A bulgur igen értékes köret: a barna rizsnél ötször magasabb a rosttartalma. Glikémiás indexe csupán 46, míg a sima rizsé 70-90. Számos ásványi anyaghoz és vitaminhoz juthatunk a fogyasztásával, gazdag vas, folsav, kálium, magnézium, B1, B2, B6 és E vitamin forrás.
Bulgur piláf |
Hozzávalók:
- 1/2 kg csirkemell
- 1 bögre bulgur (a bulgur nem gluténmentes! aki gluténmentesen szeretné elkészíteni, az kölessel helyettesítse!) (bulgur ITT!) (köles ITT!)
- húsleves alaplé
- 1 szál sárgarépa
- 1/2 zöldpaprika
- ½ paradicsom
- ½ bébicukkini
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só (Szafi Reform himalaya só ITT!), bors, sáfrány, kurkuma
Elkészítés:
A bulgurt egy kiskanál kókuszzsíron felhevítjük, majd egy bögrényi vízben egy csapott kiskanál sóval előfőzzük. A csirkemellet, a paradicsomot, a paprikát és a hagymát apró kockákra , a répát csíkokra vágjuk, majd sóval és borssal fűszerezzük és egy serpenyőben egy kiskanál kókuszzsíron megpirítjuk. Hozzáadjuk az előfőzött bulgurt és folyamatos kevergetés mellett hozzáadagoljuk az alaplevet, egészen addig, amíg puhára nem főnek a zöldségek és a bulgur. Mindeközben egy-két csipet sáfránnyal és egy-két kiskanál kurkumával, illetve ízlés szerint borssal fűszerezzük. Amikor majdnem kész, hozzáadjuk a karikára vágott cukkinit is, majd készre főzzük.
@neerdorka gluténmentesen készítette a piláfot, kölesből:
Köles piláf |
Annyi változtatással, hogy hagymát nem raktam bele, és kurkumát adtam hozzá. Amikor főztem isteni illat lengte körbe a konyhát!” – írta Pintér Alexa.
Ancika is elkészítette:
A blogon elhelyezett receptek szerzői jogi védelem alatt állnak, azok magánhasználatot meghaladó, kereskedelmi vagy üzleti célú felhasználása szigorúan tilos, és jogi lépéseket von maga után! A SZAFI FREE ®, SZAFI FITT® és SZAFI REFORM® megnevezések védjegyoltalom alatt állnak!