Élőflórás „köles túró” körözött |
(tejmentes, tojásmentes, gluténmentes, vegán)
Hozzávalók:
- 1 csésze hántolt köles (egy csésze nálam 2 dl) (Szafi Free köles ITT!)
- 3 csésze víz
- 1-2 kapszula tejsavbaktérium kultúra: olyat válasszatok, amelyik ezek közül legalább az egyik baktériumtörzset tartalmazza: Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium lactis vagy Lactobacillus acidophilus (Jutavit probiotikum ITT!)
- 1 csipet parajdi étkezési só (parajdi étkezési só ITT!)
- 1 evőkanál kókuszolaj vagy olívaolaj (kókuszolaj ITT! / olívaolaj ITT!)
- 1-2 teáskanál himalája malája só
- ízlés szerint őrölt kömény, bors, őrölt pirospaprika fűszer, apróra vágott snidling, zöldhagyma vagy lila hagyma, hozzáadott cukortól mentes dijoni mustár
Egy csésze hántolt kölest folyó víz alatt leöblítettem, majd 3 csészényi vízben pici parajdi sóval együtt megfőztem. Hagytam kb. 40 Celsius fokosra kihűlni majd hozzákevertem 1-2 kapszulás tejsavbaktérium kultúrát, üvegekbe kanalaztam és 24 órát egyenletes meleg helyen tartottam (kb 42 Celsius fokon), ez lehet joghurtkészítő gép vagy sütő
vagy aszaló vagy radiátor stb. Ha ilyen nincs, célszerű átmenetileg „inkubátor”-t készíteni azaz egy hűtőtáskát vagy dobozt párnákkal, szivacsokkal, rongyokkal kibélelni és meleg vizes palackokat elhelyezni benne. A palackokban a vizet időnként cseréljük hogy mindig meleg maradjon a készülő massza.
24 óra elteltével a kölesünk „megsavanyodik”, ezután már csak ízesíteni-fűszerezni kell, apróra vágott hagymával (snidling, lila hagyma, zöldhagyma stb), himalája sóval, fűszerpaprikával, őrölt köménnyel, cukormentes mustárral, ki hogy szereti. Zsiradékot is feltétlenül tegyünk hozzá, én olívaolajat használtam. Rendkívül ízletes, igazi túróélmény és élőflórás!
Vegán gluténmentes ropogós lapkakenyérre kentük, himalája sóval ízesített retekkel és újhagymával ettük.
Fontos:
1. Savanyítás előtt csak egy csipetnyi sót használjunk, és az NE himalája só legyen, mert annak túl magas az ásványi anyag (bróm) tartalma, amely gátolja a fermentálási folyamatot.
2. Az egy napos érlelés alatt lazán legyenek az üvegeken rajta a csavaros tetők, hogy a keletkező gázok tudjanak távozni, de semmi más oda nem való baktérium véletlenül se kerüljön bele, ez idő alatt az üvegeket ne nyitogassuk, ne rázogassuk, egyáltalán ne piszkáljuk. Az egy nap leteltével a megsavanyodott kölest hűtsük be, majd hidegen fűszerezzük, így könnyebb beállítani az ízeket, mint langyosan-melegen. Ízesítés után fogyasztásig tároljuk hűtőszekrényben.
Összesen négy darab a képeken látható kisüvegnyi körözöttem lett, ez kb. 6-8 adag. Az elkészítés kétszer negyed óra, a fermentálási várakozási idő 24 óra.
RECEPT 2.
Vegán köles körözött
(A recept készítője: @get_fit_after_kids)
Vegán köles körözött Szafi Free gluténmentes kiflivel
„Kb 200 gramm FŐTT köleshez (Szafi Free köles ITT!) (én kásásabbra főztem, direkt) aprítottam egy újhagymát, raktam bele majdnem egy egész kiskanálnyi Szafi Reform füstölt paprikát (Szafi Reform füstölt paprika ITT!), ennél valamivel kevesebb sót, kevés borsot, egy kiskanálnyi mustárt, és egy naaagy csipet köménymagot.
Ezeknek nekiestem a botmixerrel, és összemixeltem. Nem vittem túlzásba, csak amíg minden összekeveredett alaposan. Végül adtam hozzá még egy kevés (kb 20-30 gramm) kölest, hogy túró állaga legyen, egy kiskanálnyi lenmagolajat, és frissen vágott snidlinget.
Kóstolás után lehet még igazítani az ízeken. Érdemes meghagyni egy kevés kölest, ha esetleg túltoltuk a paprikát. Nem tudom, szárazon mérve mennyi a köles, mert nagyobb adagot főztem.
A kifli most a roppanós fajta, magkeverékkel pluszban a tésztájában.” (RECEPT ITT!)
A blogon elhelyezett receptek szerzői jogi védelem alatt állnak, azok magánhasználatot meghaladó, kereskedelmi vagy üzleti célú felhasználása szigorúan tilos, és jogi lépéseket von maga után! A SZAFI FREE ®, SZAFI FITT® és SZAFI REFORM® megnevezések védjegyoltalom alatt állnak!
Légy szíves megírni, hogy tejsavbaktérium kapszulát hol lehet beszerezni.Köszönöm szépen!