Húsmentes hamburger
A receptet köszönjük Julika kolléganőnknek!
Húspótló hozzávalói és elkészítése:
- 1 nagy fehér édesburgonya (reszelve 284 g)
- 1 salátacukkini (reszelve 141 g)
- 15 g sörélesztőpehely (Szafi Free gluténmentes sörélesztőpehely ITT!)
- 12 g szárított vöröshagyma (Szafi Reform szárított vöröshagyma ITT!)
- 10 g kacsa fűszerkeverék (Szafi Reform kacsasült fűszerkeverék ITT!)
- 1/2 kk fokhagyma granulátum (Szafi Reform fokhagymagranulátum ITT!)
- késhegynyi zúzott zöldbors
- 2 g só (a reszelt zöldségekhez) (Szafi Reform himalája só ITT!)
- 100 g Szafi Free csökkentett rosttartalmú kenyér lisztkeverék (Szafi Free csökkentett rosttartalmú kenyér lisztkeverék ITT!)
Elkészítés:
Reszeljük le a zöldségeket, keverjük össze a sóval, és 10 percig hagyjuk állni.
Ezután nyomjuk a levet belőle, majd gyúrjuk össze többi hozzávalók keverékével.
Ragacsos de jól formázható masszát kapunk.
Osszuk az alapot 7 egyenlő súlyú darabra, majd nedves kézzel lapítsuk kb. 5-6 mm vastagra. (kb. 10 cm átmérőjűre)
Közepes hőfokon melegítsünk fel egy serpenyőt, kenjük ki kókuszolajjal. (csak első kettő alá kell)
Kettesével, oldalanként 3-3 percig süssük.
A 7 db húspótló súlya 341 g.
Beltartalmi értékei darabonként:
- Energia: 98 Kcal
- Fehérje: 3,1 g
- Zsír: 0,4 g
- Szénhidrát: 19,6 g
100 grammban:
- Energia: 201,7 Kcal
- Fehérje: 6,4 g
- Zsír: 0,9 g
- Szénhidrát: 40,2 g
Szafi Free szénhidrátcsökkentett gluténmentes hamburger zsemle
Szafi Free szénhidrátcsökkentett gluténmentes hamburger zsemle
Hamburgerzsömle hozzávalói és elkészítése:
- 200 g Szafi Free csökkentett szénhidrát-tartalmú bagett/zsemle lisztkeverék (Szafi Free csökkentett szénhidrát-tartalmú gluténmentes bagett/zsemle lisztkeverék ITT!)
- 50 g Szafi Reform süteményliszt (Szafi Reform sütemény lisztkeverék ITT!)
- 10 g eritrit (Szafi Reform eritrit ITT!)
- 4 g só (Szafi Reform himalája só ITT!)
- 3 g porélesztő (porélesztő ITT!)
- 20 g kókuszkrém (kókuszkrém ITT!)
- 40 g citromlé (flakonos)
- 1 db tojás (53 g)
- 280 g langyos víz
- + 5 g Szafi Reform bambuszrostliszt a gyúráshoz és formázáshoz (Szafi Reform bambuszrost liszt ITT!)
- + 10 g tojás a sütés előtti kenéshez
- + 4 g szezámmag a sütés előtti szóráshoz
Elkészítés:
Külön edényben keverjük össze a folyékony és a száraz hozzávalókat, majd tegyük kenyérsütőgép üstjébe és indítsuk el a csak dagasztás programot. (15 perc)
Ha végzett a gép, vegyük a tésztát belőle, és lisztes felületen gyúrjuk át.
Osszuk 5 egyenlő súlyú darabra, majd formázzuk meg zsömlének.
Lapítsuk ki őket 10 cm nagyságú korongokká.
Ezután tegyük sütőpapírral borított tepsire, kenjük le a tetejüket tojással, és szórjuk rá a magot. (A kenést sütőbe való helyezés előtt ismételjük meg, így nem szóródik le a szezám.)
Sütés:
190 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső programon 50 perc.
Az 5 darab buci súlya 537 g.
Beltartalmi értékei darabonként:
- Energia: 199 Kcal
- Fehérje: 6,6 g
- Zsír: 4,7 g
- Szénhidrát: 26,3 g
100 grammban:
- Energia: 185 Kcal
- Fehérje: 6,2 g
Szénhidrátcsökkentett gluténmentes húsmentes hamburger
Update (Ti Készítettétek):
Nyitrayné Bakos Annamária szénhidrátcsökkentett bagettel (RECEPT ITT!) fogyasztotta a vegán húspótlót:
Vegán húspótló Szafi Reform szénhidrátcsökkentett bagettel
Nyitrayné Bakos Annamária vegán hamburgert is készített:
A blogon elhelyezett receptek szerzői jogi védelem alatt állnak, azok magánhasználatot meghaladó, kereskedelmi vagy üzleti célú felhasználása szigorúan tilos, és jogi lépéseket von maga után! A SZAFI FREE ®, SZAFI FITT® és SZAFI REFORM® megnevezések védjegyoltalom alatt állnak!