Köles desszert |
- 40 dkg köles (Szafi Free köles ITT!)
- 10 dkg aszalt áfonya (elhagyható!)
- 1 narancs
- 10 dkg kókuszreszelék (ezt használtam)
- 3 ek. mézhelyettesítő (vegánoknak negyedannyi cukorhelyettesítő)) (Szafi Reform negyedannyi édesítő ITT!)
– A kölest megmossuk, majd háromszor annyi vízben puhára főzzük.
– Hozzáadjuk az áfonyát, kókuszreszeléket, mézet, a narancs lereszelt héját és levét.
– Összekeverjük, 10 percet állni hagyjuk és tálaljuk.
Vegán „tejbeköles” és banános tejbeköles
TEJBEKÖLES (1adag):
- 100 g Szafi Free köles (Szafi Free köles ITT!)
- kis csipet só (Szafi Reform himalaya só ITT!)
- 220 g víz
- 220 g mandulatej (mandula”tej” ITT!)
- 1 kiskanál Szafi Reform négyszeres édesítő (Szafi Reform négyszeres édesítőszer ITT!) (de bármivel édesíthető).
Összefőztem kis lángon kb. 10 perc alatt, az utolsó percekben már érdemes kavargatni, mert elkezd ragacsosodni.
Nálunk most ráborult a tetejére egy kis Szafi Reform mogyikrém (Szafi Reform mogyorókrém ITT!) is a biztonság kedvéért.
Banános tejbeköles
BANÁNOS TEJBEKÖLES (1 adag):
- 75 g Szafi Free köles (Szafi Free köles ITT!)
- 165 g víz
- 165 g kókusztej
- kis csipet só (Szafi Reform himalaya só ITT!)
- nagy csipet Szafi Reform négyszeres édesítő (Szafi Reform négyszeres édesítőszer ITT!)
- 1 banán
A banán kivételével mindent összekevertem, lassú tűzön puhára főztem. Levettem a tűzről, belekevertem a villával pépesített banánt, majd fahéjjal megküldve békésen elmajszoltam.”- írta fotójához Pálinkás Évi.
Update (Ti készítettétek):
Köleskása |
Selmeczi Gabi így készíti a reggeli köleskását:
„Alaposan átmosott kölest 3-szoros mennyiségű vízben megfőzök csipet sóval. Érdemes nagyobb mennyiséget előre megfőzni, elvan a hűtőben. Így reggel 10 perc alatt kész a kása.
1 db almát megpucolok, felkockázok. 1 kiskanál kókusz zsíron átforgatom, megszórom fahéjjal (1 kávés kanál), és felöntöm kókusztejjel. Lepje el az almát. Pár percig „főzöm” az almát.
Hűtőből kivéve 3/4-ig pakolom (a főtt) kölessel a robotgép kávé/mag daráló részét. 1 kiskanál negyedannyi cukor helyettesítővel megszórom, majd ráöntöm az alma levét és mehet a turmix. Kevés citrom- vagy lime levét hozzáöntve finoman pikánssá tehető.
Tányérra vele, tetejére a párolt, fahéjas alma és friss málna.
Szerintem veri a hagyományos tejbegrízt! smile hangulatjel”
Boda Piroska így készítette:
„Tejberizs helyett köles volt a reggeli, nagyon hasonlít az íze a tejberizshez.
Nagyon szeretem a kölest, mert sokféleképpen elkészíthető, túrókrém helyettesítő mely kazein érzékenységem miatt kitűnő alternatíva.
Ma alábbiak szerint készítettem el:
- 120 g átmosott köles (szárazon ennyi, ezt főzzük meg 4-szeres mennyiségű vízben, 2 g sóval) (Szafi Free köles ITT!)
- 20 g citromlé
- 1 teáskanál vanília aroma
- ízlés szerint Szafi Free ötszörös édesítőszer (Szafi Free ötszörös édesítőszer ITT!)
- 100 g Kókuszkrém
- fahéj
Elkészítés:
Átmosás után megfőztem a kölest a négyszeres mennyiségű vízben 2 g sóval. Ahogy elkészült belekevertem a kókuszkrémet és a vaníliát, ízesítettem az édesítőszerrel és fahéjjal.”
Juhász Dóri chia maggal, fahéjjal és aszalt áfonyával fogyasztotta:
Szafi Free gluténmentes köleskása
A blogon elhelyezett receptek szerzői jogi védelem alatt állnak, azok magánhasználatot meghaladó, kereskedelmi vagy üzleti célú felhasználása szigorúan tilos, és jogi lépéseket von maga után! A SZAFI FREE ®, SZAFI FITT® és SZAFI REFORM® megnevezések védjegyoltalom alatt állnak!