Szafi Free gluténmentes vegán fonott kalács
A receptet köszönjük Julika kolléganőnknek!
Szafi Free gluténmentes vegán fonott kalács
Hozzávalók:
- 200 g Szafi Free világos puha kenyér lisztkeverék (Szafi Free világos puha kenyér lisztkeverék ITT!) (helyettesíthető Szafi Free expressz lisztkeverékkel – Szafi Free expressz lisztkeverék ITT!)
- 6 g Szafi Reform négyszeres erősségű édesítő (Szafi Reform négyszeres erősségű édesítő ITT!) (enyhén édes, tehettek még hozzá 6 grammot, de akkor a vaníliás eritrit nem kell)
- 8 g Szafi Reform vaníliás eritrit (Szafi Reform vaníliás eritrit ITT!)
- 2 g só (Szafi Reform himalaya só ITT!)
- 15 g paleo olaj (paleo olaj ITT!)
- 20 g fehérborecet (fehérborecet ITT!)
- 270 g kézmeleg víz
- + 3 g Szafi Reform bambuszrostliszt a gyúráshoz és sodráshoz (Szafi Reform bambuszrost liszt ITT!)
- + 1 g kókuszolaj spray a sütés előtti fújáshoz
Elkészítés:
Oldjuk fel a nedves hozzávalókban a sót, az édesítőket, majd öntsük hozzá a lisztet és fakanállal keverjük, még besűrűsödik.
Ekkor borítsuk a tésztát enyhén lisztes munkafelületre, dolgozzuk át és osszuk 6 egyenlő súlyú darabra.
Gombócozzuk ki a tésztát (mintha zsömlét készítenénk), majd sodorjunk mindegyikből 32 cm hosszú rudat.
Fonjuk össze 6-os fonással és tegyük a kalácsot sütőpapírral fedett tepsire.
Pihentessük, míg a sütő melegszik.
Mielőtt a sütőbe rakjuk, fújjuk le az olajjal.
Sütés:
160 fokra melegített sütőben, légkeveréssel 55-60 perc. (Nálam az utóbbi.)
A kalács sütés után kemény lesz, de ahogy hűl bepuhul.
A kalács súlya 432 g, mely 12 szeletre vágható.
Beltartalmi értékei szeletenként:
- Energia: 68 Kcal
- Fehérje: 1,1 g
- Zsír: 1,5 g
- Szénhidrát: 10,9 g
100 grammban:
- Energia: 187 Kcal
- Fehérje: 3 g
- Zsír: 4,1 g
- Szénhidrát: 30,2 g
A blogon elhelyezett receptek szerzői jogi védelem alatt állnak, azok magánhasználatot meghaladó, kereskedelmi vagy üzleti célú felhasználása szigorúan tilos, és jogi lépéseket von maga után! A SZAFI FREE ®, SZAFI FITT® és SZAFI REFORM® megnevezések védjegyoltalom alatt állnak!