Szénhidrát-csökkentett, gluténmentes, tejmentes, élesztőmentes zabos kenyér recept
A receptet köszönjük Julika kolléganőnknek!
- 30 g Szafi Reform gluténmentes zabliszt (Szafi Reform gluténmentes zabliszt ITT!)
- 120 g Szafi Reform gluténmentes rostkeverék (Szafi Reform gluténmentes rostkeverék ITT!) (régi nevén: Szafi Reform szénhidrát csökkentő liszkeverék)
- 3 g Szafi Reform himalaya só (Szafi Reform himalaya só ITT!)
- 3 g Szafi Reform szódabikarbóna (Szafi Reform szódabikarbóna ITT!)
- 3 db M-es tojás (156 g)
- 3 db M-es tojásfehérje (96 g)
- 25 g 100%-os citromlé
- 20 g Szafi Reform kókuszolaj (Szafi Reform kókuszolaj ITT!)
- 150 g víz
- +3 g Szafi Reform bambuszrostliszt a gyúráshoz és a formázáshoz (Szafi Reform bambuszrost liszt ITT!)
Sütés előtti kenéshez:
- 1 g Szafi Reform kókuszolaj (Szafi Reform kókuszolaj ITT!)
Elkészítés:
Mérjük ki külön edénybe a száraz és a folyékony hozzávalókat.
Keverjük őket össze, majd öntsük egymáshoz és gyúrjuk össze.
Pihentessük a tésztát 10 percig.
Addig borítsunk le sütőpapírral egy tepsit, kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra és készítsük elő a kenéshez a tojást.
Ha letelt a pihentetési idő, lisztes felületen gyúrjuk át a tésztát és formázzunk belőle egy 20 cm hosszú rudat.
Rakjuk a tepsire, vágjuk be néhány helyen a tetejét és kenjük le az olajjal.
Mielőtt berakjuk sülni kenjük le újból.
Sütés:
Előmelegített 200 fokos sütőben (alsó – felső program) 60 perc.
Vegyük ki a tepsiből és rácson hűtsük ki.
A kihűlt kenyér súlya: 485 g
Beltartalmi értékei 100 grammban:
- Energia: 180 kcal (rosttal)
- Fehérje: 8 g
- Zsír: 8,8 g
- Szénhidrát: 4,4 g
Update (Ti Készítettétek):
Krenn Andrea sós fonott kalácsot készített a recept alapján és ezt írta: „Húsvéti sós fonott kalács akarom mondani kenyér. Az egyik kedvenc kenyeremet készítettem el (körülbelül) másfélszeres adagból, fonott formában. Tögyi Julianna zabos kenyerében a tojásfehérjéket ezúttal is tojásfehérjeporral helyettesítettem valamint másfél egész tojást vízzel pótoltam.”
Szafi Reform szénhidrátcsökkentett sós kalács
@kitchenfairy29 Instagram képe: „Szénhidrát csökkentett zablisztes kenyér magvakkal felturbózva és bruschettával tálalva…Mióta megtalàltam ezt a receptet nem is eszek màsfajta kenyeret mert annyira finom! Mindenkinek csak ajánlani tudom!”
Ináncsi Emese írta: „Imádom ezt a kenyeret, nálam teljesen függőséget okozott, el kell tennem hogy ne falja fel az egészet.”
@zarin_fitt Instagramra feltöltött guszta szendóját láthatjuk most, ami ebből kenyérből készült:
@diab_diary Insta fotója: „Nekem mostantól nagy valószínűséggel tanulással telik majd minden szabad percem, ezért megint egy olyan reggelit hoztam ami gyorsan összedobható és nagyon laktató is. Nálunk mindig van elrakva a fagyasztóban#szafireform ch csökkentett zabos kenyér/kifli/kalács, így bármikor előveszem és már használhatom is.”
Karmacsi Lilla szépséges kenyerét látjátok, ezt írta fotójához: „Most annyira büszke vagyok erre a csodás Szafi Reform ch csökkentett kenyérre, ilyen szépet még sosem készítettem, és isteni finom! Azt hiszem új barátot “találtam”. Egy csoda ez a rostkeverék!”
Szénhidrátcsökkentett zabos kenyér
Satty is elkészítette:
Szénhidrátcsökkentett zabos kenyér
Baloghné Fodor Krisztina is elkészítette:
Szabó Györgyi zsemléket készített a kenyér recept alapján, ezt írta fotójához:
Végre, végre … megalkottam az eddigi legjobb Szafi zsemléimet ezen recept alapján.
Az alaprecepten csak annyit módosítottam, hogy 2x mennyiséget kevertem be, s ehhez tettem 7 g instant élesztőt, s az egészet dagasztógépben megjárattam. Így 12 db 75 g-os zsemlém lett. Semmi fura illata és íze nincsen, rendkívül alacsony a ch tartalma és isteni finom.”
„Jövő hétre megint megsütöttem a zablisztes kenyeret. Most raktam bele egy kis sült hagymát.”-írta fotójához Baloghné Fodor Krisztina.
“Köszi Krisztina, hogy a napokban emlékeztettél a posztoddal hogy mi is nagyon szeretjük ezt a kenyeret csak nagyon rég nem sütöttem. Most megint meghoztad a kedvem hozzá. Sajnos mint látjátok az enyém foltos lett, mert az alálisztezés után már nem dolgoztam el rendesen, (siettem) de még ez sem csökkenti az élvezeti értékét. Nagyon puha, mellékízmentes ez a kenyér, aminek nagyon jók az értékei is, aki eszik tojást az mindenképp próbálja ki.”-írta fotójához Lovas Barbi.
A blogon elhelyezett receptek szerzői jogi védelem alatt állnak, azok magánhasználatot meghaladó, kereskedelmi vagy üzleti célú felhasználása szigorúan tilos, és jogi lépéseket von maga után! A SZAFI FREE ®, SZAFI FITT® és SZAFI REFORM® megnevezések védjegyoltalom alatt állnak!
Ez a kenyér isteni finom <3
Kedves Szafi!
Lehet csak nekem nem egyértelmű (nem vagyok egy nagy kenyér Sütő), de írod a receptben hogy miután összegyúrtuk a tésztát és pihentetjük akkor készítsük elő a kenéshez a tojást… Ez mennyi tojás és utána mikor kenjük meg vele a kenyeret? Mert ez az infó már nincs benne a receptben. Köszönöm válaszod.
Melinda
Kedves Melinda! Én tojással kentem le a tetejét sütés előtt, de Szafi kókuszolajjal ajánlja.
5 g. tojássárgát keverj össze 10 g. vízzel és azzal kend le!
Tegnap megsütöttem ezt a kenyeret, de nekem nem lett olyan nagy, mint a képen.
Rosszul csinálok valamit, vagy nem is lesz 1 adagból akkora kenyér?
Köszönöm a segítséget!
Szia, a tojasokat egyben teszed bele, nem kell kettéválasztani és a tojásfehérjét felverni? Köszi!