Szénhidrát-csökkentett, gluténmentes,
paleo öreglebbencs recept
- 100 g Szafi Reform szénhidrát-csökkentett, gluténmentes galuska lisztkeverék (Itt rendelhető!)
- 2 db M-es tojás (104 g)
- 1 db M-es tojássárga
- 25 g víz
- 2 g Szafi Reform himalaya só (Szafi Reform himalaya só ITT!)
- + 5 g Szafi Reform bambuszrost liszt a gyúráshoz és nyújtáshoz (a lisztkeverékkel helyettesíthető!) (Szafi Reform bambuszrost liszt ITT!)
Elkészítés:
Üssük fel a tojásokat, keverjük össze a vízzel, és sóval, majd adjuk hozzá a lisztet és gyúrjuk össze.
Pihentessük a tésztát 5 percig.
Ezután kevés liszttel megszórt felületen gyúrjuk át, majd osszuk diónyi gombócokra.
Asztali tésztakészítő géppel nyújtsuk ki.
Minden nyújtás előtt picit szórjuk meg liszttel, hogy véletlenül se ragadjanak össze vagy a nyújtódeszkához.
Minden nyújtás után pihentessük a tésztát néhány percig. (így száradni fog annyit, hogy nem fognak összetapadni és könnyebb lesz nyújtani)
A nyújtást 4 – es fokozatig végezzük, majd rakjuk konyharuhára a tésztacsíkokat és 2 napig szellős helyen szárítsuk. ( ha meleg van akár 1 nap is elég lehet )
Öreglebbencs hozzávalói (3 adaghoz):
- 1/2 adag szárított tészta (68 g)
- 1 nagy fej vöröshagyma (tisztíva 122 g)
- 5 db csicsóka (hámozva 286 g) – helyettesíthető paszternákkal, akit a csicsóka puffaszt!
- 8 g só (ebből 3 g Szafi Reform füstsó is lehet ha nem rakunk bele kolbászt) (Szafi Reform füstsó ITT!)
- 5 g őrölt pirospaprika (vagy Szafi Reform füstölt pirospaprika, ha nem teszünk bele kolbászt)
- 2 g Szafi Reform fokhagymapor (Szafi Reform fokhagymapor ITT!)
- 1 g őrölt bors
- 0,5 g Szafi Reform őrölt kömény (Szafi Reform őrölt kömény ITT!)
- 30 g apró kockára vágott házi parasztkolbász (el is maradhat ha füstsót használunk és akkor kevesebb lesz a zsírtartalma)
- 10 g Szafi Reform kókuszolaj (Szafi Reform kókuszolaj ITT!)
Elkészítés:
Öntsük az olajat egy edénybe, tördeljük bele a száraztésztát és alacsony hőfokon, sűrűn kevergetve pirítsuk aranybarnára.
Ekkor adjuk hozzá az aprított hagymát és pároljuk azt üvegesre.
Ha kész vagyunk, rakjuk bele a fűszereket, a sót, a kolbászt és a vékony kockákra vágott csicsókát, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.
Fedő nélkül, forrástól számítva 20- 22 percig főzzük.
Közben keverjük át többször, mert ahogy párolog a víz sűrűsödik a leve és leragadhat.
Az egész adag súlya 900 g lett.
- Energia: 244 kcal (rosttal együtt)
- Fehérje: 8,6 g
- Zsír: 9,3 g
- Szénhidrát: 28,8 g
Beltartalmi értékei (a készételnek) 100 grammban:
- Energia: 82 kcal (rosttal együtt)
- Fehérje: 2,9 g
- Zsír: 3,1 g
- Szénhidrát: 9,7 g
A száraztészta beltartalmi értékei 100 grammban:
- Energia: 182 kcal (rosttal együtt)
- Fehérje: 8,8 g
- Zsír: 7 g
- Szénhidrát: 17 g
„Tészta recept, a lebbencs tésztájából. Sodrófára tekertem, azon félbevágtam, így leválik a sodrófáról, a kapott tésztacsíkot szintén félbevágtam és a két csíkhalmot egymásra tettem. Ujjnyi széles csíkokat vágtam, ezután fordítottam rajta és háromba vágtam, készen vannak a négyzetek. „
Fázisfotók Szilvi tésztájáról:
A blogon elhelyezett receptek szerzői jogi védelem alatt állnak, azok magánhasználatot meghaladó, kereskedelmi vagy üzleti célú felhasználása szigorúan tilos, és jogi lépéseket von maga után! A SZAFI FREE ®, SZAFI FITT® és SZAFI REFORM® megnevezések védjegyoltalom alatt állnak!