Gluténmentes, tejmentes, szójamentes, paleo zöldséges párna recept
A receptet köszönjük Julika kolléganőnknek!
A nyers tésztával öröm dolgozni, annyira könnyen kezelhető.
Tészta hozzávalói:
- 100 g Szafi Reform szénhidrátcsökkentett gluténmentes kenyér és péksütemény lisztkeverék (Szafi Reform szénhidrátcsökkentett gluténmentes kenyér és péksütemény lisztkeverék ITT!)
- 50 g Szafi Reform szénhidrát-csökkentett termékekhez gluténmentes rostkeverék-> RÉGI NEVÉN: Szafi Reform -CH szénhidrát csökkentő lisztkeverék (Szafi Reform gluténmentes rostkeverék ITT!)
- 3 g Szafi Reform himalaya só (Szafi Reform himalaya só ITT!)
- 15 g almaecet (almaecet ITT!)
- 40 g cocomas (cocomas ITT!)
- 4 db. M-es tojás
- 140 g víz
- + 6 g Szafi Reform bambuszrost liszt a gyúráshoz és nyújtáshoz (Szafi Reform bambuszrost liszt ITT!)
- + 10 g magkeverék a sütés előtti szóráshoz (magkeverék ITT!)
Töltelék hozzávalói:
- 1/ 2 póréhagyma (karikázva 145 g)
- 60 g friss spenótlevél (kissé felaprítva)
- 5 szelet csirkemell sonka (kockázva 48 g)
- 20 g reszelt Grana Padano sajt (vagy növényi sajt)
- 1,5 g Szafi Reform őrölt római kömény (Szafi Reform őrölt római kömény ITT!)
- 2 g Szafi Reform himalaya só (Szafi Reform himalaya só ITT!)
- 1 g Szafi Reform fokhagymapor (Szafi Reform fokhagymapor ITT!)
- 0,5 g Szafi Reform őrölt chili (Szafi Reform őrölt chili ITT!)
- 40 g tojás (a maradék 12 g tojást majd a tészta sütés előtti kenéséhez használjuk fel)
- 30 g víz
Először készítsük el tölteléket:
- Öntsük a vizet egy kisebb edénybe, rakjuk bele a hagymát és pároljuk 5 percig.
- Ezután adjuk hozzá a spenótot, a fűszereket és főzzük addig, míg a levél összeesik ( 1 -2 perc lesz )
- A végén hűtsük langyosra, majd keverjük bele a sajtot, a tojást és sonkát, és teljesen hűtsük ki
Ezután készítsük el a tésztát:
- Mérjük ki és külön edénybe keverjük össze a folyékony és a száraz anyagokat.
- Öntsük egybe őket és gyúrjuk össze
- Pihentessük a tésztát 10 percig.
Addig béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit és készítsük elő a tölteléket, a szóráshoz a magvakat valamint a kenéshez használt tojást.
Ha letelt a pihentetési idő, lisztes felületen gyúrjuk át a tésztát és nyújtsunk belőle egy 40 * 20 cm-es lapot.
Vágjuk hosszában ketté és az így kapott részeket osszuk 4-4 kisebb lappá. (Összesen 8 db nagyobb lapot kell kapnunk.)
(Vagy elkészíthetjük így is: nyújtsunk az átgyúrt tésztából egy 8 mm-es lapot és 8,5 cm-es kerek formával szúrjunk összesen 14 db- ot belőle.)
A kisebbek esetén a leeső részeket addig gyúrjuk újból, és szaggassuk ki, míg az összes tészta elfogy.
Betöltése mindkét módon:
Osszuk el a tészták közepébe a tölteléket, majd hajtsuk egymásra a két szélét és szorosan zárjuk össze. (Egy kisebb villával is összenyomhatjuk, de ennek a mintája sütés közben eltűnik.)
Ha mindegyikkel kész vagyunk, rakjuk őket a tepsire.
Egy éles késsel vágjuk át egy kis részen a felső tésztát, hogy a sütés közben keletkező gőz távozni tudjon belőle.
Kenjük le őket a félretett tojással és szórjuk meg a magokkal.
Sütés:
200 fokra előmelegített sütőben (alsó – feslő program) 40 (a kisebbeknek), illetve 45 perc a (nagyobbaknak).
Súlyuk kihűlve 556 g lett.
Beltartalmi értékei darabonként, a magvak nélkül (8 db- ra számolva):
- Energia : 143,6 kcal-rosttal
- Fehérje: 8 g
- Zsír: 6,4 g
- Szénhidrát: 7,7 g
Beltartalmi értékei 100 grammban, a magvak nélkül:
- Energia: 206,7 kcal-rosttal
- Fehérje: 11,5 g
- Zsír: 9,2 g
- Szénhidrát: 11,7 g
Beltartalmi értékei 14 db-ra számolva magvak nélkül:
- Energia: 82,1 kcal-rosttal
- Fehérje: 4,6 g
- Zsír: 3,7 g
- Szénhidrát: 4,4 g
- Energia: 111 Kcal. – rosttal együtt
- Fehérje: 5,1 g.
- Zsír: 4,8 g.
- Szénhidrát: 6,5 g.
Beltartalmi értékei darabonként, TÖLTELÉK NÉLKÜL (14 db- ra számolva):
- Energia: 63,4 Kcal. – rosttal együtt
- Fehérje: 2,9 g.
- Zsír: 2,7 g.
- Szénhidrát: 3,7 g.
Update (Ti Készítettétek):
Niki tesztelte a receptet, és nála nagy sikert aratott ez a finomság:
„Nem túlzás azt állítani, hogy ez benne van a top receptek közt, amit kipróbáltam tőled. Szerencsére nincs ételallergiám, csak egy kis IR, nameg jövőre egy fehér ruha, amiben jól kéne kinézni…eddig olyan kis béna reform kuktának gondoltam magam, de a lisztjeiddel minden sikerül!”
A blogon elhelyezett receptek szerzői jogi védelem alatt állnak, azok magánhasználatot meghaladó, kereskedelmi vagy üzleti célú felhasználása szigorúan tilos, és jogi lépéseket von maga után! A SZAFI FREE ®, SZAFI FITT® és SZAFI REFORM® megnevezések védjegyoltalom alatt állnak!
Kedves Szafi! Megpróbáltam a receptet elkészíteni, de a tészta egyáltalán nem akart összeállni. Nem lehet,hogy a tojás kimaradt a tészta összetevői közül? Köszi
Kedves Virág! Elnézésedet szeretném kérem, véletlenül kimaradt a felsorolásból a tojás.
4 db. M- es ( 208 g. ) méretű tojás kell bele.
Köszönöm szépen! Akkor újra megpróbálom