Ez nem diéta, hanem életmódváltás, ami mögött egy nagyon tudatos,
(laboreredményekkel folyamatosan ellenőrzött) táplálkozás áll!
A történetemet azért osztottam meg, hogy ezzel segítsek nektek!
Nem azért, mert óriási késztetést éreztem arra, hogy magamról beszéljek, vagy okoskodjak.
2005-ben fogytam le, és akkor váltottam életmódot, de sajnos csak 2010 óta vannak fényképeim. 2010 előttről nincsenek fotóim (magánéleti dolgok miatt!).
Ezt a képeket viszont a legjobb barátnőm küldte rólam, ez 2005-ben készült.
Nem, nem genetikailag vagyok vékony! Nem, nem vagyok mázlista! Nem, nem voltam mindig vékony!
Akkor jöjjön a történetem, hogy hogyan jutottam el a jelenlegi étkezésemig, és miért lettem termékgyártó!
Ezeket a posztokat az Instagram oldalamról (ITT ÉRHETŐ EL) szedtem össze (régebbi írásaim), hogy egy kicsit áttekinthetőbb kerek egészet alkosson az én életmódom. 🙂 – hátha valakinek ezzel lehetek a hasznára. Szóval ha néha kuszaság van (pl. ugrálok a témákban), vagy összefüggéstelen, az azért van, mert Insta posztok lettek összeollózva, de azért próbálom érthetően, átláthatóan összefoglalni.
Miért váltottam életmódot?
Kezdjük a kezdeteknél, amikor gyerek voltam… tanyán nőttem fel, ahol teheneink voltak, ezáltal rengeteg tejterméket és túrót ettem.
Édesanyám minden áldott nap sütött túrós süteményt, vagy túrós pogácsát, de a sajtot is magunknak készítettük, így az is volt mindig. Már akkor fájt a hasam a tejterméktől, de a kivizsgálások nem mutatták ki (akkor még nem volt intolerancia vizsgálat, legalábbis mi nem hallottunk róla), ezért aztán, ráfogtuk a Csernobilra, hogy azért fáj a hasam. Ennyi. 😀
12 évesen estem át életem első 24 órás gyomortükrözésén…
18 évesen kerültem el otthonról, akkor kezdtem el a diétát is (fogyás céljából), a fenti képen látjátok azt az alakom, amit elértem -10 kg. fogyással. Akkor elhatároztam, hogy soha többet nem hízok meg, mert én nem szeretnék még egyszer nagy hasú, narancsbőrös pufi lenni.
Azonban ez nem olyan könnyű feladat, 13 év telt el azóta, és sokszor kellett nagyon szigorúnak lennem magamhoz, sokat kellett számolnom, kísérleteznem, főleg úgy, hogy gyerekkori ételérzékenységem is van, ráadásul nem kevés.
2016-ig nagyon nehéz volt tartani a súlyom, és ezt a kitűzött fitt alakom, mert nem edzek sokat, ill. egyoldalú diétát sem követtem hosszú távon, hiszen mindig az egészség volt a legfontosabb a számomra, ha úgy éreztem, hogy valami nem jó a szervezetemnek, akkor abba hagytam az adott diétát! Hiába lehet sok egyoldalú diétával fogyni, ha a szervezetet tönkre teszi, ami utána egyértelmű hízáshoz fog vezetni!
2016 óta viszont már nem kell görcsösen számolnom, és figyelnem arra, hogy mit eszek, újra jókat eszek, jól lakok, és soha nem voltam olyan hosszú ideje jól, mint azóta. Ennek a történetét mesélem el ebben a blogbejegyzésben!
Tehát 18 évesen mikor elkezdtem diétázni, én is abba a hibába estem, mint ahogy látom sokan közületek, elhittem, hogy az egészséges fogyáshoz rengeteg (2,5g*ttkg/nap – ez RENGETEG!) fehérjére van szükség. A csirkemell drága volt, nem igazán engedhettem meg magamnak, ezért aztán inkább beosztottam egy nagy adag fehérjeport (azóta megtanultam elolvasni és utána is jártam miből készülnek, azt ajánlom tegyétek Ti is mindig ezt, mielőtt bármit is megvesztek!) ettem a sok joghurtot, túrót, zöldséget, gyümölcsöt és lassú felszívódású gabona alapú szénhidrátokat (akkor még glutén tartalmút). Viszonylag jól csináltam (mert annyira azért mégsem táplálkoztam egyoldalúan, mint manapság, pl. a szénhidrát bevitelem akkor is kb. 50-55% volt, és nem 50 gramm!!!), de mégsem csináltam teljesen jól! Fogyni fogytam, de 1 év után nagyon lelassult az emésztésem (köszönhetően a túlzott fehérje bevitelnek), és egyre jobban fájt a hasam mindentől.
Közben rengeteget dolgoztam, nappal és éjszaka is, ettem amit éppen tudtam (ekkor már volt miből megvenni a napi szintű csirkemell adagomat is), követtem a sajnos még mindig oly népszerű trendet: elhittem, hogy a sok fehérje kell, ahhoz, hogy jól nézzek ki….
Aztán egyszer csak azt mondta a szervezetem: ELÉG!!!!! Ne igyál már annyi tejet, ne egyél már annyi túrót, felejtsd már el a tejsavós, szójás porokat és diétás cuccokat, a mindennapi joghurtot, a temérdek sok csirkemellet… élj már TERMÉSZETESEBBEN (mert hogy a mai húsokban és tejtermékekben nem a természet keze van ám, mint régen mikor tanyán éltünk, ill. semmilyen hús nem egészséges olyan nagy mennyiségben, az őseink is csak heti 1-2 alkalommal ettek húst!) és VÁLTOZATOSABBAN ÉTKEZZ!
Sokszor voltam erőtlen, fáradt, levert, puffadt a hasam, lassú (BORZALMASAN LASSÚ!) volt az emésztésem. Éreztem, hogy valami nem jó….
Ugyan még mindig jobb volt az egészségem, mint az előtt, de mivel folyamatosan vizsgáltattam (labor, vérkép) magam (szerintem egy diétánál ez nagyon fontos! különben nagy károkat tud okozni!), ezért azt is észrevettem, hogy a laboreredményem elkezdett romlani, tehát gyökeresen változtatnom kellett…
A tejtermék fogyasztását 2013-ban kezdtem el csökkenteni (pl. akkor a tejet elhagytam)!
-> Forrócsoki por ITT RENDELHETŐ!
-> Alpro kókuszital ITT RENDELHETŐ!
Az alábbi videóban Szafi az életmódváltásának okáról és hatásáról beszélget Stőhr Grétával:
Ételérzékenység (tejérzékenység, gluténérzékenység)
Ismét megemlítem, hogy azt, hogy sosem lett a diéta alatt semmi komolyabb problémám (pl. a túlzásba vitt állati fehérjétől) annak köszönhetem, hogy kb. fél évente csináltattam egy labort. A célom nem csak az volt, hogy lefogyjak és csinos legyek, hanem, hogy egészségesebb is. Ezért szakemberektől sokat tanultam e téren, és nagyon figyelem a testem jelzéseit (komoly és nagyon részletes esettanulmányokat végeztem magamon).
Szóval az előző részt ott hagytam abba, hogy a szervezetem azt mondta elég ebből a sok tejtermékből. Ezért szépen lassan megváltam tőle, a túró volt a legnehezebb, hiszen azon nőttem fel, nagyon hiányzott.
Ezért úgy döntöttem, hogy tojásfehérje túróval helyettesítem (2014 év vége volt ekkor), magamnak készítettem hozzá a totut, és ugyanúgy továbbra is sok túrós dolgot ettem, de immáron nem tehéntejjel készítettem, hanem tojásfehérjéből. (VIDEÓ A TOTU KÉSZÍTÉSÉRŐL ITT!)
Oké ez is ment egy darabig, közben 2014-ben egy kivizsgálás kimutatta, hogy nem csak a tejtermék okozta a problémát, hanem a glutén is ezért azt is elhagytam. (Sajnos az élelmiszeriparban sokan úgy csökkentik a lisztek szénhidráttartalmát, hogy vagy szójafehérjével tömik tele, vagy búzafehérjével – gluténnal- mindkettő veszélyes tud lenni, ha az ember nagy mennyiségben fogyasztja hosszú távon, sajnos én is kipróbáltam, és az tette fel az i-re a pontot). Ekkor már tudtam, hogy egy simán alaktartónak, vagy fogyni vágyónak nagy butaság a túlzott fehérjebevitel, az eszemmel tudtam, de féltem a változtatástól, ezért továbbra is magasan volt a fehérjebevitelem (ami csirkemellből, tojásfehérjéből állt főként). Pedig én nem akartam, és jelenleg sem akarok izmot építeni! Lehet, hogy valaki szerint rám férne, de nekem és a férjemnek így tetszik a testem, nem szeretnék 1 grammal sem izmosabb lenni, és a férjem sem szeretné ha az lennék.
Szóval igencsak sok állati fehérjét ettem, amitől aztán teljesen felborult a hormon háztartásom, tele lett a petefészkem cisztával, és allergiás reakciót váltott ki nálam a sok tojásfehérje! A TSH-m is magas lett hirtelen (szerencsére hamar észre vettem, hogy valami nincs rendben -nagyon hamar jelezz a szervezetem- és azonnal változtattam, van aki csak évek után tudja meg, hogy alul működik a pajzsmirigye!), itt jött el az a pont, amikor megijedtem, és végérvényesen és gyökeresen változtattam!
Látjátok hányszor hangsúlyozom, hogy ne vigyétek túlzásba az egyoldalú táplálkozást, és egyetek változatosan, mert nem minden a vékonyság!!!!
(Ezért aztán nem is az én súlyom és magasságom a mérvadó, ezért nem is szeretem leírni.)
Azóta több száz nő erősítette meg, hogy a túlzott (!!!) szénhidrátmegvonás vagy a fehérje diéta náluk is pajzsmirigy alul működést okozott, és sokaknál szénhidrát felszívódási zavart, illetve rengeteg ember lett emiatt IR-es és cukorbeteg! Akármilyen hihetetlen is!
-> A palacsinta receptjét ITT TALÁLJÁTOK! (glutén, tej, tojásmentes és zsírszegény):
-> A krémtúró ízű köleskrém pedig ÍGY KÉSZÜL!
A túl sok állati fehérje bevitel is káros lehet (fehérjetípus? szénhidrát-típus? hogy is van ez?)
Azonban más hozadéka is volt, annak, hogy tudatlanul bedőltem a divatdiétáknak (igaz csak kis időre mert mindig észnél voltam, és figyeltem a vérképemet is) és elhittem, hogy a sok fehérje kell ahhoz, hogy egészségesen fogyjak.
Ugye tudjuk, hogy aki sok fehérjét eszik, és a szénhidrátot mellette nem korlátozza az bizony egy idő után nőni/vastagodni/hízni fog, nem hogy fogyni (HACSAK NEM EDZ MELLÉ BRUTÁL SOKAT), mert a szénhidrát segítségével beépül a fehérje, ezért esznek a testépítők zsírszegény csirkemellet rizzsel, vagy sovány túrót zabbal, vagy fehérjés zabkását, mert ez kell az edzés melletti izomnövekedéshez! Na de ehhez edzés is kell ám! Ugyanazzal a fehérjeporral le lehet fogyni, mint amivel meg is lehet hízni, a kérdés, hogy mikor, és mivel eszi az ember, és csak eszi azt a fehérjét, vagy edz is mellé annyit, mint akire hasonlítani akar. (?)
Én viszont soha nem edzettem sokat (mert 12 éve átlagon felül rengeteget dolgozok, és nincs időm ennyit edzeni), én mindent étkezéssel oldottam meg, úgyhogy célszerű volt a ch-t csökkenteni, mert hiába tudtam, hogy NEM KELL ENNYI FEHÉRJE, inkább a szénhidrátot csökkentettem, mint ahogy azt több ezer nő teszi (nagy hiba volt)…. a zsírt meg növeltem…. ÉS ITT TETTEM MAGAMMAL A LEGROSSZABBAT, mert hiába lehetett vele jól fogyni, ha közben károkat okoz a szervezetben (a súlytartáshoz is olyan étrend kell egy hízékonynak – mint egy fogyni vágyónak-, különben mindent visszahízik, csak súlytartáshoz lehet már több kalóriát is enni)!
Hát az lett a vége, hogy én aki az emésztési problémáit leszámítva egészséges voltam, elkezdett vércukorszint problémám lenni, nem bírtam már megenni a gyümölcsöt, mert utána farkas éhes lettem… mindentől puffadtam… és olyan hízékony lettem, mint még soha…
Na most kérem mi ez???? Ez az egészség? Valóban? Ilyen áron kell, hogy valaki csinos legyen?
Én sem hittem senkinek, csak amikor „végre” a saját bőrömön is megérezhettem milyen csúnyán tönkre tesz az egyoldalú divatos étkezés.
Sokszor évek múlva mutatja meg az igazi arcát ez a diéta. (Mert nem hiszem, hogy sokan annyira tudatosan táplálkoznak, mint én, és sajnos van akinél visszafordíthatatlan károkat okozhat egy rossz diéta, számos ilyen esetről tudok.)
Amikor már semmi másra nem vágytok, csak hogy egészségesek legyetek, mert fogyni is csak akkor tudtok ha egészségesek vagytok. Egy vércukorszint problémásnak, vagy pajzsmirigy alul működésesnek rémálom a diéta (fogyás), higgyétek el!
Az évek alatt folyamatosan feltettem magamnak a kérdést, hogy na jó, de akkor mit lehet enni, semmi se jó már!?
Mindkét kép nyilvánosan lett posztolva. A 2015 tavaszi képet akkor jó képnek gondoltam azért osztottam meg, nem egy rosszul sikerült fotó, hanem akkor így néztem ki.
2015-ben mikor sok húst, zsírt és állati fehérjét ettem, (de akkor már sokan ismertetek, szóval erre ti is emlékeztek), akkor sokan észre is vettétek, és már itt az Instán is megjegyeztétek azóta 🙂 mivel rajtam már pár kg. is nagyon meglátszik.
Tehát nem csak a laboreredményeimen látszódott meg, hogy nem a legegészségesebben élek. Hozzá teszem akkor szakemberek azt ajánlották, hogy egyek még kevesebb ch.-t, és még több fehérjét és zsírt, mert fehérjetípus vagyok! Életem legjobb döntése, hogy nem hallgattam rájuk! Hanem más irányban kezdtem el változtatni, megkerestem a probléma okát, és azt kezeltem! Persze, hogy ők annak diagnosztizáltak, mivel akkor már nem működött normálisan sem a hormon háztartásom, sem a pajzsmirigyem, és sejt szinten sok volt rajtam a zsír, tehát kezdtem átállni egy zsír alapú étkezésre, ahol nincs helye a szénhidrátnak, mert azonnal rád rakódik, és hízol. (Ez nagyon egészségtelenül hangzik, és az is!)
Egyszerűen nem fogadtam el azt a „tényt”, hogy fehérjetípusnak mondanak, akinek kevesebb szénhidrátot kell ennie ahhoz, hogy ne hízzon, nem tudtam úgy élni, hogy soha nem ehetnék zabot, banánt, fügét, mazsolát… vagy ha ettem híztam tőle…mivel el volt rontva akkorra már a szervezetem… A sima zabpudingtól is nagyon hamar újra éhes lettem. De nem adtam fel a harcot, és én győztem! Ezért aztán jót mosolygok azon mikor azt mondják h én ch típus vagyok, ja … 1,5 év kőkemény munkával „tettem magam azzá”, ezt ti is végig követhettétek anno, de itt is írok még majd róla részletesebben.
Élelmiszergyártóként sok minden olyat láttam, amit azelőtt nem tudtam!
Szóval évről-évre döbbentem rá, hogy mennyire szennyezett az élelmiszeripar, és mit adnak el! Én azért kezdtem élelmiszergyártásba, mert egyszerűen már nem tudtam olyan ételeket venni, amit egy összetett ételérzékeny is megehet, úgy hogy ne hízzon tőle. Mindentől elkezdtem hízni, ezért kénytelen voltam a kezembe venni az irányítást, és szinte mindent előállítottam magamnak.
2014-ben kezdődöttek az igazi rosszulléteim, és a hízásom, akkor ezt posztoltam is hosszasan. A legkedveltebb szabadidős elfoglaltságom az volt, hogy feküdjek, mert annyira rosszul voltam.
Ezt akkor sem titkoltam, egy kép 2014-ből:
Minden nap szédültem, rosszul voltam. Étkezések után puffadtam (bármit ettem), és elálmosodtam.
Ezért 2015 tavaszára mikor már nagyon-nagyon nem voltam jól ki kísérleteztem magamnak 2 lisztkeveréket (Szafi Reform sütőliszt és süteményliszt), de még ez sem volt elég magában, hisz tojás nélkül akartam enni (mivel a tojásfehérje gyulladásokat okozott a szervezetembe, azt hiszem ez nem csoda, tekintve, hogy a mai tojások nem a legegészségesebbek, főleg nem ha az ember túlzásba viszi), ezért jött a Szafi Reform nyújtható sós és édes lisztkeverékek (amit tojásmentesen ettem) szintén ebben az évben. A lisztkeverékeim megjelenésével egyre többen váltottak szénhidrát-csökkentett életmódra, és paleora, de én tudtam, hogy ez nem helyes, ezért már 2015 év végén elkezdtem dolgozni a Szafi Free zsírszegény, lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazó mindenmentes (allergén anyagok) termékeken. Ekkor már sok nővel tartottam a kapcsolatot, és láttam, hogy a szigorú szénhidrátmegvonás mennyire nagyon káros.
Habár megjegyzem, hogy én már 2015-ben folyamatosan hangoztattam, hogy a paleosok se egyenek túl sok zsírt, és számtalan Light Paleo receptet hoztam létre (zsírszegény!), de akkor olyan volt, mintha nem akarnák még megérteni ezt az emberek, csak nagyon kevesen figyeltek fel erre, és vették komolyan! (Nem úgy, mint most, mikor már beteg lett annak a rétegnek a nagy része, aki akkor nem hallgatott rám, sőt ellenem kampányolt!)
Sajnos az igazi élelmiszeriparba (és, hogy ott mi megy, különösen az állati termékeket feldolgozó iparba) igazán mélyen csak akkor láttam bele, mikor már én magam is termékgyártó voltam, 2015 év végére vállt egy csomó dolog világossá számomra.
Egyértelműen láttam, hogy az elfogyasztott ételek tesznek beteggé (ezt számos labor vizsgálat igazolta, és nem csak az enyém!), és az elfogyasztott ételekben van az élet is, ettől lehetünk újra egészségesek. (Ha idejében kezeljük a problémát!) Erről szentül meg vagyok győződve!
2016 januárjától (2015-ben még csak teszteltem, de nem tudtam azon élni, mert nem voltak akkor még finomak) már Szafi Free termékeket ettem, és onnantól minden megváltozott, újra volt kedvem felkelni. 2016 nyarára lettem kész teljesen a Szafi Free termékekkel, és azóta kaphatóak is. A termékeken folyamatosan dolgozok, és bővül a paletta.
A Szafi Free életmódra áttérve elmúlt a szédülés (csak akkor jött elő ha halat ettem), a kezdődő pajzsmirigy problémám is elmúlt, és lassan (nagyon lassan) újra megtanultam emészteni a gyors felszívódású szénhidrátot (pl. gyümölcs) is!
Szinte minden nap megkérdezi vki, hogy Te Szafi tényleg csak a saját termékeidet eszed? 🙂 A válaszom, hogy Persze, magamnak fejlesztettem ki őket elsősorban! Jelentkezzen bárki nyugodtan, ha bárhol is látott mást enni! 🙂
Tejet és glutént továbbra sem eszem egyáltalán (soha még egy kicsit sem!, a bennük levő vitaminokat és ásványi anyagokat nagyon jól tudom helyettesíteni mással), és tojást sem, mert ugyan az intoleranciámból ki tudtam gyógyulni (már nem okozna gyulladást), de borzalmasan megundorodtam a tojástól, így a szagát sem bírom. Semmilyen mű cuccot nem eszek, mert ugye tudjátok, hogy az egyik legkárosabb dolog azok a mesterséges aromák, ízfokozók, tartósítószerek… általában a null kalòriás dolgok ezzel van tele).
Újra (mint a diétám elején) megtudom enni a gyümölcsöket, nem okoz falási rohamot és puffadást.
A természetesség, a sok növényi eredetű étel kell nekem az egészséghez, és az egészség kell a fogyáshoz, no meg az, hogy egy picit kevesebbet együnk, mint amennyit elégetünk. Szerencsére én ezen már túl vagyok, évek óta nagyon jó egészségnek örvendek, nem puffad a hasam, jó az emésztésem, évek óta makulátlan a laboreredményem. Fitt vagyok, vékony vagyok, jókat eszem, tele vagyok energiával, soha nem voltam ilyen jól egész életemben mint az elmúlt pár évben.
Nem félek a jó szénhidráttól, kerülöm a túlzott fehérje bevitelt, és korlátozom a sok zsírt (de nem csökkentem nullára, mert az is nagyon káros!!!)! És igen néha eszem rizst, krumplit, kukoricát is (persze általában zsírszegényen: mert a zsír + Ch kombó hizlal a legjobban), ennél vannak sokkal nagyobb ellenségek, ami az étkezést illeti!
De eszem zsiradékot is, mert arra is szüksége van a szervezetemnek, csak normál tartományban van a zsírbevitelem. (A WHO ajánlása szerint kb. 0,6-0,7g*testtsúlykg/nap az ideális zsírbevitel egy egészséges felnőtt embernek, és ezzel egyet kell, hogy értsek!)
A képen látható: Szafi Reform Bounty ízű krém (amiben van zsír!), egy kis gyümölcs.
A gyümölcs gyors felszívódású szénhidrát, de ezzel a krémmel (ami mellesleg álom-finom, nagyon jól lehet lassítani a felszívódását), szóval néha ilyen kombót is lehet, de mértékkel!.
->Szafi Reform Bounty ízű krém ITT RENDELHETŐ!
Diétázni csak úgy érdemes, hogy közben a közérzet, egészség nem romlik, sőt ahol kell ott javul!!!
-> Zsemle RECEPT ITT!
-> Violife sajthelyettesítő ITT REDNELHETŐ!
A képen engem láthattok, makulátlan laboreredménynek örvendek évek óta (90%-ban Szafi Free termékeket eszem, Szafi Reform termékekből pedig azokat, amiket be tudok illeszteni ebbe az életformába), egy csillag sem jelent meg sehol a laboreredményemben (azelőtt ilyen nem volt), tele vagyok energiával, imádok élni és enni. Itt épp a kedvenc zsemlém eszem (ami nem tartalmaz: glutént, tejet, tojást, szóját, élesztőt), és a sajt is növényi Violife sajthelyettesítő benne!
Soha nem térnék vissza a régi étkezéseimre, imádom a mostani táplálkozásom, ezt tökéletesítem, és igyekszem minél változatosabban enni, még ha el is tudnék élni kakaós zabpudinggal töltött Szafi free palacsintán. 😀
(Mert ugye az megint csak egyoldalú táplálkozás lenne -fehérje hiányos, és sok más vitamin és ásványi anyag hiányozna a táplálkozásomból-.)
De NE ÉN LEGYEK A MÉRCE!
Mindenki máshol tart a jelenlegi étkezésében, ha egy ketogénes egyik napról a másikra úgy akarna enni, mint én lehet kórházban kötne ki, a sok szénhidráttól.
Ne akarjatok senki bőrébe bújni, ne akarjátok az ő étrendjét, az ő testsúlyát, mert TI, TI VAGYTOK!!! Saját csontozattal (ezért aztán valaki soha nem nézhet ki úgy, mint a csont-sovány modellek), saját életstílussal, saját anyagcserével (van aki alapjáraton 1800 kalóriát éget, van aki 1300-at), saját étkezési múlttal, egészségi állapottal, és saját korral.
A saját testetekből kell kihozni a legjobbat!
És hogy mi a diétás? Hát tanuljátok meg elolvasni a termékek összetevőit és tápérték táblázatot, ott minden ott van feketén fehéren! Minden! <3
Nagy különbség van 300 és 300 kalória között, mégis az egyik termék lehet diéta-barát, míg a másik „tiltólistás”, miért??? Mert nézzétek meg, hogy melyikben mennyi pl. a rost!, nem mindegy ám, hogy 300 kalória miből tevődik össze!)
És, hogy mi az egészséges? Szánj magadra legalább fél évente egy pár órát a reggelből, amikor elmész laborba és ott kiderül, hogy a jelenlegi étkezésed vagy diétád mennyire egészséges NEKED. Szerintem a legtöbb betegséget el lehet kerülni, ha az ember idejében kapcsol. Ezért nem lettem én sosem igazán pajzsmirigy beteg, vagy IR-es, stb… mert idejében észleltem és cselekedtem!
Mindig járjatok utána, hogy egyes összetevők mit takarnak, és milyen károsak lehetnek, ne felejtsétek, hogy nagyon nagy százalékban az elfogyasztott ételek betegítik és ölik meg az embereket, AMELYEK KIHATÁSSAL LEHETNEK AKÁR A KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓKRA IS (gyermekeinkre!)
Soha ne higgyetek el semmit, csak a laboreredményeket (azok nem hazudnak!), a saját testetek jelzéseinek higgyetek! Ha puffadtok, lelassul az emésztésetek, szédültök, kedvtelenek vagytok, hullik a hajatok, ok nélkül pattanásosodni kezd az állkapcsotok és a fületek alatt, vattás állagú lesz a hajatok, hirtelen hízékonyabbá váltok, vagy azt tapasztaljátok, hogy reggeli után nemsokkal -bármit esztek- nagyon éhesek vagytok, múlni nem akaró gyomorszúrás jelentkezik, esetleg hirtelen fellépő heves szívverést, vagy ritmuszavart tapasztalatok, ingerültebbé váltok semmi ok nélkül (és még piros napok sem közelednek 😀 ), vagy elmarad a menszesz, stb… akkor ott valami nagyon nincs rendben!
De tovább megyek szerintem már akkor baj van az étkezéssel, ha van aki télen könnyen megfázik, könnyen elkapja a vírusokat, ne adj Isten egymás után többször is (ez gyenge immunrendszere utal, amit helyes táplálkozással meg lehet erősíteni!)
DE MINDENKIT NAGYON SZÉPEN MEGKÉREK, HOGY NE TŐLEM, és NE ITT A NETEN KERESZTÜL KÉRJETEK TANÁCSOT AZ EGÉSZSÉGÜGYI PROBLÉMÁITOKRA, hanem tessék elfáradni az orvoshoz! Legalább diagnosztizálják, hogy mi nincs rendben!
Intolerancia vizsgálatot ITT tudtok végeztetni!
HOGYAN ÉTKEZEM ÉN?
(De ismétlem ne én legyek a vakon követendő mérce, mert ez nem mindenkinek jó!)
Szoktam írni, hogy én zsírszegényen étkezem, de mit is jelent ez?
– Ha fogyni szeretnék: A napi étkezésem 15%-a a zsír.
– Ha súlyt tartani szeretnék: A napi étkezésem 20-25%-a a zsír.
– Ha hízni szeretnék: A napi zsírbevitelem 25% feletti.
VAGY
Ha a zsírbevitelem 25% feletti, de nem szeretnék hízni, akkor KÖTELEZŐ (lenne) korlátoznom a szénhidrátbevitelt, de ezt nem tartom helyes iránynak!
Nem vagyok a számok rabja, nem grammra pontosan számolgatok, hanem kb. %-ra (de 2016 óta már úgy sem)!
Mivel én zsírszegényen étkezem csak a kalóriára és a zsírbevitelre figyelek, szénhidrátból annyit eszek, amennyi jól esik (és amennyi belefér a napi kalória mennyiségembe) DE!!! gluténmentes lassú felszívódású szénhidrátot eszem, ha gyors CH-t eszek, akkor általában valamivel csökkentem a felszívódását.
Pl. a gyümölcs gyors felszívódású szénhidrát ezért Szafi Free zabpudinggal/kásával (ITT ÉS ITT RENDELHETŐEK!), vagy Szafi Free palacsintával (RECEPT ITT!), esetleg Szafi Reform tejbegrízzel szoktam főként enni. (RECEPT ITT!)
Ritkán van, hogy magában is eszem már (2017 közepe óta), mert én már megtehetem, hisz nincs tele zsírral a szervezetem (MÁR!), ezért megfelelően tud hasznosulni a szénhidrát anélkül, hogy lerakodna (mint ahogy lerakódik azoknak, akiknek nagyon magas a zsírbevitelük, vagy pl. nekem régen).
Itt a tányéron az egyik nap elfogyasztott uzsonnámat láthatjátok:
Avokádó (ami zsír és rost), spenót (főként rost), rukkola (főként rost), paradicsom (szénhidrát, rost, víz), és főtt quinoa (főként szénhidrát, némi fehérjével).
A zsírszegény étrend nem azt jelenti, hogy teljesen száműzni kell az étrendből a zsiradékot, hisz ha ezt tenném, inkább hasonlítanék egy száraz fabotra, mint egy nőre. Kb. a nőiességemnek is búcsút mondhatnék a zsírbevitellel együtt.
Miért pont ezek vannak a tányéromon:
– Mert a főtt quinoa nagyon jó minőségű növényi fehérje és szénhidrátforrás számomra. A szénhidrát felszívódását pedig még tovább csökkentettem rosttal és egy kicsi zsiradékkal (avokádóval).
Így nem voltam utána pár órára farkas éhes. Fél3-kor ettem, és este fél7-kor vacsoráztam, közben egyáltalán nem voltam éhes.
40 g átmosott quinoat egy csipet sóval és 4*-es mennyiségű vízzel (azaz 160 grammal) megfőztem 12 perc alatt.
Majd összekevertem frissen vágott petrezselyemmel és ¼ avokádóval (nem többel!).
Hangsúlyozom még egyszer, hogy amikor azt mondom, hogy nem jó a szénhidrátot zsírral kombinálni, akkor az nem azt jelenti, hogy zsírmentesen kell étkezni (hisz látjátok én is kombinálom minimális mennyiségben, a baj már az lenne ha egy egész avokádót ettem volna meg). Ennek az étkezésnek kb. a 30%-a zsiradék, DE! a napi zsírbevitel valahol 20% körül lehetett. (Mivel súlyt tartok).
Pár hete picit hízni szerettem volna, mert nagyon elkezdtem fogyni, annak ellenére, hogy nagyon-nagyon hízékony vagyok (ami annak volt köszönhető, hogy új Free termékeken dolgozok, és folyton azt ettem, ami ugye zsírszegény, így nagyon alacsony lett a zsírbevitelem), felemeltem 25%-ra a zsírbevitelt és máris visszajött az elfogyott kg., úgyhogy most megint tartom. 🙂
AKI AZT MONDJA, HOGY NEM SZÁMÍT A ZSÍR (annyit ehetsz, amennyi beléd fér) AZ NEM MOND IGAZAT!
VAGY ANNYIRA ALACSONY A SZÉNHIDRÁT BEVITELE, HOGY SAJNOS EGY IDŐ UTÁN NAGY VALÓSZÍNŰSÉGGEL VALAMILYEN BETEGSÉGE LESZ (IR, vagy más szénhidrát felszívódási rendellenesség, pajzsmirigyhormon betegség, hisztamin intolerancia, idegrendszeri betegség, érrendszeri betegség, vese betegség, epe betegség stb… Én nem vagyok orvos, de bárki megkérdezheti egy orvostól is, és NE FELEJTSÉTEK EL TI MAGATOK IS ORVOS ÁLTAL – LABORRAL- ELLENŐRIZNI A DIÉTÁT, főleg ha az valami felkapott egyoldalú diéta!
Az interneten fent van minden ételnek a tápanyag összetétele, hogy miben mennyi szénhidrát-zsír-fehérje található! Ne legyetek restek utána járni, és kicsit tudatosabban táplálkozni, tudatosan pakoljátok a tányérjára az aznapi elemózsiát!
Elég a tudatosság, nem kell beleőrülni a számokba, ezt ne felejtsétek el! Egyszer kell megjegyezni, a dolgokat pl. hogy 1/4 avokádó kb. 40 gramm, ami kb. 6 gramm zsír (ami 6*9=54 kcal)! Nem kell ezt állandóan méregetni! Ilyen egyszerű! (a rutin meg az évek 😉 )
Még annyit hozzáfűznék, hogy a fenti betegségek nem mindig kimondottan a szénhidrát hiánytól alakulnak ki, hanem a temérdek tejterméktől, húsoktól, tojástól, amit a ch.”mentes” diéta miatt megesznek…
Mi a baj a szénhidráttal? Miért nem tudja mindenki megenni? Hogyan lehet ezen változtatni?
A szénhidrát sokaknak azért nem tud megfelelően felszívódni, mert telítődve van a szervezetük zsírral (akár egy vékony lánynak is lehet!), ezért én nem tartom helyesnek, hogy az emberek ilyenkor még kevesebb szénhidrátot esznek, és még több zsírt, ez a legrosszabb, amit magukkal tehetnek! (Még több zsír… 🙁 )
Képzeljetek el egy nagy csövet (ez a testetek), amibe állandóan öntik a zsírt, aztán rá egy kis töményebb állagú szénhidrátot, természetesen az ráragad a zsírra, és jön az elhízás meg a cukorbetegség (mert a ch nem tud megfelelően hasznosulni). Ekkor mit mondanak? Ne önts bele annyi kristályos ch-t, mert nyilvánvaló, hogy az rád ragad és nézd meg elhízol, és vércukorszint problémád van! Na jó ez kb. olyan mikor a szőnyeg alá söprik a szemetet, ez csak egyre rosszabb lesz, a végén már tényleg semmi ch-t nem ehet az ember! Ja erre van a ketogén diéta (ami nem azonnal mutatja meg a valódi énjét, hanem akár évek múlva. Nagyon veszélyes tud lenni!)
Nem gondoljátok (?) , hogy azt a rengeteg zsírt kellene inkább szépen lassan valahogy kipucolni (ami annyit tesz, hogy egyre kevesebbet öntünk bele, és a rostban gazdag lassú felszívódású szénhidrát bevitelt pedig növeljük), és akkor nem lenne falási-roham egy mandarintól….(persze a gyümölcs gyors ch., ezért azt rosttal dúsítva csak kis mennyiségben óvatosan vezesse be újra, az akinél már gond van, és ne reggelire, hanem inkább du.)
Zsírra is szüksége van annak a csőnek, hogy ne rozsdásodjon be, na de könyörgöm nem ennyire, hogy az egész elduguljon!
Azt hiszem, valahogy így magyaráznám el Beninek majd 3 évesen, egy kis élelmiszertannal és biológiával megbolondítva (jó lenne, ha sokan inkább ezeket olvasgatnák nem az internetes tanácsokat, mert az okozza ezt a nagy tévhitet a fejekben!).
Zsírra is szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy, hogy milyen és mennyi zsírra!
Ezen a képen az egyik vacsorámat láthatjátok. Csavart olívás-aszalt paradicsomos bagett, a Szafi Free ropogós kérgű hajdinás kenyér csomagolásán lévő recept szerint, csavart bagettként megsütve, és guacamole (fűszeres avokádó krém) (RECEPT ITT!).
Ez lassú felszívódású szénhidrát forrás és zsír (az avokádó miatt).
Ez az amit nem szoktam ajánlani vacsorára azoknak, akik fogyni akarnak.
A bagettet inkább ajánlanám olyan krémmel, ami zsírszegény (zsírszegénynek azt nevezzük, amiben 3 g zsír van 100 grammonként, néhány élelmiszer kivételével pl. kakaópor, tejtermékek, stb.), ilyen lenne pl. ha az avokádót cukkinira cseréltem volna a krémben.
Én azért ezt eszem, mert picit több, mint 2 éve, mióta Szafi Free termékeken élek (zsírszegény), nagyon vékony lettem, úgyhogy nekem direkt kell a zsírt a szénhidráttal kombinálnom, hogy ne fogyjak tovább és ne azt hallgassam, mikor találkoznak velem, hogy: „Úristen, Szafi, Te nagyon vékony vagy, el fogsz fogyni, lassan a Beni nagyobb nálad, stb…”
Tehát a Szafi Free recepteket és termékeket úgy alkottam meg, hogy zsírszegények legyenek (kivéve a lángos és fánk, ami csak zsír-csökkentett), tehát jól lehet velük fogyni, annak, akinek az étkezésében a zsírbevitel kb. 15% körül van, ill. nem tömi magába az állati fehérjét.
Vigyázzatok magatokra, ne tegyétek tönkre magatokat‼
Egy változatos, kiegyensúlyozott étrenddel le lehet úgy fogyni, hogy nem sanyargatjátok magatokat, nem jön vissza a duplája, és még az egészségi állapotok is jobb lesz tőle.
Ellenben az egyoldalú diétákkal!
Szénhidrát nélkül valószínűleg már nem élnék, éjszakai 5 perces alvásokkal, és egész napon talpon vagyok, 5 perces pihenőm sincs. (Amikor sok zsírt és húst ettem, akkor nekem is szénhidrátszegényen kellett étkeznem, különben egy marék málnától híztam fél kg-ot, átvitt értelemben-mert utána éhes lettem, és ettem, csak ettem…)
És mi a helyzet a fehérjével növényi étrend – Vegán táplálkozás mellett
És igen én teljesen 100%-os növényi étrenden vagyok. Mivel kellően ismerem az ételeket (és összetételüket) hozzá, így nem hogy hiánybetegség nem lépett fel nálam, hanem ennek és a Szafi Free termékeknek köszönhetem, hogy a 2015-ös arcképem megváltozott, hogy a laboreredményem tökéletes lett, hogy újra van energiám. 2015 decemberében léptem a változás útjára. 2016-ban ugyan még ettem nagyon ritkán halat, de 2017-ben már sem halat, sem tejet, sem tojást, sem húst, se semmilyen állati eredetű összetevőt nem ettem, azóta teljesen Vegán étkezést folytatok!
Sokáig erről nem írtam egyáltalán, illetve direkt kitérő válaszokat adtam, mert nem akartam abba a hibába esni, hogy utólag derül ki, hogy valamit rosszul csinálok, de addigra már a fél ország követi. Most már 2,5 év után elmondhatom, hogy kívül-belül ragyogok ettől az életformától.
Nem vagyok fehérjehiányos sem, mivel 2016 év eleje óta Szafi Free fehérjét eszem/iszom minden nap!
Egy igazán finom vegán fehérje
Ez a 3. tavasz, amikor ezzel a fehérjével biztosítom a napi fehérjeszükségletem jelentős részét.
Külföldön találtam erre a tökéletes állagú és ízű alapanyagra, és azóta szépen lassan az életem részévé vált, ettől sosem puffad a hasam, számomra ennél nincs könnyebben emészthető fehérje.
EZ NEM HAGYOMÁNYOS RIZSFEHÉRJE, hanem rizscsírából kivont fehérjéből készül, mindemellett annyira finomra van őrölve akár egy hintőpor, ezért nincs olyan érzete az embernek, mintha iszapot inna. 🙁 Nagyon kellemes ízvilágú, és nagyon finom krémes. „Ezer féle” smoothie és shake készítésére alkalmas, de akár a Szafi Free kása vagy puding főzése során is használhatunk belőle, ezzel növelve a készétel fehérjetartamát.
Ez a termék nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Vegán étrendem mellett jobb lett a laboreredményem, vérképem, mint mindenevőként.
Azoknak, akik figyelnek az esti kalória, szénhidrát és zsírbevitelre (pl. fogyás miatt) tökéletes választás lehet növényi tejhelyettesítővel elkeverve vacsora vagy köztes étkezés kiváltására.
EZEK AZOK A TERMÉKEK: KATT.IDE!
Azt hiszem senki nem mondhatja azt, hogy el vagyok sorvadva:
Szerintem 70-80%-ban a kaján múlik a Fitt Body, úgyhogy némi odafigyeléssel könnyedén kivitelezhető, hiszen én már rengeteg segítséget adtam hozzá nektek!
Az hogy kinek hány %-on múlik, függ attól h milyen genetikával áldotta meg a sors, és hogy hány éves. Pl. nekem genetikailag kerek a fenekem, viszont ha nem edzenék rá akkor az egész full narancsbőr lenne (sajnos az nem múlik el csupán a tiszta étkezéssel, attól csak javul), de még így is kevesebbet kell edzenem (heti 2 edzés elég), mint akinek genetikailag lapos. Viszont én meg genetikailag hízékony vagyok!
A vékonyságomat étkezéssel oldom meg, az edzés viszont a formás és feszes alak miatt kell (mert én nem kardiozok, nem futok -kivéve nyáron 2 hetente biciklizés-, hiszen azt mindenki tudja, hogy, aki minden nap fut 1 órát és még edz is, annak sokkal megengedőbben lehet étkezni, ezért az én étkezésüket nem is veszem alapul, mivel én attól híznék. Ti se esetek abba a hibába (ha nem kardioztok és edzetek annyit, hogy azok étkezését követitek, akik intenzíven edzenek minden nap, de erről már írtam…!)
Frissítések, új begyezések, írások:
KARÁCSONY UTÁN, ESTE, TELE POCAKKAL:
Nem a csúcsformám, de azért lehetne rosszabb is… (hízni nem híztam, de azért én látom, hogy 3 hónapja nem edzettem). Karácsony után, ráadásul most este vacsora után, iszonyatos sok Szafi Free karácsonyi finomsággal a porcikámban (amit az elmúlt hetekben ettem).
Megbeszéltem a kicsi 3 hónaposommal, hogy ennyi volt az edzésmentes élet, januártól edzeni fog velem! (Persze csak itthon!)
Nem azért mert újév lesz és ez a fogadalmam! Nem teszek ilyen fogadalmakat, mert az élet úgy is felülírja! 🙂 -pl. 2015-ben 1 évig nem edzhettem.
Az elmúlt 3 hónapban a legfontosabb dolog az volt a számomra, hogy Benivel „eggyé váljon” a lelkünk, hogy ne érezzen a lelke veszteséget (a -9 hónap miatt), ez számomra mindennél fontosabb volt, ezért nem tudtam megoldani az edzőtermet (munka mellett). Ezután sem fog menni, de az itthoni edzés az már kivitelezhető, mert már nagyon játékos, és meg fogom tudni úgy oldani, hogy játékként élje meg.
Tippeket nem adok, mert nem vagyok személyiedző és nem is értek hozzá (az étkezés, tápanyagok az én területem), de azért majd 1-2 vicces fotót lehet megosztok. 🙂
Szóval kell az edzés, hogy vissza feszesedjek, mert nem lesz ennek jó vége! 🙂
A vékonyságot meg tudom oldani étkezéssel, de a formához, feszességhez kell az edzés is, különben nyáron nem lesz olyan fitt formám.
2018 nyári formám (a kép egy nagyon hosszúnak tűnő, edzés nélküli tél után, áprilisban készült, mert még sem jött össze az edzés)
Ilyen sokáig soha egyetlen egy étrendet nem követtem, amitől ilyen jól lettem volna. 2,5 év már hosszú időnek számít, és úgy gondolom, hogy életem végéig így fogok táplálkozni, mert egyszerűen remekül vagyok, NEM FÁJ A HASAM, NEM VAGYOK FÁRADT/GYENGE! A kisfiam mellett dolgozok (babysitter vagy családi segítség nélkül!), főzök, háztartást vezetek! Ehhez rengeteg energiára van szükség!
A laboreredményem makulátlan, érdekes módon még a „genetikailag magas” (eddig azt mondták) koleszterin szintem és normál tartományba csökkent. 🙂
Más szárnyasokat eszik, én velük eszem.
Az összes számára elérhető mazsolát, kimazsolázta a kis drága, tudja mi a jó.
Madárkaja, amit eszek?
Lehet, mégis egészségesebb vagyok, mint mikor húst ettem, sokkal több az energiám, egész nap cipelem a kezemben a testsúlyom 1/4-ét (Beni), ha kell úgy főzök, takarítok, vásárolok.
Erre képtelen lettem volna 3 éve.
2,5 éve nem eszek húst, ha valaki nekem azt mondja 3 éve, hogy ennyi energiám lesz, és ilyen jól leszek a növényi étrendtől, és a jó minőségű szénhidrátoktól, biztos nem hiszem el!
Életem egyik legjobb döntése volt, hogy növényi étrendre váltottam, és, hogy megálmodtam és megvalósítottam a Szafi Free termékeket. Számomra kizárólag ez jelenti a tiszta, könnyed, fitt, egészséges testet.
Nagy valószínűséggel soha nem fogok már húst enni, mivel az egy dolog, hogy a testem újjászületett, de a lelkem is olyan oldalát mutatta meg, amire azt hittem, hogy ehhez születni kell.
Teljesen máshogy nézek az állatokra, úgy, mint a gyerekekre, tiszta őszinte szeretettel, a gyermeki ártatlanságot látom bennük legyen az madár, cica, kutya, malac, boci, nyuszi, őzike, vagy akár delfin.
EGYSZERŰEN SZERETEM ŐKET!
Hozzáteszem 1 másodperc erejéig nem vetem meg, vagy nem nézem rossz szemmel, ha valaki máshogy gondolja, vagy eszik húst, hiszen tudom, hogy ez egy olyan testi/lelki folyamat amit a mai világban, a mai táplálkozási szokások és szándékos félrevezetések mellett kevesen tudnak megvalósítani.
De nekem se mondja senki, hogy kell a hús, meg hogy így nem lehet, mert aki ilyet mond, az tuti soha nem próbálta, vagy valamit nagyon rosszul csinált, és az is biztos, hogy nem evett közben Szafi Free termékeket!
Ui. : A férjem is húsevő és imádom minden porcikáját!
Miket eszem egy nap?
Nálam egy átlagos nap utazás alatt nagyjából így néz ki (persze nem kőbe vésett szabály):
Reggeli: Gyenge kávé (Szafi Reform 2in1 kávé ITT!) és keksz (Szafi Free vegán keksz RECEPTEK ITT!), vagy (később csak vagy) friss Szafi Free medjool datolya (Szafi Free medjool datolya ITT!), vagy 1 gofri. (Szafi Free vegán gofri RECEPT ITT!) (A keksz 2 hétig is eláll, úgyhogy azokat mindig a nyaralás végéig tartogatom, illetve a datolya sem szokott megromlani.)
Tízórai: Egész délelőtt iszom, valamilyen smoothie, így készül: Szafi Free smoothie fehérje por (Szafi Free smoothie fehérje por ITT!) banán, és ami változik: ananász vagy barack vagy mangó vagy papaya (ebben az van), és maracuja lé (ha van), vagy grapefruit +spenót, víz.
Ebéd: Mindig valamilyen Szafi Free tésztasaláta (Szafi Free tészták ITT!)
Uzsonna: pár darab keksz, vagy friss gyümölcs, vagy kókuszvíz, vagy valami rágcsa amit hoztam magammal
Vacsora: Saláta, magok, illetve egy kis tésztát ekkor is szoktam enni. De van hogy csak pár darab sós keksz, és egy forrócsoki. (Szafi Free vegán proteines forró csoki RECEPT ITT!) Illetve van egy új Szafi Free étel, amit szoktam még enni, de az nem kapható még.
Ha kíváncsi vagy, hogy miket eszem egy nap, és hogyan osztom be a napi elemózsiát, akkor gyere az Instára, ahova naponta töltök fel bejegyzést!
A blogon elhelyezett receptek szerzői jogi védelem alatt állnak, azok magánhasználatot meghaladó, kereskedelmi vagy üzleti célú felhasználása szigorúan tilos, és jogi lépéseket von maga után! A SZAFI FREE ®, SZAFI FITT® és SZAFI REFORM® megnevezések védjegyoltalom alatt állnak!
Koszonom Dràga Szafi, hogy ezt leirtad nekunk ? Èn is ugy jàrtam a paleo -val hogy megàllapìtottàk hogy feherje tipus vagyok es h egyek sok hust es xsirt a ch val vigyazzak ès rettegjek tole pedig azt kuvantam mindig es a hùt a zsirt utalom. Ràadasul minden falat utàn lelkifurdalasom van ? 20 kg tulsulyom van ès nagyon szenvedek tole plusz minden etelallergiam glutén tèj es a szènhidràtot csak 30 % ban toleralja a szervexetem kimutattak. Persze mert tonkretettem èn is paleoval ??? most ott tartok hogy nem vagyok hajlando elhinni h nemtudok lefigyni es egeszseges lenni allati feherje nèlkul ezert egy pàr hete egyàltalàn nem eszem, csak èn meg nemtudom mivel helyettesitsem nem vagyok erre tudatos mèg. Ami biztos h szafi free termekeidbol sokat rendeltem ès amint megerkexik azokat eszem ès tobbet nem aggodom a feherjebevitel miatt. Mert èn nemtudom elfogadni lelkileg sem h egy èrzo lenynek meg kelljen halnia azert h én jòllakjak. Ilyen nincs plàne manapsàg! !!! Ugyhogy dràga Szafi, te vagy az èlo pelda hogy mukodik ez a dolog ?Sot csak igy mukodik, novenyi ètrenddel ??? kovetlek az instàn is kérlek tegyel ki sok mindenmentes novenyi teceptet ezutan I’d ami nem hizlal. Koszonom szèpen hogy vagy nekunk ??????