Ti Készítettétek Recept
(A recept készítője: Mészáros Veronika )
Vegán „hurka” és „kolbász”
A „Ti készítettétek” jelöléssel ellátott receptekért a Szafi Products Kft. nem vállal felelőséget.
Hozzávalók az alaphoz:
- 1 bögre rizs
- 1 bögre Szafi Free gluténmentes hajdinapehely (Szafi Free gluténmentes hajdinapehely ITT!)
- 2 púpozott ek ételízesítő, só- és adalékmentes (Szafi Reform ételízesítő ITT!)
- 2 mk só, erdélyi, adalékmentes vagy Szafi Reform himalaya só (Szafi Reform himalaya só ITT!)
Elkészítés:
1. Külön-külön edényben, 2 bögre sózott és ételízesítővel elkevert vízben főzzük puhára a rizst. Az elején forraljuk fel, utána lefedve lassú tűzön pároljuk a rizst a puhulásig.
2. 1,5 bögre sózott és ételízesítővel elkevert vízben főzzük meg a hajdinapelyhet. Nem kell sokáig főzni, épp csak amíg a vizet beszívja.
3. Hűtsük mindkettőt langyosra, majd keverjük össze.
4. Felezzük el a masszát.
Kolbász hozzávalói:
Az alapmassza fele és az alábbi fűszerek:
Vagy készíthetjük Szafi Reform kolbász fűszerkeverékkel (ezzel!) is, de ez esetben ne adjunk sót az alaphoz!
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 mk őrölt fekete bors (Szafi Reform őrölt fekete bors ITT!)
- 1 mk őrölt köménymag
- 1 mk majoranna (Szafi Reform majoranna ITT!)
- 2 mk fűszerpaprika
- 2 ek olaj (Szafi Reform kókuszolaj ITT!)
- 8-10 fújásnyi folyékony füstaroma (folyékony füst ITT!)
Elkészítés:
1. Az alapmasszába keverjük el a fűszereket.
2. Egy tepsi aljába terített sütőpapíron egyengessük el a masszát körülbelül 1-1,5 centi magasan.
3. Tegyük be a sütőbe 180 fokos hőmérsékletre és 10-15 percig szárítsuk meg egy kicsit a masszát. Nagyon fontos, hogy a massza ne száradjon ki, csak a felesleges nedvesség párologjon el belőle.
Amikor kivesszük a sütőből, formázhatónak kell lennie.
4. A kissé megszárított masszából gyúrjunk egy rudat a sütőpapír segítségével.
5. Szorosan csomagoljuk be a kolbászrudat folpackba.
6. Legalább 12 órára tegyük a hűtőszekrénybe, amíg megszilárdul és szeletelhetővé válik.
Hurka hozzávalói:
Az alapba keverjünk el
- 1 kk vöröshagymaport (Szafi Reform vöröshagyma granulátum ITT!)
- 1 ek őrölt lenmagot
- 1-2 evőkanál élesztőpelyhet (ha van) (Szafi Free gluténmentes sörélesztőpehely ITT!)
- 1 púpozott ek útifűmaghéjat (Szafi Reformr útifűmaghéj ITT!)
- 1 mk őrölt fekete borsot
- 1 mk őrölt köményt
- 1 ek fűszerkeveréket, amelyet frissen őröljünk 1 csipet szárított oregánólevélből, 1 csipet szárított zsályából, 1 csipet szárított bazsalikomból. Más kedvünkre való szárított zöld fűszert is használhatunk, amit szeretünk. (Szafi Reform fűszerek ITT!)
- 3 gerezd aprított fokhagymát
Nagyon finom lesz 2 kávéskanál folyékony füstaromától (opcionális).
Elkészítés:
1. A fűszeres masszát tegyük bele egy sütőpapírral kibélet keskeny hőálló edénybe.
2. Egy másik vízzel töltött tepsibe állítsuk bele, így sütés közben nem pirul meg az oldala.
3. 180 fokos sütőben (közepes hőmérsékleten) 30 percig, tűpróbáig süssük.
A blogon elhelyezett receptek szerzői jogi védelem alatt állnak, azok magánhasználatot meghaladó, kereskedelmi vagy üzleti célú felhasználása szigorúan tilos, és jogi lépéseket von maga után! A SZAFI FREE ®, SZAFI FITT® és SZAFI REFORM® megnevezések védjegyoltalom alatt állnak!