Ki ne kóstolta volna már a jellegzetes magyar édességet, a mákos gubát? Egyes tájakon mákos gubónak, vagy bobajkának hívják ezt a kiflis-tejes-mákos finomságot, ami Németországban, és Lengyelországban is ismert fogás. A hagyományok az év végi ünnepekhez kötik a mákos gubát, a mák apró szemecskéihez a következő év jó szerencséjét kötötték, ám mára már mindennapos étellé vált, amelyet a nap bármelyik szakában, kicsi-nagy egyaránt szeretettel fogyaszt.

A hagyományos és a vegán mákos guba készítése ugyanolyan egyszerű. A mozdulatsor a következő: felkarikázunk kifliket, beáztatjuk őket cukros tejbe, majd megszórjuk őket darált mákkal. Vannak, akik azonnal tálalják, de vannak, akik fogyasztás előtt szeretik kicsit áthevíteni, megpirítani előre melegített sütőben. A vegán mákos gubához tejmentes kifli, és növényi tejhelyettesítő szükséges. A blogon olyan recepteket találhattok vegán mákos gubához, amikben nem csupán a tejmentességre figyeltünk, hanem arra is, hogy a kifli lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazzon. A lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó vegán kiflijeink hosszú időre eltelítenek, jóllakottságot nyújtanak, nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, ráadásul a mi receptjeink gluténmentesek is!A legtöbb áruházban és pékségben szinte lehetetlen gluténmentes, vegán kiflire lelni, de nem is kell keresned, csak süsd meg az ITT található mákos guba rúd receptet! EZ a recept  is hasonlóan tejmentes, tojásmentes, gluténmentes, és természetesen vegán, azonban ez Szafi Free FÁNK lisztkeverékből készül! Ezek a a guba kifli/rúd receptek eltérnek a hagyományosoktól: nem kell őket hosszan gyúrni, dagasztani, keleszteni. Kb. 5-10 perc munka után már a sütőbe is helyezheted őket!

Ha összetett ételérzékenyként, vagy vegánként már régen ettél finom mákos gubát, akkor ne hagyd ki a receptjeinket! Saját készítésű, gluténmentes kiflikkel mindenkit le fogsz nyűgözni a vegán mákos gubáddal!

A blogon elhelyezett receptek szerzői jogi védelem alatt állnak, azok magánhasználatot meghaladó, kereskedelmi vagy üzleti célú felhasználása szigorúan tilos, és jogi lépéseket von maga után! A SZAFI FREE ®, SZAFI FITT®, SZAFI LIFE® és SZAFI REFORM® megnevezések védjegyoltalom alatt állnak!