Gluténmentes vegán morva kalács
A receptet köszönjük Julika kolléganőnknek!
Gluténmentes vegán morva kalács
Tészta hozzávalói:
- 165 g Szafi Free világos puha kenyér lisztkeverék (Szafi Free világos puha kenyér lisztkeverék ITT!) (helyettesíthető Szafi Free expressz lisztkeverékkel – Szafi Free expressz lisztkeverék ITT!)
- 85 g Szafi Free kölesliszt (Szafi Free kölesliszt ITT!)
- 8 g Szafi Reform négyszeres erősségű édesítő (Szafi Reform négyszeres erősségű édesítő ITT!)
- 3 g só (Szafi Reform himalaya só ITT!)
- 3 g porélesztő (porélesztő ITT!)
- 25 g flakonos citromlé
- 280 g kézmeleg víz
- + 5 g Szafi Reform bambuszrostliszt a gyúráshoz és nyújtáshoz (Szafi Reform bambuszrost liszt ITT!)
- + 1 g kókuszolaj spray a sütés előtti fújáshoz
Mákos töltelék hozzávalói:
- 40 g őrölt mák
- 60 g házi készítésű sárgabaracklekvár
Ezeket keverjük össze.
„Túrós” töltelék:
- 170 g főtt köles (Szafi Free köles ITT!)
- 8 g Szafi Reform négyszeres erősségű édesítő (Szafi Reform négyszeres erősségű édesítő ITT!)
- 3 g reszelt citromhéj
- 15 g citromlé
A fenti hozzávalókat keverjük össze.
Szafi Free gluténmentes morva kalács
Morzsa hozzávalói a tetejére:
- 40 g Szafi Free gluténmentes zabdara (Szafi Free gluténmentes zabdara ITT!)
- 2 g Szafi Reform négyszeres erősségű édesítő (Szafi Reform négyszeres erősségű édesítő ITT!)
- 20 g kókuszkrém (kókuszkrém ITT!)
Keverjük össze az alapanyagokat. (Mire felhasználásra kerül, össze fog állni, kissé nedves lesz, de könnyen a töltelékre szórható.)
Tészta elkészítése:
Keverjük össze a liszteket.
Oldjuk fel a folyékony hozzávalókban a sót, az édesítőt és az élesztőt.
Ezután öntsük őket egybe és fakanállal keverjük, míg besűrűsödik.
Lefedve pihentessük, míg elkészítjük a töltelékeket és a morzsát.
A pihentetési idő letelte után, enyhén lisztes munkafelületen dolgozzuk át a tésztát, majd nyújtsunk kb. 15 mm vastagra.
Szúrjuk ki 8,5 cm-es szaggatóval (7 db lesz), majd nyomjunk a közepébe egy 5,5 cm széles pohár alját, így készítsünk egy akkora mélyedést benne, hogy a töltelék beleférjen.
Ezután osszuk el a mélyedésekben a mákos, majd erre a túró helyettesítő tölteléket.
Tegyük őket sütőpapírral fedett tepsire, szórjuk rá a morzsát és pihentessük, míg a sütő melegszik.
Milelőtt a sütőbe rakjuk, fújjuk le őket az olajjal.
Sütés:
180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső programon 30 perc.
*****************
Paleo morva kalácsot így tudtok készíteni: RECEPT ITT!
A blogon elhelyezett receptek szerzői jogi védelem alatt állnak, azok magánhasználatot meghaladó, kereskedelmi vagy üzleti célú felhasználása szigorúan tilos, és jogi lépéseket von maga után! A SZAFI FREE ®, SZAFI FITT® és SZAFI REFORM® megnevezések védjegyoltalom alatt állnak!