Ti Készítettétek Recept
(A recept készítője: Szarka Dorottya Lea)
Szafi Free karácsonyi kalács
A „Ti készítettétek” jelöléssel ellátott receptekért a Szafi Products Kft. nem vállal felelőséget.
A kalács töltelék hozzávalók és elkészítése:
• 50 g mazsola (Szafi Reform arany mazsola ITT!, Szafi Reform fekete mazsola ITT!)
• 70 g darált mák (darált mák ITT!)
• 30 g szemes mák
• 150 g alma
• + kezeletlen/bio citrom héja, frissen facsart citromlé
A mazsolát forró vízzel leöntjük, fél órát állni hagyjuk.
Az almát reszelt citromhéjjal, kevés citromlével és annyi vízzel, amennyi épp ellepi, feltesszük főni. Mielőtt teljesen elpárologna a folyadék, elzárjuk a lángot.
(Megjegyzés 1.: én csak a magházat vájtam ki, a héját – mint kiváló rostforrás – az almán hagytam.)
A mazsoláról leöntjük a vizet, majd a főtt almával együtt turmixgépbe tesszük és pürésítjük. (Természetesen kézi botmixert is használhatunk.) A masszát a mákra öntjük, összekeverjük, állni hagyjuk. Addig elkészítjük a tésztát.
(Megjegyzés 2.: a mazsola kellőképpen édesíti a tölteléket, de ízlés szerint tovább édesíthetjük.)
A kalács tészta hozzávalók és elkészítése:
• 250 g Szafi Free Expressz lisztkeverék (Szafi Free Expressz lisztkeverék ITT!) (helyettesíthető Szafi Free világos puha kenyér lisztkeverékkel (Szafi Free világos puha kenyér lisztkeverék ITT!) )
• 60 g Szafi Reform eritrit (kristályos) (Szafi Reform eritrit ITT!)
• 5 g Szafi Reform kakaópor/Szafi Reform karobpor (Szafi Reform kakaópor ITT!) (Szafi Reform karobpor ITT!)
• 30 g frissen facsart citromlé/almaecet (esetleg 1 evőkanál 10%-os ecet) (almaecet ITT!)
• 250 g langyos víz
• + Szafi Reform himalaya só (Szafi Reform himalaya só ITT!)
A száraz és a nedves hozzávalókat külön-külön kimérjük, összeöntve egynemű tésztává dolgozzuk őket, majd 3-4 percig gyúrjuk.
10 percig pihentetjük. Addig előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
A munkalapot és a tészta tetejét meghintjük a lisztkeverékkel, a pihentetett tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a mákos töltelékkel.
Hosszabbik oldaláról feltekerjük, majd hosszában kettévágjuk.
A két csíkot lazán egymásba fonjuk (tekerjük), koszorú formára igazítjuk, a végeket összenyomjuk. Ízlés szerint díszíthetjük mazsolával, almadarabokkal.
Sütőpapírral bélelt tepsibe/tortaformába helyezve betoljuk az előmelegített sütőbe. 180°C-on, alsó-felső sütésen 30 percig, majd 200°C-ra felvéve a hőfokot további 30-35 perc alatt készre sütjük.
Update (Ti Készítettétek):
Marton Zsuzsanna tesztelte, neki ilyen lett:
Dorka is megsütötte, Ő készítette ezt a csodaszép fotót:
Gluténmentes, kelesztés nélküli karácsonyi kalács Benke-Szabó Nóritól:
Veronica is tesztelte:
A blogon elhelyezett receptek szerzői jogi védelem alatt állnak, azok magánhasználatot meghaladó, kereskedelmi vagy üzleti célú felhasználása szigorúan tilos, és jogi lépéseket von maga után! A SZAFI FREE ®, SZAFI FITT® és SZAFI REFORM® megnevezések védjegyoltalom alatt állnak!