A magyar hagyományok szerint ünnepekre készítik a búzalisztből, tejből, vajból, tojásból álló kalácsot. Először megfuttatjuk az élesztőt, majd összegyúrjuk, és dagasztjuk a többi hozzávalóval, majd készre sütjük. Belül foszlós, kívül vékony kérge van, puhább, mint a kenyér. Feldobhatjuk az édes tésztáját mazsolával, dióval, vagy akár mákkal, esetleg kakaóval. A házi kalács sütés fortélyairól háziasszonyok százai tudnának mesélni, de a szénhidrátcsökkentett kalácsok témájában már kevesebben mozognak olyan otthonosan. A szénhidrátcsökkentett étrend hívei a hagyományos kalácsot általában messziről kerülik, hiszen a búzaliszt, és a kristálycukor gyorsan felszívódó szénhidrátértéke gyakorlatilag az egekben van. A szénhidrátcsökkentés többféleképpen zajlik az ételeknél: vagy az adott étel zsírtartalmát, vagy az étel rosttartalmát kell növelni, ahhoz, hogy kisebb legyen a szénhidráttartalma. Ha súlyvesztés a cél, akkor érdemes inkább az étel, jelen esetben, a kalács szénhidráttartalmát úgy csökkenteni, hogy a rosttartalmát növeljük.

Blogunkon több szénhidrátcsökkentett kalács recept is van, amelyek nem csupán azért különlegesek, mert csökkentett szénhidráttartalmúak, hanem, mert a legtöbb gluténmentes, sőt tejmentes étrendbe is beilleszthető, sőt, akár paleo életmódot élők is fogyaszthatják.

A legminimálisabb szénhidráttartalmú kalács receptünk EZ! Ez a szénhidrátcsökkentett kalács recept gyakorlatilag lisztmentes, hiszen szinte 100%-ban rostból áll. 100 grammban 138 kcal található csak, és ennek az értéknek az energiatartalmából 46 kalória származik rostból! Ha van otthon a népszerű Szafi Reform kenyér és péksütemény lisztkeverékből, és szénhidrátcsökkentett kalácsot szeretnél sütni, akkor próbáld ki EZT a könnyű receptet!

Csökkentett szénhidráttartalmú kalács receptjeink kivitelezése nem fognak ki még kezdő sütőkön sem! Ha még csak most ismerkedsz a konyhával, a szénhidrátcsökkentett alapanyagokkal, ha szeretnél nagyobb betekintést nyerni abba, hogyan lehet pofonegyszerűen szénhidrátcsökkentett kalácsot sütni, akkor bátran vágj bele a neked szimpatikus szénhidrátcsökkentett kalács receptjeink egyikébe!

Szénhidrátcsökkentett kalácsaink akár az ünnepi asztalon is helytállnak, és nem mondasz velük kudarcot még azok között sem, akik nem igazán kedvelik az újszerű, „reform” alapanyagokat! Gluténérzékenység, tejérzékenység, paleo étrend mellett süsd meg valamelyik szénhidrátcsökkentett receptünket!

 

 

A blogon elhelyezett receptek szerzői jogi védelem alatt állnak, azok magánhasználatot meghaladó, kereskedelmi vagy üzleti célú felhasználása szigorúan tilos, és jogi lépéseket von maga után! A SZAFI FREE ®, SZAFI FITT®, SZAFI LIFE® és SZAFI REFORM® megnevezések védjegyoltalom alatt állnak!