Töltött cukkini Adrienntől
Töltött cukkini |
Hozzávalók:
- 4 közepes cukkini
- 20 dkg darált csirkemell
- 5 dkg barna rizs (barnarizs ITT!)
- 5 dkg reszelt sajt / növényi sajt
- 1 tojás
- 2 dl tejföl / vagy házi zabtejszín / vagy kókusztejszín (házi zabtejszín recept ITT!)
- 1 csokor kapor
- 1 tk. ételízesítő (Szafi Reform ételízesítő ITT!)
- 2 ek Szafi Reform Kókuszolaj (kókuszolaj ITT!)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 csipet Himalaya só (Himalaya só ITT!)
A cukkinikat hosszában félbevágjuk, majd a magos közepét kikaparjuk. A kikapart belsejét apróra vágjuk. Egy kevés olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd rátesszük a darált húst és fehéredésig pirítjuk. Kihűtjük, ezután hozzáadjuk a tojást, a párolt rizst, a reszelt sajt felét, 1 ek. tejfölt, a kapor felét és az ételízesítőt. Végül az apróra vágott cukkini belsejét is hozzátesszük. Beletöltjük a cukkiniba az elkészített tölteléket. Tepsibe tesszük a cukkinikat, a megmaradt sózott tejfölt, a sajtot, és a kaprot is rászórjuk a tetejére. Alufóliával letakarjuk a tepsit és 150 fokon pároljuk addig, amíg megpuhul. Majd levesszük róla a fóliát és rásütjük a sajtot.
Töltött cukkini |
Hozzávalók:
- 1 db cukkini
- 250 g darált csirkemell
- egy kis petrezselyemzöldje
- 2 db főtt tojás
- 1 db vöröshagyma
- só, bors, kömény
- sajt
Elkészítés:
A hagymát felaprítottam, a cukkini szeleteket kikapartam. A tojásokat megfőztem.
A hagymát kevés olívaolajon megpirítottam, hozzáadtam a csirkemellet és a cukkini kaparékot. Megpároltam. Amikor majdnem kész volt, hozzáadtam a petrezselyemzöldet. A végén belereszeltem a főtt tojásokat.
Beletöltöttem a kikapart cukkinibe és leszórtam reszelt növényi sajttal.
Sütőben 150 fokon kisütöttem. Vegyes salátával tálaltam.
Töltött tökkarikák |
Hozzávalók:
- 1 db (lehetőleg) zsenge tök
- 10 dkg árpagyöngy
- 30 dkg darált hús (csirkemell
vagy sovány sertés) - 2 ek. kókuszzsír
- 2 fej hagyma
- 1 db paradicsom
- 1 dl sovány tejföl
- ízlés szerint light mozzarella
- só, bors, pirospaprika, kapor
Az egyik fej hagymát apróra vágom, megdinsztelem egy kevés kókuszzsíron, majd ráteszem a megmosott árpagyöngyöt, átforgatom, majd ráöntök dupla mennyiségű forró vizet és lassú tűzön 25 perc alatt készre főzöm egy csipet só hozzáadásával. Leveszem a tűzről és lefedem. A másik hagymát is apróra vágom, 1 kevés kókuszzsíron megpirítom, majd ráteszem a darált húst, amit ízlés szerint fűszerezek. Amíg a hús sül, meghámozom a tököt és ujjnyi vastag szeletekre vágom. A belsejét kivágom, ha még gyenge a tök, akkor ezt a részt a félig sült húshoz adom. A tökkarikákat kicsit besózom. Amikor a hús már pirulni kezd, hozzáadok egy felkockázott paradicsomot és készre sütöm. Kisütőpapírozok egy tepsit és ráteszem a tökkarikákat. Összekeverem a húst és az árpagyöngyöt és megtöltöm velük a tököt. Egy tálkában összekeverem a tejfölt kaporral és elosztom a húsos karikák tetején, majd az előmelegített sütőbe tolom. 30 perc után mindegyik karika tetejére teszek egy kis light mozzarella sajtot és készre sütöm! Jó étvágyat!
Töltött cukkini |
Recept:
A cukkini belsejét kiszedtem, a cukkinihajót sóztam és megszórtam vegetával. Darált húst lecsós pörköltalapon megfőztem és beletöltöttem a cukkini hajóba. Tejföllel meglocsoltam, reszelt sajttal megszórtam és lefóliázva kb. 30 percet sütöttem majd a fóliát levéve a sajt pirulásáig grilleztem.
Barna Bodor Éva Szafi Free quinoa-val, vegán „sajt”szósszal készítette:
Csirkemellel és quinoa-val töltött tök
„Ebédre darált dabasi csirke mellel & quinoaval töltött tököt készítettem „sajtmentes sajt” szósszal. A zsenge tököt megtisztítottam, hosszában kettévágtam, beszórtam zöldfűszeres Himalája sóval. Hagytam állni, amíg a tölteléket elkészítettem.
Kis fej apróra vágott vöröshagymát, 1 zöldpaprikát 2 ek. Szafi Reform kókuszolajon megdinszteltem. Rátettem a darált csirkemellet, átpirítottam, fűszereztem (Himalája só, kurkuma, fehérbors, majoránna, adalékmentes ételizesítő), adtam hozzá 1 cikk zúzott fokhagymát, majd öntöttem rá 0,5 dl vizet, fedő alatt puhára sütöttem, a végén adtam hozzá 2 marék bébi spenótot.
Eközben 140 g quinoat (Szafi Free quinoa ITT!) sós, éteízesítős, kurkumás vízben puhára főztem, lecsöpögtettem, majd a megsült húshoz kevertem. A tökről letöröltem a nedvességet, hőálló tálba tettem, majd belekanalaztam a tölteléket és a tetejére öntöttem a „sajt” szószt.
180 fokon hőlégkeveréssel készre sütöttem. Az első 20 percben letakarva, majd még kb. 30 percig sütöttem.
„Sajtmentes sajtszósz” nálam így készült:
- 3 ek. Szafi Free sörélesztő pehely (Szafi Free gluténmentes sörélesztőpehely ITT!)
- 3 ek. hozzáadott cukortól mentes mustár
- 2 dl növényi tejszín (most kesutejszínt használtam)
- Szafi Reform Himalája só
- Kurkuma, fehérbors
- zöldfűszer ízlés szerint (zöldhagyma, petrezselyem)
A hozzávalókat összekevertem és a töltött tökre öntöttem.”
Veganblog Dóri&Ákos Szafi Reform fűszerekkel, Szafi Free quinoával készített töltött cukkinit:
Hozzávalók:
- 1 nagyobb cukkini
- 1/2 bögre (bögre=2,3 dl) Szafi Free quinoa (Szafi Free quinoa ITT!)
- 1/2 bögre zöldborsó (fagyasztott)
- 1 nagy fej hagyma – apróra vágva
- 3-4 gerezd fokhagyma – átpasszírozva
- Szafi Reform Himalája só (Szafi Reform himalaya só ITT!)
- 1/8 kiskanál bors, Szafi Reform kurkuma (Szafi Reform kurkuma ITT!)
- 1/2 kiskanál Szafi Reform fokhagymapor (Szafi Reform fokhagyma granulátum ITT!), hagymapor (Szafi Reform vöröshagyma granulátum ITT!)
- 1/2 kiskanál szárított bazsalikom (Szafi Reform bazsalikom ITT!)
- 1 kiskanál Szafi Reform ételízesítő (Szafi Reform ételízesítő ITT!)
Elkészítés:
Dinszteljük meg a hagymát, fokhagymát – vízen teljes értékű.
Vágjuk le a cukkini 2 végét, vágjuk ketté hosszában, egy kanállal kaparjuk ki a belét, alakítsunk ki „csónakot” belőle.
A kikapart belsejét vágjuk apróra, adjuk a megdinsztelt hagymához.
Adjuk hozzá a quinoát, a zöldborsót, és a fűszereket, öntsük fel 1 bögre vízzel, majd alacsony fokozaton fedő alatt főzzük puhára kb. 20 perc alatt – közben néha kevergessük meg, adjunk hozzá még egy kis vizet, ha szükséges.
Helyezzük be a cukkiniket egy sütőedénybe, lehetőleg olyanba, aminek fedele is van, szurkáljuk meg villával a cukkiniket és kicsit fűszerezzük be, sóval, fokhagymaporral.
Mikor elkészült a töltelék, kanalazzuk bele púposan az előkészített cukkinikbe, majd fedjük le (akár alufóliával) és helyezzük 180 fokon a sütőbe
Kb. 15 perc múlva ellenőrizzük, hogy engedett-e levet – ha nem, pár evőkanálnyi vizet öntsünk alá, majd süssük tovább lefedve – akkor van kész, ha megpuhult a cukkini kb. 25-30 perc.
Ezután még megszórhatjuk vegán (lehetőleg házi) vegán sajttal – süssük még kb. 10 percig fedő nélkül.
Vegán töltött cukkini
A blogon elhelyezett receptek szerzői jogi védelem alatt állnak, azok magánhasználatot meghaladó, kereskedelmi vagy üzleti célú felhasználása szigorúan tilos, és jogi lépéseket von maga után! A SZAFI FREE ®, SZAFI FITT® és SZAFI REFORM® megnevezések védjegyoltalom alatt állnak!