Íme egy példa:
Rakott kel (4 adag):
500 g csirkemell – 550 kcal
fokhagyma, fűszerek – 80 kcal
800 g kelkáposzta – 216 kcal
400 g tejföl – 460 kcal
2 evőkanál darált zabpehely – 110 kcal
3 szelet light mozarella sajt – 66 kcal
1 adag: 370 kcal
Sokan kérdezitek azt is, hogy a rizs és egyéb köretekből mennyit lehet enni, illetve, hogy ezek nem hizlalnak-e?
Válasz:
Mértékkel ebédre lehet nyugodtan enni. És mit is jelent az a fránya mérték?
Kiszámoltam nektek, hogy még csak méricskélni se kelljen! Így bárhol vagytok, tudni fogjátok, hogy mennyit szedhettek a tányérra.
MINDIG A SZÁRAZ (NYERS) ÖSSZETEVŐK KALÓRIA ÉRTÉKÉVEL KELL SZÁMOLNI!!! Az van a zacsira ráírva, hogy mennyi 100 g száraz termék kalória értéke, nem pedig az, hogy 100 g főzött köreté mennyi! Ez nagyon fontos!!!
Íme egy példa, nézzük az egyik kedvenc köretemet a qunioa-t:
Kimértem a fazékba 7 csapott evőkanál (azaz 100 gramm) száraz quinoat (ezt használtam), ami 390 kalória (rá van írva a csomagolására). Tehát 1 evőkanál száraz qunioa 55,71 kalória! /eddig még csak egy osztás volt/. Lássuk mi történik főzés után az értékkel!
Ehhez a mennyiséghez adtam 2*-es mennyiségű vizet (14 evőkanállal), majd egy csipet sóval 12 perc alatt puhára főztem, ez alatt teljesen felszívódott a víz.
Megfőzve 7 púpos evőkanál főtt qunioa-t kaptam, ami már összesen 162 gramm lett /lemértem /.
Tehát így már 100 g főtt qunioa nem 390 kalória, hanem 240,74 /itt egy kis százalékszámítás történt/, ami azt jelenti, hogy 1 púpozott evőkanál főtt qunioa 34,4 kalória, nem pedig 55,71 (ez a szárazé volt!)!
Szóval jól jegyezd meg, hogy 1 evőkanál főtt qunioa 34,4 kalória, nem kell többet számolnod (én megtettem), nem kell téves kalóriabázist használni, csak jegyezd meg vagy írd fel. Egyébként a számolás nem bonyolult, az általános iskolás példák bonyolultabbak, 2 perc alatt kiszámolható, aztán csak meg kell jegyezni.
Ne felejts el: ha fogyni szeretnél kevesebb kalóriát egyél, mint amennyit elégetsz egy nap!
Kiszámoltam nektek a barna bulgurt is (ezt használtam), hogy akárhol is vagytok tudjátok mennyit szedhettek a tányérra.
100 g száraz barna bulgur 350 kalória, 3,5*-ös vízben lassú tűzön puhára főzve 238 g főtt bulgur lett belőle, ami szintén 350 kalória, mivel a víz 0 kalóriás.
Így 100 g főtt bulgur nem 350 kalória, hanem 147 kalória! Kb. ennyi 4 púpos evőkanál főtt bulgur, szerintem ennyi egy normál DIÉTÁS adag.
A végeredmény: 1 púpos evőkanál főtt bulgur: 36,76 kalória.
És még egy utolsó példa: előfőzött barnarizs. Ebből a rizsből 1 evőkanál kész rizs kb. 32 kalória.
A blogon elhelyezett receptek szerzői jogi védelem alatt állnak, azok magánhasználatot meghaladó, kereskedelmi vagy üzleti célú felhasználása szigorúan tilos, és jogi lépéseket von maga után! A SZAFI FREE ®, SZAFI FITT® és SZAFI REFORM® megnevezések védjegyoltalom alatt állnak!
Kedves Szafi!
Ez a "képlet" szuper, és teljesen érthető. Viszont ez csak azoknál a köreteknél működik, amelyekhez dupla mennyiségű víz kell. De mi a helyzet a tésztával? Ott hogyan lehet kiszámolni 100g főtt tészta kalóriaértékét? Engem kimondottan a DW tésztákra vonatkozó érték érdekelne.
Köszönöm szépen előre is! 🙂