állagában hasonlít a hagyományos kenyérhez
látható az elmúlt napok munkájának végeredménye.
Light paleo fehér kenyér |
- 43%-al csökkentettem a kalória értékét (eredeti cél 40% volt 😉 ) az eredeti fehér paleo kenyérhez képest (recept ITT!), úgy hogy a 100 grammra jutó kenyér szénhidráttartalma csak 1,5 grammal növekedett.
- Ízében és állagában is hasonlítson a nem zsírtalanított változatra.
- Kérges, ropogó héja van, belülről viszont foszlós és puha.
- Nincs egyáltalán tojás íze, és a zsírtalanítás ellenére egyáltalán nem száraz és nem fullasztó.
- Sütés után szeletelhető formában fagyasztható, és fagyasztás után nem változik meg az állaga.
- Továbbá ügyeltem arra is, hogy minél kevesebb hozzávalóra legyen szükség, és roppant egyszerű legyen az elkészítése.
Hosszas próbálkozás után sikerült, ezért úgy
döntöttem videó formájában is közzé teszem a receptet, hogy véletlenül se
rontsa el otthon senki.
- 200 g Totu (tojástúró, totu ITT!)
- 2 ek. Szafi Reform kókuszolaj (olaj formájában!) (kókuszolaj ITT!)
- 100 g kókusztej (azaz kb. 1 dl) (kókusztej recept ITT!)
- 6 M-es tojás
- 2 csapott teáskanál só (Himalaya só ITT!)
- ½ teáskanál szódabikarbóna (szódabikarbóna ITT!)
- 1 teáskanál bio almaecet (alamecet ITT!)
- 110 g Szafi Reform szezámmagliszt (szezámmagliszt ITT!)
- 30 g Szafi Reform kókuszliszt (kókuszliszt ITT!)
- 100 g Szafi Reform nyílgyökérliszt (nyílgyökérliszt ITT!)
- magkeverék (a szóráshoz) (magkeverék ITT!)
TOVÁBBÁ HÁZI TOTU-VAL (Recept: Itt!) KÉSZÍTVE SEM IGÉNYEL OLAJAT ÉS TEJET!
- Kapcsoljuk be a sütőt 190 fokra.
- Aki totuval készíti, az előbb készítsen totukrémet: A totut, kókuszolajat és kókusztejet turmixoljuk krémesre. (Aki tehéntúróval készíti ezt a lépést hagyja ki!)
- Ezután adjuk hozzá a tojásokat, a sót, a szódabikarbónát, az almaecetet és turmixoljuk habosra.
- Majd adjuk hozzá a háromféle lisztet és turmixoljuk folyékony masszává (palacsinta és nokedli tészta közti nyers állagot kell, hogy kapjunk!)
- Végül öntsük szilikonos kenyérformába, szórjuk meg magkeverékkel és 190 fokon süssük 60 percig.
- 227 kalória
- 17 gramm fehérje
- 14 gramm szénhidrát
- 11,5 gramm zsír
Update 1:
Paleo zsemleként is megsütöttem a light paleo fehér kenyeret:
Light paleo zsemle |
Megjegyzés: Az állítható mini tortaformának köszönhetően akkora zsemlét kapunk, amekkorát akarunk. A kenyér hozzávalóiból 8 db 9 cm-es zsemle jön ki.
Csomagolható zsemleként én nagyobb átmérőjűt (10,5 cm), és kicsit laposabbat sütöttem, így nagyon jól csomagolható benne bármi (akár még rántott hús is).
Negyedórával kevesebb ideig sütöttem, mint a kenyeret, a képen az eredmény: wink hangulatje
Light paleo pogi |
Update 3:
Sorjában kapom tőletek a Light PALEO kenyér fotókat és olyan nagyon boldog vagyok, hogy nektek is sikerül és eddig mindenkinek nagyon ízlik.
Light paleo fehér kenyér |
Pappné Kiss Edina is megsütötte és ezt írta róla: „Én is elkészítettem tegnap éjszaka a light paleo fehér kenyeredet, nagyon finom lett, az állaga, íze tökéletes! Ennél maradunk.
A kisfiam is kapkodott utána.”
Paleo fehér kenyér |
Sónyi Szandi is megsütötte a paleo fehér kenyeret és ezt írta róla:
„Tegnap este én is elkészítettem ezt az isteni finom kenyeret ma reggel pedig teszteltem is és hát………ISTENI!!!!!!(túróval készítettem így a tejet és a kókuszolajat kihagytam)
Az első kenyér amit magam készítettem és sikerült. smile hangulatjelsmile hangulatjel smile hangulatjel
Nagyon nagyon szépen köszönöm, hogy kikísérletezted nekünk. smile hangulatjel”
Paleo fehér kenyér |
Irázi Vikinek pedig így sikerült a kenyér receptem:smile hangulatjel
A blogon elhelyezett receptek szerzői jogi védelem alatt állnak, azok magánhasználatot meghaladó, kereskedelmi vagy üzleti célú felhasználása szigorúan tilos, és jogi lépéseket von maga után! A SZAFI FREE ®, SZAFI FITT® és SZAFI REFORM® megnevezések védjegyoltalom alatt állnak!
Túróból is 200 g kell?
Igen, csak úgy hagyd ki a tejet és az olajat! 🙂
A kókuszlisztet nem lehetne helyettesíteni zabliszttel?
úgy sajnos nem lesz jó :/
Szia Szafi!:) Pirítható is ez a finom kenyér?:)
igen 🙂
Lehet a szezámmagliszt helyett szezámpelyhet használni?
Ebben a receptben sajnos nem. Csak zsírtalanított liszttel működik.
Kedves Szafi! Lehet, hogy kissé elkéstem, de remélem nem nagyon. Soha sem hallottam Rólad és a fantasztikus dolgokról, amiket megálmodsz és sokszázezrünk javát szolgálja. Még egyszer írom, nem hallottam Rólad egészen ez év március 16-áig! Akkor aztán igen, s egy napot áldoztam arra, hogy blogodon és a videóidon felvértezve elinduljak gyorsan bevásárolni legalább azokat a termékeket, amelyek ehhez a kenyérhez kellenek. Kisvárosban lakunk, de azért van 1-2 bio bolt. Sikerült némi bevásárlással megbírkózni. (utolsó reménysugárnak szántam a paleo kenyér elkészítését. Gondoltam, ha ez sem segít, akkor…….) Másnap, március 17-én megsütöttem életem első paleó kenyerét. Most szeretném megköszönni Neked, hogy ilyen csodálatosan megoldottad,-érintettek részére- hogy mi is még egészségesebben étkezzünk. Akkor, amikor kisült a kenyerem, másra sem tudtam gondolni, mint azonnal megosztani, hadd lássa sok mindenki, hogy vagy Te nekünk: – Köszönöm, köszönjük. Még egy hónap sem telt el az első kenyér megsütése -fogyasztása- óta, de már számos pozitív változásról számolhatok be. Pl. Nem kell félve élnem, s folyton arra gondolnom, hogy hogyan mondjam meg a családomnak, hogy minden pillanatban szétrepedhet a májam és még csak elköszönni sem tudok szeretteimtől. Hála Neked, hogy a kenyér és péksütemény probléma megoldódott. Egyre nagyobb küzdelemmel vetettem bele magam a további paleós étkezésbe. Mindezalatt a jó három hét alatt -de már az első héten is észrevettem, hogy- eltüntek a rosszullétek, nem gondolok már a májam szétrepedésére és eltünt a hasam felső részéről egy óriási "hólyag" amit én csak úgy konyhanyelven focilabdának neveztem. Természetesen nem csak kilókban jelentkezik a jobblét, de ha a tükörbe nézek, akkor saját magam is megállapíthatom, hogy igenis óriási eredmény született ezalatt az idő alatt. S mi a legfontosabb? Nem vagyok rosszul, nincsenek rossz gondolataim. És eszméletlenül finom a kenyér! Megváltozott a közérzetem, amit 100 %-ban Neked és az általad megalkotott ételeknek köszönhetek. Hálás vagyok, s hogy tudd mennyire! – bevallom, hogy ebben a pillanatban egyetlen betű lenyomása a klaviatúrán siralmasan fáj -egy baleset után vagyok- de úgy éreztem, hogy ha ennyi minden jót le kell hogy írjak Neked, akkor talán a fájdalmam is enyhülni fog. (Nem enyhült, de nagyon megérte, hogy megköszönhettem a segítséged.) Köszönöm, és nagy szeretettel készülök minden nap, minden reggel a blogod olvasására, a videók megtekintésére, – hiszen most úgyis ráérek 🙂 További szép napot, sok-sok finomságot nekünk. Viki
Drága Viki,
Nagyon meghatódtam a soraidtól. Nagyon örülök neki, hogy segítségedre lehetek.
Kívánom, hogy mielőbb gyógyulj meg.
Írtam neked privát emailt. Majd olvasd el. 🙂
Szeretettel: Szafi
Szafi! Köszönöm szépen. Úgy éreztem, hogy ezt meg kell osztanom márcsak azokért is, akik esetleg még nem hisznek abban, hogy a hosszú évtizedek óta hordozott fájdalmak, csak úgy egy pillanatra el tudnak tünni. Köszönöm a jókívánságokat. Attól függetlenül, ami történt én egy nagyon pozitív gondolkodásu vagyok és ráadásul még vidám is (régen is, most is) 🙂
Kedves Szafi! Kezdő főzőcskéző vagyok, ezért lenne még néhány kérdésem a kenyér elkészítéséhez. A sütés alsó-felső funkcióval értendő? Mekkora a sütőforma mérete? A szezámmagliszttől nem lesz kesernyés az íze?
Előre is köszönöm! Gratulálok a blogodhoz és a videókhoz, nagyon hasznosak és igényesek! 🙂
Kedves Csilla,
Igen alsó-felső sütőfunkción sütöttem.
Ezt a formát használtam: http://www.dietas-termekek-webshop.hu/kicsi_szilikonos_kenyerforma_1991
Nem lesz kesernyés, nagyon finom lesz tőle 🙂
Örülök, hogy hasznosnak találod a blogot és a videókat.
További szép napot neked 🙂
Kedves Szafi! Köszönöm a gyors választ, de még közben felmerült még egy kérdésem. Sajnos nekem nincs növényi tejkészítő gépem, bármilyen bolti kókusztejjel helyettesíthetem? Köszönöm!
Neked is szép napot! 🙂
Csilla
Igen, bármilyen kókusztejjel jó lesz 🙂
Nekem keserű lett és ezáltal kifejezetten ehetetlen 🙁 Van tipped, hogy miért?
Mert nem azokkal a márkákkal dolgoztál, mint én 🙁 🙁 vagy nagyon sok szódabikarbónát adtál hozzá.
Szia Szafi!
Megsütöttem, és nagyon finom lett 🙂 Sajnos nem bírtuk kivárni, hogy kihűljön, és vágtunk belőle. Így összeesett és tömör lett. De még így is finom. A következőnél már mindenképp megvárjuk, hogy meghűljön 🙂 Köszi a receptet!
Kedves Tímea,
Örülök, hogy ízlett, igen az a kis várakozás elég nehéz, de megéri 😉
Szia Szafi!
Ez tényleg egy nagyon jó recept! Már hatszor elkészítettem és egyszer sem csalódtam benne!
Szuper ügyes vagy, hogy ezt kitaláltad!
Milyen robotgépet használsz a videoban? Nagyon tetszik és úgy látom hasznos kis kütyü. Nekem is aktuális volna egy ilyen beszerzése, mert látom, hogy sok receptednél alkalmazod.
Megírnád nekem a típusát, ha nem gond. Vagy, ha mást esetleg jobbnak tartasz, akkor azt.
Köszönöm szépen!
Üdv.: Anita
Russel Hoobs 🙂
Szia Szafi!
Elkészítettem a házi totut, de nekem az 5 db M-es tojásból csak a fele lett (pontosan 80 g), a 160 g helyett. Mit csináltam rosszul? Amúgy tökéletes lett szerintem, csak a végmennyiség nem egyezik a tieddel.
Köszi: Anita
Szia Anita,
Szerintem a tojás is kisebb volt neked, illetve jobban lecsepegett, így sokkal szárazabb lett, mint nekem. Nem lehet?
Szia Szafi!
A tojásra M-L volt írva, így azt gondolom nem ő volt a ludas. Viszont én tényleg nagyon lecsöpögtettem, még a szuszt is kinyomtam belőle. 🙂 És igen így száraz is volt, de nekem bejött így is… Azt hittem teljesen ki kell nyomni belőle a vizet. Ezek szerint nem feltétlenül szükséges. Kipróbálom úgy, hogy hagyom magának lecsöpögni.
Köszi Szafi, a következő totu eredményét leírom.
Szép napot Neked!
Anita
Szia Szafi!
Nekem olyan kérdésem lenne hogy már több alkalommal is elkészítettem ezt a kenyeret de nekem mindig az a problémám h szép magasra feljön sütés közbe de mikor kiveszem a rácra beesik a közepe és ott nyers marad.Minden ugy csinálok ahogy a receptbe le van irva.Valami ötlet,hogy mi lehet a baj?
Szép napot neked!
Niki
Kedves Niki!
Te is bolti totuval készítetted? Mert ha házival akkor az lehet a baj, hogy az nedvesebb és zsírosabb…
Szia Szafi!
A nyílgyökérliszt helyett nem lehet szezámmaglisztet használni? Előre is köszönöm a választ! 🙂 Barbi
Sajnos úgy nem lesz jó szerintem 🙁
Sziasztok! Sima túróval szeretném elkészíteni. Milyet vegyek, mire figyeljek? A túrót nem kell turmixolni, villával törni stb? Köszönöm!
Szia!
Most kezdtem el szemezgetni a receptjeid között és nagyon tetszenek. 🙂 Pár napja sütöttem meg ezt a kenyeret, de sajnos én is azt tapasztaltam, mint egy előttem szóló, hogy 1 órás sütés után a kenyér a sütőből kivéve összeesett és amikor másnap felvágtam, akkor láttam, hogy a belseje teljesen nyers. Bolti totut használtam, adtam hozzá olajat és tejet, de olyan sűrű volt, hogy a gép alig tudta keverni. A kenyér tészta pedig kissé hígabb lett, mint ami nálad a videón látszik. Mindent a leírás alapján csináltam, viszont csak sima paleo szezámmag és egyéb liszteket használtam, nem a te speciális zsírtalanított lisztjeidet, mert azt nem kaptam, de nem tudom, hogy ez lehet-e a baj? Tudnál segíteni, vajon mit ronthattam el? Előre is köszi! Emese