Borsófehérjés tejhelyettesítő és joghurt
A receptet köszönjük Julika kolléganőnknek!
Borsófehérjés tejhelyettesítő és joghurt
Hozzávalók:
- 30 g őrölt mandula
- 15 g kókuszreszelék (Szafi Reform kókuszreszelék ITT!)
- 12 g világos szezámmag
- 6 g Szafi Free borsófehérje granulátum (Szafi Free borsófehérje granulátum ITT!)
- 0,5 g xantán (Szafi Reform xantán ITT!) (kiváltható konjakliszttel) (Szafi Reform konjakliszt ITT!)
- 3 g só (Szafi Reform himalaya só ITT!)
- 1100 g tisztított víz
Elkészítés:
A xantán kivételével tegyük a száraz hozzávalókat turmixgépbe, majd öntsük rá a víz felét és kb. 2,5-3 percig, magas fokozaton daráljuk.
Ez idő alatt fehér tejszerű lesz a folyadék.
Ezután szűrjük át, öntsük vissza a gépbe, mérjünk rá annyi vizet, hogy 1 liter legyen, tegyük bele a xantánt és kb. fél percig, mixeljük.
Öntsük tiszta üvegbe és tegyük a hűtőbe.
Azért szeretem így csinálni a tejhelyettesítőt, mert a hőkezelés nem károsítja az alapanyagokat.
4 napig, ami alatt el is fogy, eltartható.
Borsófehérjés tejhelyettesítő elkészítése TikTok videó:
|
Joghurt a fenti alapból:
- 1000 g tejhelyettesítő
- 5 kapszula Protexin balance probiotikum kapszula
- 6 g xantán
Borsófehérjés „joghurt”
A fenti hozzávalókat turmixoljuk össze, majd öntsük tiszta üvegbe és 24 órára tegyük a fotón látható tárolóba. (tejfermentálóba)
A 24 óra letelte után, tegyük a joghurtot hűtőbe.
Pár óra múlva nézzük meg. Ha nem elég sűrű, újra mixeljük össze xantánnal vagy konjakliszttel.
Legközelebbi joghurtkészítéskor ebből az alapból tehetünk a tejbe. Én 100-150 g-ot szoktam.
A blogon elhelyezett receptek szerzői jogi védelem alatt állnak, azok magánhasználatot meghaladó, kereskedelmi vagy üzleti célú felhasználása szigorúan tilos, és jogi lépéseket von maga után! A SZAFI FREE ®, SZAFI FITT® és SZAFI REFORM® megnevezések védjegyoltalom alatt állnak!