Szénhidrát-csökkentett, gluténmentes, tejmentes, élesztőmentes zabos kenyér recept
A receptet köszönjük Julika kolléganőnknek!
- 30 g Szafi Reform gluténmentes zabliszt (Szafi Reform gluténmentes zabliszt ITT!)
- 120 g Szafi Reform gluténmentes rostkeverék (Szafi Reform gluténmentes rostkeverék ITT!) (régi nevén: Szafi Reform szénhidrát csökkentő liszkeverék)
- 3 g Szafi Reform himalaya só (Szafi Reform himalaya só ITT!)
- 3 g Szafi Reform szódabikarbóna (Szafi Reform szódabikarbóna ITT!)
- 3 db M-es tojás (156 g)
- 3 db M-es tojásfehérje (96 g)
- 25 g 100%-os citromlé
- 20 g Szafi Reform kókuszolaj (Szafi Reform kókuszolaj ITT!)
- 150 g víz
- +3 g Szafi Reform bambuszrostliszt a gyúráshoz és a formázáshoz (Szafi Reform bambuszrost liszt ITT!)
Sütés előtti kenéshez:
- 1 g Szafi Reform kókuszolaj (Szafi Reform kókuszolaj ITT!)
Elkészítés:
Mérjük ki külön edénybe a száraz és a folyékony hozzávalókat.
Keverjük őket össze, majd öntsük egymáshoz és gyúrjuk össze.
Pihentessük a tésztát 10 percig.
Addig borítsunk le sütőpapírral egy tepsit, kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra és készítsük elő a kenéshez a tojást.
Ha letelt a pihentetési idő, lisztes felületen gyúrjuk át a tésztát és formázzunk belőle egy 20 cm hosszú rudat.
Rakjuk a tepsire, vágjuk be néhány helyen a tetejét és kenjük le az olajjal.
Mielőtt berakjuk sülni kenjük le újból.
Sütés:
Előmelegített 200 fokos sütőben (alsó – felső program) 60 perc.
Vegyük ki a tepsiből és rácson hűtsük ki.
A kihűlt kenyér súlya: 485 g
Beltartalmi értékei 100 grammban:
- Energia: 180 kcal (rosttal)
- Fehérje: 8 g
- Zsír: 8,8 g
- Szénhidrát: 4,4 g
Update (Ti Készítettétek):
Krenn Andrea sós fonott kalácsot készített a recept alapján és ezt írta: „Húsvéti sós fonott kalács akarom mondani kenyér. Az egyik kedvenc kenyeremet készítettem el (körülbelül) másfélszeres adagból, fonott formában. Tögyi Julianna zabos kenyerében a tojásfehérjéket ezúttal is tojásfehérjeporral helyettesítettem valamint másfél egész tojást vízzel pótoltam.”
Szafi Reform szénhidrátcsökkentett sós kalács
@kitchenfairy29 Instagram képe: „Szénhidrát csökkentett zablisztes kenyér magvakkal felturbózva és bruschettával tálalva…Mióta megtalàltam ezt a receptet nem is eszek màsfajta kenyeret mert annyira finom! Mindenkinek csak ajánlani tudom!”
Ináncsi Emese írta: „Imádom ezt a kenyeret, nálam teljesen függőséget okozott, el kell tennem hogy ne falja fel az egészet.”
@zarin_fitt Instagramra feltöltött guszta szendóját láthatjuk most, ami ebből kenyérből készült:
@diab_diary Insta fotója: „Nekem mostantól nagy valószínűséggel tanulással telik majd minden szabad percem, ezért megint egy olyan reggelit hoztam ami gyorsan összedobható és nagyon laktató is. Nálunk mindig van elrakva a fagyasztóban#szafireform ch csökkentett zabos kenyér/kifli/kalács, így bármikor előveszem és már használhatom is.”
Karmacsi Lilla szépséges kenyerét látjátok, ezt írta fotójához: „Most annyira büszke vagyok erre a csodás Szafi Reform ch csökkentett kenyérre, ilyen szépet még sosem készítettem, és isteni finom! Azt hiszem új barátot “találtam”. Egy csoda ez a rostkeverék!”
Szénhidrátcsökkentett zabos kenyér
Satty is elkészítette:
Szénhidrátcsökkentett zabos kenyér
Baloghné Fodor Krisztina is elkészítette:
Szabó Györgyi zsemléket készített a kenyér recept alapján, ezt írta fotójához:
Végre, végre … megalkottam az eddigi legjobb Szafi zsemléimet ezen recept alapján.
Az alaprecepten csak annyit módosítottam, hogy 2x mennyiséget kevertem be, s ehhez tettem 7 g instant élesztőt, s az egészet dagasztógépben megjárattam. Így 12 db 75 g-os zsemlém lett. Semmi fura illata és íze nincsen, rendkívül alacsony a ch tartalma és isteni finom.”
„Jövő hétre megint megsütöttem a zablisztes kenyeret. Most raktam bele egy kis sült hagymát.”-írta fotójához Baloghné Fodor Krisztina.
A blogon elhelyezett receptek szerzői jogi védelem alatt állnak, azok magánhasználatot meghaladó, kereskedelmi vagy üzleti célú felhasználása szigorúan tilos, és jogi lépéseket von maga után! A SZAFI FREE ®, SZAFI FITT® és SZAFI REFORM® megnevezések védjegyoltalom alatt állnak!
Ez a kenyér isteni finom <3
Kedves Szafi!
Lehet csak nekem nem egyértelmű (nem vagyok egy nagy kenyér Sütő), de írod a receptben hogy miután összegyúrtuk a tésztát és pihentetjük akkor készítsük elő a kenéshez a tojást… Ez mennyi tojás és utána mikor kenjük meg vele a kenyeret? Mert ez az infó már nincs benne a receptben. Köszönöm válaszod.
Melinda
Kedves Melinda! Én tojással kentem le a tetejét sütés előtt, de Szafi kókuszolajjal ajánlja.
5 g. tojássárgát keverj össze 10 g. vízzel és azzal kend le!
Tegnap megsütöttem ezt a kenyeret, de nekem nem lett olyan nagy, mint a képen.
Rosszul csinálok valamit, vagy nem is lesz 1 adagból akkora kenyér?
Köszönöm a segítséget!
Szia, a tojasokat egyben teszed bele, nem kell kettéválasztani és a tojásfehérjét felverni? Köszi!