, puha tésztája van. Nagggggyon finom!!!!”
???? Répay Éva: „Az új paleo nyújtható liszttel a diós fahéjas csiga recepted alapján elkészítettem a kakaós csigát és a rákóczi túrós batyut barack lekvárral. Küldök képet. Nagyon finom lett, jövő héten kipróbálom a bejglit és a diós fahéjas csigát is, csak szereznem kell diót. Nagyon ügyes vagy, szuperek a receptek és a videók. Köszönjük szépen!”
Paleo kelt tészta |
– Juristovszky Lea: „Elkészítettem Paleo csigádat, 2 adagot sütöttem, amiből nekem 12+12 darab lett. Egy adag kakaósat és egy adag reszelt almás-fahéjasat gyártottam. Egy adag tésztához 3 közepes almát reszeltem le, és nagylelkűen szórtam meg fahéjjal a már kinyomkodott almát. Két almásat olyan gyorsan faltunk fel, hogy lemaradt a képről. Ez volt az első csigás próbálkozásom, valóban nagyon egyszerű elkészíteni.”
– Andics – Đaja Diana kakaós és fahéjas töltelékkel készítette.smile hangulatjel
– Stefanie Deak Anette light paleo verzióban készítette el cukkinivel.
-@mimi_8005 Tímeának ilyen lett a #szafifitt „mindenmentes” paleo-vegán kakaós csigája:
„Annak örültem legjobban, hogy a hagyományos kakaóscsigát imádó Kisfiam is nagyon szerette és azt mondta, ugyanolyan, mint az :)”
„Mindenmentes” kakóscsiga |
Paleo és vegán kakaós csiga |
(kép forrása: Instagram)smile hangulatjel
Hideg Beatrixtől kaptuk: „Kipróbáltam az új liszted, mivel épp volt itthon párolt káposzta ezért káposztás tekercset csináltam belőle, a maradékból pedig mini fahéjas csigák lettek.
Feltankoltunk cukkiniből a piacon, így a light verziót teszteltem (a tetejét megkentem egy kis kókuszolajjal), minden úgy sikerült ahogy kellett. Köszönöm, hogy hosszú idő után újra péksütit reggelizhettem anélkül hogy allergiás reakcióm lett volna! Az AIP diéta megengedőbb szakaszába ráadásul tökéletesen beilleszthető, ami egyébként nagy kihívást jelent. Üdv, Bea”
Káposztás tekercs (paleo, vegán) |
Suzi Demeter paleo lekváros párnát készített a fenti recept alapján:
Paleo lekváros papucs |
Mercitől kaptuk: „Szia Szafi! Régóta nézegettem a receptjeidet így ma végre eljutottam oda
hogy kipróbáljak valamit. Elkészítettem a diós-fahéja paleo csigát,
nagyon könnyű volt megcsinálni és isteni finom, el sem hittem hogy ilyen
lehet és miután megettem hasfájásnak és haspuffadásnak jele sem volt
úgyhogy teljes volt a boldogság 🙂 Nagyon ízlett a családban is mindenkinek pedig nem nagyon támogatják a „rendes”-től eltérő dolgokat.”
Paleo fahéjas csiga |
Ezt a képet Nagy-György Lilla küldte: „Elkészítettem a kakóscsiga receptedet, nagyon finom lett, köszi szépen!”
Szafi Reform kakaós csiga |
Panczél Dóra is elkészítette, és ezt írta róla: „Jò pár recepted elkészítettem már, az eddigi legnagyobb kedvenc a paleo kakaòscsiga, mèg a pàromnak is nagyon ízlett, ami nagy szò, hisz ő nem igazán van ehhez az étkezéshez szokva. Nagyon egyszerű és gyors volt az elkészítése, és isteni finom lett! Csokikrém hozzávalói: 2 tk. holland kakaópor 1 tk. eritrit 10 tk. kòkuszkrém”
Szafi Reform fahéjas csiga |
Ezt a képet Urbán Zsuzsanna töltötte fel az Instagramra:
Paleo kakaós csiga |
Tarnoki Linda töltötte fel ezt a képet az Instagramra, neki ilyen lett, és ezt írta róla:
„#szafifitt diós-fahéjas csiga, első próbálkozás. Nagyon finom lett! Gyorsan le kell fagyasztani, különben megeszem mind a 8-at”
Szafi Reform diós csiga |
Ezt a receptet is elég régen kinéztem már, most jött el az ideje a próbának. Szuperül sikerült, mindent a recept szerint csináltam, az illata kísértetiesen hasonlít az ikeában kapható fahéjas csigáéhoz, ez is volt az a momentum, ami miatt ma elkészítettem .”
Jobbágy Ági gluténmentes, szénhidrátcsökkentett rózsákat készített:
Várnoki Szaniszló is tesztelte, nagyon szépen sikerült az Ő péksütije is:
Farkas Gabriella tojásmentes paleo csiguszai:
TOJÁSMENTES, paleo kakaós csigák @megzaballak Instagramjáról:
Farkas Gabriella tojásmentes, gluténmentes „vegán” túrótortát sütött: „Paleo fahéjas csiga cukkinis változta szerint készült a tészta és a Szafi Reform tejmentes „túrógombóc” alapján készült a töltelék mazsolával megbolondítva (RECEPT ITT!). Almával is kipróbáltam… hát, mint, amit a nagyim készít, épp olyan lett! Isteni mindkét változat! :)”
„Gesztenyés csiguszok hada. Kerestem egy egyszerű csiga receptet és mikor rábukkantam erre gyors el is készítettem. Na nem kellett csalódnom most sem. Ez a legegyszerűbb és szerintem a leggyorsabb csiga recept, amit valaha elkészítettem. A gesztenye krémhez én kész fagyasztott és most előre édesített gesztenyepürét vettem (250 g). Ehhez adtam 30 g Kara kókuszkrémet, amitől jóval kenhetőbb lett a massza. Egyenletesen eloszlattam a gesztenyés tölteléket a tésztán, majd feltekertem és 1 cm-es darabokra vágtam fel. Előmelegített sütőben 190 fokon 30-35 perc alatt készre sütöttem őket (alsó-felső fokozat). „- írta fotójához Sebők Gábor
A blogon elhelyezett receptek szerzői jogi védelem alatt állnak, azok magánhasználatot meghaladó, kereskedelmi vagy üzleti célú felhasználása szigorúan tilos, és jogi lépéseket von maga után! A SZAFI FREE ®, SZAFI FITT® és SZAFI REFORM® megnevezések védjegyoltalom alatt állnak!
Kedves Szafi! Miért fontos, hogy teljesen kihűljön a kész csiga? Utána lehet melegíteni ismét? Köszönöm! 🙂
Azért fontos, mert melegen olyan, mintha még nyers maradt volna. A forró párát az útifű fogja felszívni, így akkor lesz tökéletes állagú ha már kihűlt. Nekem nem ízlik újra melegítve, de lehet valakinek úgy is finom.
Köszönöm szépen! A lisztet már megrendeltem hozzá 🙂
Szia Szafi, ebből a tészta alapreceptől készíthető croissant is?
igen 🙂
Szia Szafi! Miért lett nekem gombás beütése a tésztának? Karobos csigát csináltam, sütéskor gomba illat/szag volt és az ízén is érezhető maradt. Előre is köszönöm a segítséged! Brigi
A karobpornak van ilyen jellegzetes íze és illata.
Én nem karobbal készítettem, csak simán kakaót kevertem össze a kókuszkrémmel, de borzasztóan gomba ízű lett!! 🙁
Még melegen kevésbé érződött, de ahogy hűlt mintha gombával töltöttem volna meg… Vajon a többi sütemény is ilyen lesz akkor?
Amúgy miután kihűlt azután is éreztétek? Nem lehet, hogy az útifű illatát érezted? – az az illat teljesen elmúlik miután kihűlt! Ezért nem győzöm hangsúlyozni, hogy ha kisült akkor még nincs kész, meg is kell várni, hogy kihűljön. Ha kihűlt akkor semmilyen jellegzetes illata és íze sincsen. 🙂
Szia Szafi! 🙂
Megcsináltam a tésztát, de feltekerésnél nekem szakadozott, az mitől lehet, hogyan orvosolhatom? Mindent grammra pontosan mértem ki.
Pár csepp kókuszolajat adj még hozzá, és forró legyen a kókusztej. 🙂
Kedves Szafi!
Sokadjára csinálom a csigát, viszont az utóbbi két alkalommal nem cocomas-szal készítettem, hanem xantán gumi mentes kókuszkrémmel. Okozhatja ez azt, hogy törik a tészta? Egyáltalán nem tudom feltekerni, mert széthullik. Tudsz esetleg javasolni valamit? Térjek vissza a cocomas-ra?
Köszönöm! 🙂
Kedves Emese, nem feltétlenül szükséges a cocomas, a lényeg, hogy forró legyen az összes alapanyag (annyira forró, hogy kézzel ne is tud az elején gyúrni, csak kanállal), a forró folyadéktól majd összeugrik, és nem fog morzsálódni. 🙂
Szuper a liszt, nagyon finom lett a kakaóscsiga! Köszönjük! Ügyes vagy! 😉
Ma végre én is megsütöttem a csigákat. 🙂 Nagyon fincsi lett 🙂 Köszönöm a receptet! <3
Szeretnem megkerdezni, hogy a cukkinit forron/fott allapotban kell lemerni, vagy fozes elott nyersen? Koszi 🙂
Főzve, forrón 🙂
Kedves Szafi!
Talalok valahol egy mappat, ahol az ebbol a lisztbol keszult etelek receptjei vannak osszegyujtve? Orak ota keresgelek, de ez az elso poszt amit talaltam. ( vszinu en vagyok a bene, de sajna nem talalom)
Koszonom! 🙂