A rétes múltja már hosszú évszázadokra tekint vissza. A Balkán területeken, a ma is ismert baklava a rétes elődje volt már az 1600-as években. A rétes kifejezetten Magyarországon, Ausztriában, és Szerbiában ismert sütemény. Régebben a réteslapokat nem feltekerték a töltelékkel együtt, hanem sok, akár 10-12 rétes lapot egymásra helyeztek, közéjük pedig a töltelék került. Ma már gazdagon megtöltve, feltekerve készítjük a rétest. A hazánkban is sok helyen kapható nyújtott rétes lap fő hozzávalói a búzaliszt, a margarin, só, különböző térfogatnövelő szerek, lisztkezelőszerek, keményítők. A kész réteslapokat valóban könnyedén beszerezhetjük, de ezeket a gluténérzékenységgel küszködők nem fogyaszthatják, a búzaliszt glutén tartalma miatt.

A vékony tésztájú, ropogós lapokból álló finom rétesről azonban gluténérzékenység mellett sem kell lemondani! Ha glutén érzékenység miatt már hosszú idő óta sóvárogsz egy jóízű rétes után, ha azt hitted, hogy véglegesen le kell mondanod róla, ha már kezdted elfelejteni a meggyes rétes, a túrós rétes, a mákos rétes ízét, akkor próbáld ki gluténmentes rétes receptjeink egyikét! EZ a vékonytésztájú, hozzáadott cukortól mentes rétes recept minden bizonnyal nem csak a gluténérzékenyeket nyűgözi le, hanem a hagyományosan étkezőket is, de mivel tejmentes, szójamentes, és tojásmentes is, akár az összetett ételérzékenyeket, vagy a vegán életmódot élőket is! A tésztája egészen másképp készül, mint a hagyományosé, nem igényel hosszadalmas gyúrást, és nyújtást, csupán néhány speciális összetevőt kell hozzá összekeverni, és készre sütni a sütőben! Ha nagy rohanásban vagy, esetleg váratlan vendégek toppannak be hozzád, készítsd el nekik EZT a gluténmentes hamis lusta asszony rétesét, aminek még elő sem kell készíteni a tésztáját! Ha olyan gluténmentes rétes receptet keresel, amit szénhidrátcsökkentett étrendbe is be tudsz illeszteni, akkor EZT a receptet ajánljuk! Szintén tejmentes, hozzáadott cukortól mentes, és szójamentes, sőt, még paleo életmódot élők is fogyaszthatják!

Ti melyik rétest szeretitek a leginkább? Gluténmentes töltelék tippeket is találhattok a fenti linkeken! Kellemes sütögetést mindenkinek!

A blogon elhelyezett receptek szerzői jogi védelem alatt állnak, azok magánhasználatot meghaladó, kereskedelmi vagy üzleti célú felhasználása szigorúan tilos, és jogi lépéseket von maga után! A SZAFI FREE ®, SZAFI FITT®, SZAFI LIFE® és SZAFI REFORM® megnevezések védjegyoltalom alatt állnak!