Hamis paleo tarhonya készítése, gluténmentesen, tejmentesen, szójamentesen
Tarhonya hozzávalói:
- 200 g Szafi Reform szénhidrátcsökkentett, gluténmentes galuska lisztkeverék (Szafi Reform szénhidrátcsökkentett, gluténmentes galuska lisztkeverék ITT!)
- 4 db M-es tojás (208 g)
- 2 db M-es tojássárga
- + 15 g Szafi Reform bambuszrost liszt a gyúráshoz és reszeléshez (Szafi Reform bambuszrost liszt ITT!)
Üssük egy edénybe a tojásokat és keverjük egyneművé őket.
Ezután adjuk hozzá a lisztet és gyúrjuk össze.
A tészta kemény lesz, de ne adjunk hozzá folyadékot, mert akkor nem tudjuk reszelni.
Pihentessük 10 percig, majd gyúrjuk át lisztes felületen.
Osszuk akkora gombócokká, amiket kényelmesen tudunk majd fogni.
A reszelő legnagyobb fokán reszeljük le a tésztát úgy, hogy közben sűrűn lisztezzük be (így nem fog egymáshoz ragadni a tészta).
Ha mindet lereszeltük, forgassuk át (ha szükséges még szórhatunk rá lisztet), terítsük ki tiszta konyharuhára és szárítsuk meg.
A szárítás 2. napján (míg kissé nyers de még nem száradt meg teljesen) morzsoljuk át a tésztát, így ha vannak benne nagyobb darabok apróra fognak törni.
A hőmérséklettől függően 2-3 nap alatt kiszárad.
Mielőtt felhasználjuk tésztaszűrőn szitáljuk át, hogy az apróbb darabok és a liszt ne maradjanak benne, mert pirításkor ezek könnyen megéghetnek.
A kiszáradt tészta súlya az aprólékkal együtt 300 gramm lett.
Beltartalmi értékei 100 g-ban:
- Energia: 372,8 kcal (rosttal)
- Fehérje: 17,1 g
- Zsír: 13,2 g
- Szénhidrát: 33,1 g
RECEPT ÖTLET HOZZÁ:
Húsmentes paleo ebédötlet – zöldségpörkölt, tarhonyával
Cukkinis – gombás „pörkölt”:
- 2 kisebb cukkini kockára vágva (366 g)
- 1 / 2 póréhagyma karikára vágva (130 g)
- 1 db TV paprika karikára vágva (113 g)
- 1 /2 csípős paprika karikára vágva (21 g)
- 1 nagyobb paradicsom kockára vágva (164 g)
- 1 db sárgarépa csíkokra vágva (83 g)
- 20 g szárított fafül gomba
- 4 g Szafi Reform himalaya só (Szafi Reform himalaya só ITT!)
- 4 Szafi Reform füstsó (Szafi Reform füstsó ITT!)
- 1 g Szafi Reform fokhagymapor (Szafi Reform fokhagymapor ITT!)
- 3 g Szafi Reform őrölt római kömény (Szafi Reform őrölt római kömény ITT!)
- 0,5 g őrölt bors
- 150 g házi kókuszjoghurt (házi kókuszjoghurt recept ITT!)
- + 30 g víz a pároláshoz
- + 500 g forró víz a gomba áztatásához
Csíkozzuk és karikázzuk össze a zöldségeket.
Ekkor adjuk hozzá a cukkinit és további 15 percig főzzük.
A végén keverjük bele a joghurtot és ízesítsük ha szükségesnek érzünk még valamit.
A végén vegyük le a tűzhelyről, keverjük át és 15 percig hagyjuk rajta a fedőt.
Főzés közben az összes vizet felszívja és jó pergős marad, nem tapad később sem össze.
A blogon elhelyezett receptek szerzői jogi védelem alatt állnak, azok magánhasználatot meghaladó, kereskedelmi vagy üzleti célú felhasználása szigorúan tilos, és jogi lépéseket von maga után! A SZAFI FREE ®, SZAFI FITT® és SZAFI REFORM® megnevezések védjegyoltalom alatt állnak!