Ti Készítettétek Recept
(A recept készítője: Vegablog Dóri és Ákos/Instagram)
Húsvéti vegán sárga”túró” sósan
Húsvéti vegán sárga”túró” sósan
A „Ti készítettétek” jelöléssel ellátott receptekért a Szafi Products Kft. nem vállal felelőséget.
„Kezdjük el időben összegyűjteni a recepteket!
Húsvétra szokták általában készíteni a sárgatúrót. Ezt próbáltuk veganizálni.
Sok köze ennek nincs az eredeti recepthez, hiszen az tejből és tojásból készül (nem is túróból). De talán egy picit az ízét, kinézetét megadja a hagyományos finomságnak.
Mivel mi olajmentesen készítettük, egyáltalán nem zsíros.
Hivatalosan gézbe tekerik, és fellógatják egy fára, hogy kicsöpögjön a felesleges folyadék belőle, erre ennél nincs szükség.
Szokták készíteni édesen is, sósan is.”-írta fotójához Veganblog Dóri és Ákos.
Gluténmentes, olajmentes, szójamentes, teljesértékű, vegán.
15 cm átmérőjű tömb 30 perc
A sós verzió receptje:
Hozzávalók:
- 1/2 bögre (bögre=2,3 dl) Szafi Free köles (Szafi Free köles ITT!)
- 1,5 bögre natúr növényi tej – pl. mandula
- 1 kis fej lilahagyma/zöldhagyma – apróra vágva
- Szafi Reform Himalája só (Szafi Reform himalaya só ITT!)
- csipet fekete só (fekete só ITT!)
- 1/2 kiskanál Szafi Reform kurkuma (Szafi Reform kurkuma ITT!), 1/8 kiskanál bors
- 1 kiskanál bazsalikom (Szafi Reform bazsalikom ITT!)/petrezselyem
- 1 evőkanál borecet /almaecet (almaecet ITT!)/rizsecet
Elkészítés:
Dinszteljük meg a hagymát – vízen teljes értékű.
Alaposan mossuk át a kölest, hogy ne legyen majd kesernyés mellékíze.
Tegyük hozzá a hagymához háromszoros mennyiségű folyadékkal, sóval, kurkumával – alacsony fokozaton fedő alatt főzzük puhára.
Öntsünk hozzá még egy kis tejet, ha szükséges -1-1,5 dl – nekünk nem volt rá szükség – de krémesebb lesz a túrónk.
Végül keverjünk hozzá az ecetet, fekete sót.
Kanalazzuk át egy tálkába, hűtsük le, majd tegyük lefedve hűtőbe.
RECEPT 2.
(A recept készítője: Vegablog Dóri és Ákos/Instagram)
Húsvéti sárga „túró” édesen
Már pár napja mutattuk sárgatúró sós verzióját. Talán ez az édes változat elterjedtebb.
(Bevalljuk, amíg valaki nem kérdezte, hogy tudunk-e vegán sárgatúró receptet, mi sem hallottunk erről a tradicionális húsvéti finomságról.) Valójában sok köze nincs az eredeti recepthez, de talán egy picit hozza az ízét, kinézetét.
Mivel mi olajmentesen készítettük, egyáltalán nem zsíros. Hivatalosan gézbe tekerik, és fellógatják egy fára, hogy kicsöpögjön a felesleges folyadék belőle, erre ennél nincs szükség.
Gluténmentes, olajmentes, szójamentes, teljesértékű, vegán.
kb. 12 cm átmérőjű tömb 25 perc
Hozzávalók:
- 1/2 bögre (bögre=2,3 dl) Szafi Free köles (Szafi Free köles ITT!)
- 1,5 bögre natúr növényi tej
- csipet Szafi Reform Himalája só (Szafi Reform himalaya só ITT!)
- 1/2 kiskanál Szafi Reform kurkuma (Szafi Reform kurkuma ITT!),
- 1-2 kiskanál vanília kivonat
- 2-3 evőkanál Szafi Reform eritrit (Szafi Reform eritrit ITT!) vagy datolyapaszta – ez teljes értékű, de elszínezheti a krémünket
- 1/2 citrom leve + reszelt héja
- 1 nagy marék mazsola/aszalvány – puha – ha kell áztassuk be előtte, majd csepegtessük le (Szafi Reform arany mazsola ITT!) (Szafi Reform fekete mazsola ITT!)
- csipet fekete só (fekete só ITT!)
Elkészítés:
Alaposan mossuk át a kölest, hogy ne legyen majd kesernyés mellékíze.
Tegyük fel háromszoros mennyiségű folyadékban főni a sóval, édesítővel, kurkumával – alacsony fokozaton fedő alatt főzzük puhára kb. 15-20 perc alatt.
Öntsünk hozzá még egy kis tejet, ha szükséges -1-1,5 dl – nekünk nem kellett.
Végül keverjük hozzá a többi hozzávalót is – mazsola, citromlé, citromhéj, fekete só.
Kanalazzuk át egy tálkába, hűtsük le, majd tegyük lefedve hűtőbe.
A blogon elhelyezett receptek szerzői jogi védelem alatt állnak, azok magánhasználatot meghaladó, kereskedelmi vagy üzleti célú felhasználása szigorúan tilos, és jogi lépéseket von maga után! A SZAFI FREE ®, SZAFI FITT® és SZAFI REFORM® megnevezések védjegyoltalom alatt állnak!