Hozzáadott cukortól mentes eperlekvár |
A lekvárok eltarthatóságának titka csak az ép és hibátlan gyümölcsökben, a kiválóan tisztára mosott, fertőtlenített üvegekben és a légmentes lezárásban rejlik.
Nincs szükség:
- cukor hozzáadására
- mesterséges tartósítószerekre
- befőzési celofánra
Néhány fontos alapszabály a lekvár készítésről:
3. Kizárólag hibátlan gyümölcsöt használjunk. Fontos, hogy ne legyen túlérett!
Recept:
Öt felé osztottam a lekvárt, az ízesítés miatt:
- chia maggal készített (15 púpozott evőkanál chia magot kevertem el benne alaposan) (chia mag ITT!)
- cointreau-val ízesített (3 evőkanál cointreau naracslikör)
- vanília rúddal ízesített (1 vanília rúd félbevágva) (vaníliarúd ITT!)
- szerecsendióval ízesített (2 csapott evőkanál őrölt szerecsendió)
- mandulával ízesített (1 evőkanál mandula kivonat) (mandula kivonat ITT!)
Az ízesítés után még nagyjából 20 percig főzzük folyamatos kevergetés mellett, végül a fent leírtak alapján megtisztított módon üvegekbe tesszük.
Légmentesen lezárjuk és dunsztoljuk.Az egyedi címkék még nem készültek el, addig papírszalvétát tettem a tetejére és színes gumikkal fogtam a kupakra, ezzel különböztettem meg az ízvilágot.
Hozzáadott cukortól mentes eperlekvár |
Eper lekvár
3 kg megtisztított epret megfőztem, időnként megkeverve, kb. 2 óráig.
Majd ízlés szerint édesítettem, végül 4 kk. Szafi Reform citromsavat (Szafi Reform citromsav ITT!) adtam hozzá.
Ízlés szerint édesítettem és 2 kk. citromsavat adtam a legvégén hozzá.
Csokoládés-erdei gyümölcslekvár
Csokoládés erdei gyümölcslekvár
Eszter osztotta meg a fotóját Instagramon, és ezt írta:
„CSOKOLÁDÉS-ERDEI GYÜMÖLCSLEKVÁR. Különleges, gyorsan elkészíthető, isteni
Természetesen gluténmentes, tejmentes, tojásmentes és hozzáadott cukortól mentes.
Hozzávalók:
- 1,5 kg. erdei gyümölcs (lehet fagyasztott is)
- 1 nagy tábla (kb. 100 g) hozzáadott cukortól mentes étcsoki (paleo étcsoki ITT!)
- 60 g. Szafi Reform négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (Szafi Reform négyszeres erősségű édesítő ITT!) (vagy 240 g más jellegű édesítő)
- 1 tk. őrölt fahéj (Szafi Reform őrölt fahéj ITT!)
Elkészítés:
A dolog végtelenül egyszerű… Tegyünk mindent egy nagyobb lábosba (a csokit darabkákra tördelve), majd gyakori kevergetés mellett melegítsük, végül forraljuk fel.
Ha kész, húzzuk le a lángról, és egy botmixer segítségével dolgozzuk szép egyneművé.
Töltsük tiszta üvegekbe, zárjuk le, csomagoljuk újságpapírba, fordítsuk fejjel lefelé, és takargassuk be, hogy lassan, dunsztban hűljön ki. Egyébként nem sok esélye van megromlani, olyan hamar fogy, így én dunszt nélkül szoktam készíteni.”
Eperlekvárral pektinnel
Gergely Gabriella így készítette élete első eperlekvárját:
„Egy egyszerű receptet követtem, arányosítottam az én eper mennyiségemhez. 1400 g eper (tisztítva), 75 g édesítő (Szafi Reform négyszeres erősségű édesítő ITT!), 20 g pektin (pektin ITT!), 1/3 citrom leve. Édesítőből többet írt a recept, de én nem szerettem volna nagyon édesre. Az eper felét leturmixoltam, a másik felét apró darabokra vágtam. Feltettem forrni. Hozzáadtam az édesítőt és pektint, majd 15 percig alacsony lángon folytonos kevergetés mellett forraltam. A végén hozzáadtam a citromlevet. Még forrón üvegekbe töltöttem, majd lezártam őket, egy percre fejreállítottam, lefotóztam és mentek a dunsztba 3 üveg 350 ml-es és egy üveg 315 ml-es lett (utóbbi nincs a képen). Nagyon kíváncsi leszek az első ilyen tevékenykedésemre.”
Epres chia puding |
Nyitrayné Bakos Annamária gyönyörű házi eper lekvárja:
Dorkánál is elkészült a lekvár:
Hozzáadott cukortól mentes házi készítésű eperlekvár
„Aki szorgosan szedte az epret a szedd magad eperföldön, az utána ügyeskedhetett a konyhában is. Saját készítésű lekvár Szafi Reform eritrittel. Férjem megkérdezte, hova lesz ezzel a sok (22) üveggel… Ínséges időkre betárazva.” -írta fotójához Dörmerné Kovács Noémi
Házi készítésű hozzáadott cukortól mentes eperlekvár
@r_healingkitchen Instagramon osztotta meg fotóját, bourbon vaníliás eperlekvárt készített eritrittel (Szafi Reform eritrit ITT!) és egy leheletnyi levendulával:
A blogon elhelyezett receptek szerzői jogi védelem alatt állnak, azok magánhasználatot meghaladó, kereskedelmi vagy üzleti célú felhasználása szigorúan tilos, és jogi lépéseket von maga után! A SZAFI FREE ®, SZAFI FITT® és SZAFI REFORM® megnevezések védjegyoltalom alatt állnak!
Kedves Szafi!
Köszönöm a sok hasznos receptet, tanácsot főzéssel, táplálkozással kapcsolatban. Lenne egy kérdésem az Eritrittel kapcsolatban: szörp vagy lekvár készítéshez is használható? Van esetleg ezzel kapcsolatban tapasztalatod? Köszönöm előre is, Illés Tímea